İrfan Çiftçi hayatını kaybetti
Özel İçerik

Kültür sanat dünyasının öncü isimlerinden şair, yazar İrfan Çiftçi, 55 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İstanbul'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Çiftçi'nin ölüm haberi, ailesinde ve çevresinde büyük üzüntüye neden oldu.

CENAZE PROGRAMI

İrfan Çiftçi için pazar günü 12.00'de, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde cenaze töreni düzenlenecek.

Fatih Camii'nde öğlen namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Çiftçi'nin cenazesi, Gebze Aile Mezarlığı'nda defnedilecek.

İrfan Çiftçi hayatını kaybetti

İRFAN ÇİTFÇİ KİMDİR

Kültür-sanat dünyamızın öncü isimleri arasında anılan, Eski Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri, İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Öğretim Üyesi, şair, yazar, Dr. İrfan Çiftçi, geçirdiği kalp krizi sonucu ani ölümü ile tüm sevenlerini yasa boğdu. Çok yönlü çalışmaları ile dikkat çeken ve takdir edilen Çiftçi’nin kaybı, bir ‘Kültür Karıncası’ olarak tanındı…

EĞİTİM HAYATI

Çiftçi, 27 Mayıs 1965’te, Kars Arpaçay’da dünyaya geldi. Yerlikavak İlkokulu’nda eğitim hayatına başlayan Çiftçi, 1977’de mezun oldu. 1983’te ise, Gebze Lisesi’nden mezuniyetini aldı.

Yükseköğrenimi için tercihini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Maliye Bölümü’nden yana kullanan Çiftçi, üniversiteden 1990’da mezun oldu. 1993’te tamamladığı yüksek lisansını, aynı fakültede ‘Türkistan’daki Türk Cumhuriyetlerinde Sosyo-Ekonomik ve Siyasal Değişim’ konulu tezi ile aldı. 2006’da aldığı doktorasını ise, ‘Uluslararası İlişkilerde ‘Öteki’ Kavramı ve AB-İKÖ İstanbul Buluşmasında Türk Modeli Söyleminin Gelişimi’ teziyle tamamladı.

MESLEKİ KARİYERİ

Çiftçi, pek çok alanda üreteceği meslek yaşamına 1978’de, Gebze’de, Marmara Ekspres Gazetesi’nde muhabirlik yaparak başladı. 1985’e dek PİAR, İTO gibi kurumlarda araştırmacı ve editör olarak bulundu. Ayrıca Güneş Gazetesi’nin kültür-sanat servisinin sorumluluğunu da üstlendi. 1985-1987 yılları arasında ‘2000’e Doğru’ dergisinde yazar ve muhabir olarak görev aldı. 1988-1989’da Tan ve Günaydın gazetelerinde gençlik ve kültür-sanat alanlarının sorumlusuydu.

1989’da İstanbul Üniversitesi ÖKM’de öğretim görevlisi olarak çalışan Çiftçi, ayrıca sanat yönetmeni olarak da bulundu. Bu görevler 1992’ye dek sürdü. 1992-1994 yılları arasında MÜSİAD Genel Merkezi’nde basın danışmanı ve yayın müdürü olarak bulundu. 1994’ten 1999’a dek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’de Genel Koordinatör’dü ve 2000-2001 yıllarında yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’nda Genel Koordinatör olarak görev aldı.

Çiftçi, 2001 itibarıyla İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi olarak akademik yaşamının en verimli zamanlarını yaşadı. Günümüze dek üniversite kapsamında Edebiyat Kulübü’nde, yedi yıl boyunca İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreter olarak görev aldığı TYB’de, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumbilim Komitesi’nde, Türkiye Temsilcisi olarak görev aldığı Avrasya Aydınlar Forumu’nda aktif olarak bulundu.

İrfan Çiftçi hayatını kaybetti

O BİR KÜLTÜR KARINCASI İDİ

Tüm bu çalışmaları yanında Çiftçi, mesleki kariyeri içinde pek çok kültür sanat programı da yaptı. 1997-1999 yılları arasında Kanal 7’de, 1998’de STV’de kültür sanat programlarını hazırlayıp sundu.

Ayrıca 1978’de Marmara Ekspres ile başlayan yolculuğunda, Çiftçi’nin yazıları şu gazete dergilerde de yayımlandı:

“Amatör Sanat, Fanatik,  Hürriyet Gösteri, Geniş  Zamanlar, 2000'e Doğru, Dergâh, İkindi Yazıları, Genç Dost,  Erguvan, Edebiyat, Matbuat, E Dergisi, Gece Nöbeti, Yeni Türkiye, Türk Diplomatik, Düşler Edebiyat, Düş Çınarı, Yeni Günaydın, Cumhuriyet Dergi ve Yeni Şafak gibi dergi ve gazeteler ile yurt dışında 525. Gazete, III. Sektör, Hazer, Yol, Günay, İntertürk, Bremen Art, Kazan Utları, Litaratura gibi dergi ve gazeteler… “

Bu çalışmaların yanında derleme eserlere de imza attı Çiftçi. 1998’de İbrahim Kıra ile ‘Fatih ve Fetih’, 1998’de Burçak Evren ile ‘Yaşasın Cumhuriyet Sergileri’, 1999’da yine Burçak Evren ile ‘Üç İstanbul’ adlı eserleri derlediler.

Ayrıca Çiftçi, akademik çalışmalarında da, Kültürlerarası İletişim, İstanbul Çalışmaları, Jeopolitik ve Küreselleşme, Hermenötik, Rus ve Türk Dünyası, Diplomasi, İnsan-Sanat ilişkileri üzerinde araştırma ve çalışmalar yapan Çiftçi, üniversitede bu konular üzerine ders verdi.

Kültür alanında çalışmaları ile takdir edilen Çiftçi, pek çok ödüle de layık görüldü. Bunlardan bir tanesi de 2018’de layık görüldüğü, ‘Azerbaycan-Türk Edebiyat İlişkileri’ projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte aldığı ‘Bahtiyar Vahabzade Uluslararası Azerbaycan Yazarlar Birliği Ödülü’ idi. Ödülü, AYB Başkanı, Halk Yazarı Anar takdim etmişti…

BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ GÖREVİ

Çiftçi, 1994-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’deki görevi sırasında pek çok ulusal ve uluslararası organizasyonlara imza attı. Bu organizasyonlar, Çiftçi’yi bugüne hazırlayan üniversite yılları, onun Türkiye ve Türk dünyası arasında önemli kültür sanat bağları kurmasını sağlamıştı.

Bu süre zarfında TRT Yönetim Kurulu Üyeliği’nden UNESCO’ya pek çok kurumda kültür sanat alanında önemli köprü görevler alan Çiftçi, son olarak Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri olarak da çalıştı. Bu görevinden yakın bir zamanda ayrılmış ve İstanbul’a dönmüştü…