Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor
ensonhaber.com

İstanbul Havalimanı'na hızlı ve konforlu erişim sağlanacak şekilde projelendirilen Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor.

Tüm metrolarda maksimum hız 80 kilometre iken, Türkiye’de ilk kez bir metro sistemi, 120 km/saat hız yapacak şekilde projelendirildi. Tamamlandığında bu proje, Türkiye’nin ilk 'Hızlı Metro' sistemi olacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gayrettepe-Kağıthane- İstanbul Havalimanı Metro Projesi Tüneli İlk Işık Töreni”ne video konferansla katıldı...

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

Gayrettepe-Havalimanı Metro projesinin ilk ışık töreni ViDEO

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

"ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

''Bugün Anneler Günü, ayaklarının altı öpülesi annelerimizin Anneler Günü'nü kutlayarak sözlerime başlıyorum. Tünel inşaatında ışık görünme töreni vesilesiyle birlikte olduğumuz metronun, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

"BU METRO HATTIYLA İSTANBUL'UN DÜNYA ŞEHRİ OLMA ÖZELLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ"

Bu metro hattının devreye girmesiyle İstanbul Havalimanı'nın ulaşım sorunu tamamen çözülmüş olacaktır. İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayan bu metro hattıyla, İstanbul'un dünya şehri özelliğini biraz daha güçlendiriyoruz.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

''YOLUMUZA AYNI KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ''

Durmak yok, koronavirüs vesaire bizi durdurmuyor, yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Gelişmiş devletlerin dahi çaresiz kaldığı salgın sürecini Türkiye olarak kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın ötesinde destek vererek yaşadık.

"BURADAKİ IŞIK TÜRKİYE'NİN AYDINLIK GELECEĞİNİN MÜJDESİ"

Burada gördüğümüz ışık, sadece metro hattının tünel inşaatının bitiminin değil, inşallah Türkiye'nin aydınlık geleceğinin de müjdecisi olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tüm İstanbullulara, tüm ülke halkına tekrar Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun diyorum.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

"SİZE BAZI SIKINTILAR VERİYOR OLABİLİRİZ

Koronavirüs belasından da inşallah kurtulacağız, hiç endişe etmeyin. Ama benim sizlerden özellikle ricam şu; bazı sıkıntılar size veriyor olabiliriz ama bunlara tahammül edersek, inşallah bu koronavirüs belasından çok daha kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyorum. Aynı durumu ben kendi şahsımda, ailemde de şu anda sizler gibi yaşıyorum ve hep birlikte aldığımız tedbirlere uyarsak, inanıyorum ki çok kısa zamanda biz dünya ülkelerine göre bu işi çabuk aşacağız. Sizleri eğer sıkıntıya düşürüyorsak, sizden özellikle özür diliyorum ama ben diyorum ki gelin sabredelim ve bir an önce de inşallah sahil-i selamete çıkalım.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

HEYACANLI DAKİKALAR BAŞLIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından tünel ışığını görmek için direktif verdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da kazı işlemini gerçekleştiren tünel açma makinası TBM'in (Tunnel Boring Machine) özellikleri hakkında bilgi verdi.

KÖSTEBEK

Erdoğan, TBM'nin çalışması öncesinde tünelde adeta dolunay gibi bir görüntünün oluştuğunu dile getirerek, halk arasında TBM için "köstebek" ifadesinin çok kullanıldığını, TBM'yi anlatırken bu noktada biraz zorlandıklarını ifade etti.

70 METRE YERİN ALTINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Karaismailoğlu'na "Şu anda 70 metre yerin altındasınız değil mi?" diye sordu. Bakan Karaismailoğlu, "Aynen, burası Gayrettepe Sayın Cumhurbaşkanım. Tam E-5-Zincirlikuyu Kavşağı'nın altındayız. Bu istasyonla birlikte Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı ile entegrasyonu olan bir istasyonumuz olacak." yanıtını verdi.

"KÖSTEBEK GÖRÜNDÜ"

Tüneldeki çatlama anını büyük bir ilgiyle izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TBM, köstebek göründü. Maşallah." diyerek, bu tarihi anı alkışladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sırada yaptığı konuşmada, "Hep söylerim ya Ferhat-Şirin meselesi. Aşık olduğunuz zaman işte dağ falan dayanmıyor. Aynı şekilde 70 metre yerin altında, bütün bu tünelleri TBM'lerle, köstebeklerle delerek, maksudumuza ulaşıyoruz. Aşık olunca her şey olur. Bittiği anda bu projemizden, binler, on binler, milyonlar inşallah Gayrettepe'den İstanbul Havaalanı'na kadar huzur içinde ulaşacaklar." dedi.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

TÜRK BAYRAĞI ASILDI

TBM'nin içinden çıkan işçiler de daha sonra tünelin üzerine Türk bayrağı astı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun üzerine "Kendilerini böyle riske etmesinler." dedi. Bakan Karaismailoğlu, her türlü iş güvenliğinin alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle tünel inşaatında emeği geçenlere, işçi, mimar ve mühendislere teşekkür ederek, kutladı.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

İstanbul Havalimanı Raylı Sistem Hattı, İstanbul’ un Avrupa Yakası'nda yapılması planlanan en önemli metro hatlarından biridir.

Bu hat ile, İstanbul Havalimanı'na hızlı ve konforlu erişim sağlanacak şekilde şehrin önemli toplu taşım aktarma merkezleri ve kent içi raylı sistem hatlarıyla entegrasyonu temin edilecek.

Toplam uzunluğu yaklaşık 70 kilometre olacak hattın, Gayrettepe- İstanbul Havalimanı yönünde uzunluğu yaklaşık 37.5 kilometre, İstanbul Havalimanı-Halkalı yönünde ise 32 kilometre olarak tasarlandı.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

İstanbul Yeni Havalimanı Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı, İstanbul Avrupa Yakası'nın kuzey kesiminde, doğu-batı aksında konumlandırıldı.

Şişli, Kağıthane, Eyüp ve Arnavutköy ilçelerinden geçmektedir.
Sefer sıklığının 3 dakika olarak planlandığı hatta, maksimum işletme hızı 120 km/saat olup, istasyonlar ve güzergâh araçların 4’lü veya 8’li diziler halinde işletilmesine imkân tanıyacak şekilde tasarlandı.

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor

Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açılıyor