Dünyada 3 tane bulunan eserin bir tanesi de Nevşehir'de
İHA

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde hizmet veren Güray Müze’de sergilenen geyik tasvirli çömlek ve kaidesinden, dünyada sadece İran, İngiltere ve Türkiye’de bulunuyor.

BİR TANESİ DE TÜRKİYE'DE

Dünyada sadece üç tane bulunan bu çömleğe ise fiyat biçilemezken müze sahibi Güray Tüysüz yaptığı açıklamada, "Geyik tasvirli çömlek; İran’da bir müzede, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan British Müzesi'nde ve Türkiye’de ise sadece burada bulunmaktadır." dedi.

Dünyada 3 tane bulunan eserin bir tanesi de Nevşehir'de

ESERİ ALALI 15 YIL OLDU

Tüysüz, “Bu eser müzemizin en gözde eserlerinden bir tanesidir. Geyik tasvirli çaydanlık şeklinde bir kap. Bunu büyük bir ihtimal içerisindeki suyu veya sıvıyı ısıtmak için kullanmışlar. Bu eserlerden bir tanesi İran’da bir müzede, bir tanesi Londra’da British Müzesi'nde, üçüncüsü ise buradaki müzede sergileniyor. Dünyada üç tane bulunan bu eserden en sağlamı ise burada bulunan bu eserdir. Müzemizde görevli bir arkeoloğumuz var ve gelen misafirleri kendisi bilgilendiriyor. Müze sadece, Anadolu’da son 10 bin yılda neler yaptık ve geldiğimiz noktada ne yaptık onu göstermek için var. Eserlerimizin hepsi seramik ve çömlekten oluşuyor. Bu eseri Van civarında bir kasabada bulmuşlar. Bulan kişi buraya kadar getirdi ama bu eseri biz alalı yaklaşık 15 sene oldu.” dedi.

Dünyada 3 tane bulunan eserin bir tanesi de Nevşehir'de

GEYİK TASVİRLİ ÇÖMLEĞE PAHA BİÇİLEMİYOR

Avanos ilçesinde bulunan Güray Müze sahibi Güray Tüysüz, bu eserden dünyada sadece üç tane bulunduğu için paha biçilemez olduğunu ifade ederken, kendilerinin de satmak gibi bir düşüncesi olmadığını söyledi.

Tüysüz, “Eskiden ülkemizden yurt dışına çok eser çıkıyordu. Ama ne zaman ki ülke olarak mahkeme kararı ile eserleri geri getirmeye başladık, dünya müzeleri artık Türkiye’den eser almamaya başladılar. Dolayısıyla eserler artık yurt içinde kalıyor. Bu eserlerin hepsi Nevşehir müzesine kayıtlıdır. Bu eser Türkiye’de ki başka bir koleksiyonere satılabilir ama biz satmak istemiyoruz. Çünkü bu eser müzemize değer katıyor. Dünyada olduğu için bu esere gerçekten paha biçilemiyor.” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)