Çiftçiler için Dijital Tarım Pazarı uygulaması başlatıldı
AA

Türkiye, tarımda yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın ev sahipliğinde, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) uygulamasının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da video konferans yöntemiyle katıldı.

Açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, "Dijital Tarım Pazarı ile çiftçimiz ürünlerine pazar bulabilecek, tüketicimiz, esnafımız aradığı kalitede ürünü tedarik edebilecek." dedi.

"TARIMSAL HASILADA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ"

Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal alan bakımından dünyada 17. olmasına rağmen, tarımsal hasılada Avrupa'da birinci sırada, dünyada ilk 10'da yer almakta olduğu bilgisini paylaştı.

Pakdemirli: Dijital Tarım Pazarı ile çiftçimiz ürünlerine pazar bulabilecek ViDEO

Çiftçiler için Dijital Tarım Pazarı uygulaması başlatıldı

TOHUMDAN ÇATALA KADAR OLAN ZİNCİR TAKİP EDİLECEK

Uygulama hakkında detaylı bilgi veren Pakdemirli, "DİTAP, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı pazar olacak." diye konuştu.

Çiftçiler için Dijital Tarım Pazarı uygulaması başlatıldı ViDEO

MAKUL FİYATA KALİTELİ ÜRÜN

Söz konusu uygulama ile çiftçinin pazarlama imkanının artacağını belirten Pakdemirli, "Tüketici de makul fiyattan, kaliteli ürün alacak." ifadesini kullandı.

Bakan Pakdemirli, DİTAP ile tarım ürünlerimn direkt satışının sağlanacağını, fiyatların sezon öncesi öngörülebilir olmasıyla ihracat pazarlarının genişleyeceğine dikkat çekti.

Çiftçiler için Dijital Tarım Pazarı uygulaması başlatıldı

TOHUM VE GÜBRE TEDARİĞİ SAĞLANACAK

"DİTAP, üreticilerimize avantaj getirecek" diyen Pakdemirli, öncelikle girdi finansmanı kolaylığıyla tohum, gübre gibi ürünlerin tedarikinin sağlanacağını bildirdi.

DİJİTAL TARIM PAZARI ADIMI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da "Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracaktır." şeklinde konuştu.

GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ

Pekcan, gıda arz güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlık ile refah açısından önem taşıdığını ifade ederek, "Tarımsal üretimdeki altyapının güçlendirilmesi, ülkemizin tarım ürünleri ihtiyacının karşılanmasının yanında tarımsal ihracatının artırılmasına da katkı sağlamaktadır." diye konuştu.

Çiftçiler için Dijital Tarım Pazarı uygulaması başlatıldı

KÜÇÜK ÜRETİCİLERİN PAZARA ERİŞİMİ KOLAYLAŞACAK

Bakan Pekcan, uygulamayla daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacağını, küçük üreticilerin pazara erişiminin kolaylaşacağının altını çizdi.

Pekcan, Dijital Tarım Pazarı'nın Türkiye'de sözleşmeli tarımın önünü açacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

BİLGİLER, BAKANLIK'LA PAYLAŞILACAK

"Portala alıcı taraf olarak kaydolmak isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olup olmadığı, ticari unvanı, ürünlerin Hal Kayıt Sistemi'nde oluşan günlük fiyatları gibi önemli bilgiler Bakanlığımızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşılacaktır. Ayrıca MERSİS üzerinden ticaret siciline kayıtlı şirketlerin ve işletmelerin unvanı ve MERSİS numarası gibi temel bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığına aktarılacaktır."

Pekcan, Bakanlık olarak e-ticaret ve dijitalleşmeye verdikleri öneme değinerek, şöyle konuştu:

E-TİCARET ÇALIŞMALARI

"Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. e-Ticaret alanında KOBİ'leri ve girişimcileri bilinçlendiren projeler uygulamaktayız. KOBİ'lerimizin e-ticaretten daha fazla faydalanmasına yönelik 'e-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız' kampanyasını başlattık. Kampanya çerçevesinde belli platformlar KOBİ'lere vadelerinde ve komisyonlarında indirim sağlayacaklar. e-Ticarette güven damgası gibi mekanizmalarla bu uygulamaların güvenilir bir biçimde gelişmesine yönelik altyapı faaliyetlerini yürütmekteyiz."

Çiftçiler için Dijital Tarım Pazarı uygulaması başlatıldı

E-TİCARET İSTATİSTİKLERİ PAYLAŞILACAK

Türkiye'de elektronik ticaret istatistiklerinin yayınlanması ve kayıt altına alınması konusunda Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ni kurduklarını hatırlatan Pekcan, "Elektronik ticaretle ilgili istatistikleri açıklamak için çalışmalarımız son aşamada. En kısa zamanda onları da paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

E-FATURA, E-SEVK, E-MÜSTAHSİL...

Sebze ve meyve ticaretinde e-fatura, e-sevk irsaliyesi ve e-müstahsil makbuzu sistemlerinin kullanılmasını zorunlu hale getirdiklerine işaret eden Pekcan, "Hal Kayıt Sistemi Mobil Uygulamasını devreye soktuk. Tüketicilerimiz bu uygulamayla ürün künyelerindeki kare kodu okutarak, ürünün üreticisini, üretim yerini, zamanı ve yöntemini, bugüne kadar hangi fiyatlardan, kaç aracıyla el değiştirdiğini görebiliyorlar.

Bu çerçevede, ürünlerinin, hem iç piyasada hem de dış piyasada arzıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığımız ile iş birliği halinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)