Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Dolmabahçe'de İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından ortak açıklama yaptı.

Masada, koronavirüs salgını sonrası dönemde atılacak ortak adımların yanı sıra, Libya konusu ve Tahran'a yönelik Beyaz Saray'ın yaptırımları vardı. Bakan Çavuşoğlu, İran'a uçuşlarla ilgili alınan kararı duyurdu.

İRAN'A UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLIYOR

Çavuşoğlu, Türkiye ile İran arasındaki uçuşların 1 Ağustos itibarıyla açılmasının planlandığını söyledi.

Çavuşoğlu: İran uçuşlarının 1 Ağustos'ta açılması planlanıyor VİDEO

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

LİBYA KONUSUNDA RUSYA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Bölgede istikrarsızlık olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Terörizm hepimizin sorunu. İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Libya konusunda Rusya ile görüşmelerde herhangi bir sıkıntı olmadığını kaydetti ve ekledi: "Rusya ile Libya konusunda görüş ayrılığımız yok, teknik düzeyde görüşme kararı aldık."

Bakan Çavuşoğlu, Zarif ile İstanbul'da görüştü VİDEO

TÜRKİYE'YE DESTEK TEŞEKKÜRÜ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de hem hava yoluyla hem de kara yollarıyla, iki ülke arasındaki seyahatlerin yeniden başlamasını umduğunu söyledi.

Zarif, "Salgında İran halkına verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür ediyorum." dedi.

"LİBYA'DA TÜRKİYE İLE AYNI BAKIŞ AÇISINA SAHİBİZ"

ABD yaptırımlarına ve Libya konusuna ilişkin konuşan İranlı bakan, "Türkiye, ABD'nin ambargosuna karşı bizim yanımızda oldu. Libya konusunda İran ve Türkiye aynı bakış açısına sahip." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"Suriye'deki durumu sizler de yakından takip ediyorsunuz. Türkiye, İran ve Rusya olarak uzun süredir çaba sarf ediyoruz. Bundan sonraki süreçte kalıcı istikrar için adımlar atmamız lazım. Bunlardan bir tanesi de anayasa komisyonu. Bunun başarılı olması gerekiyor.

"İRAN'IN İSTİKRARI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

İran'ın istikrarı, huzuru bizim için de önemli. Burada bir kere daha vurgulamak istiyoruz. İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var. Birlikte çalışma ve hoşgörü kültürüyle dayanışmayı artırmamız gerekiyor. Pandemi sonrasında da bu ihtiyaç daha çok öne çıkacaktır.

Yeni İsrail hükümetinin Filistin'de yeni işgal girişimleri var. Bunun için de uluslararası toplumla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz."

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

Zarif'in açıklamalarından notlar:

"Koronavirüs sürecinde yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum. Türkiye'nin iş birliği, dostluğu ve İran halkının yanında olmasına çok teşekkür ediyorum. İran halk,ı bu pandeminin ilk kurbanlarını veren millettir. Biz Türkiye ile birlikte bilimsel ve tıbbi anlamda bu konuyla ilgili iş birliği yapmaya hazırız.

ABD, pandemiye karşılık İran halkını zor duruma düşürmek için ambargolarını daha da sıklaştırdı. Birkaç ay, pandemiden dolayı yüz yüze görüşmeler azaldı. İran'da şöyle bir duygu oluştu. Bu diyalogları bir an önce gerçekleştirmeliyiz.

Bugün bir anlaşma imzaladık. Özellikle diplomatik taşınmazlarla ilgili on yıllardır süregelen bir sorunu çözmüş olacağız. Sınırların yeniden açılmasıyla ilgili konuştuk. Birkaç gün önce kara ve ticari yollar açıldı.

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

"SAYIN ERDOĞAN'IN ZİYARETİYLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ"

Enerji ve doğalgaz konusu hakkında konuştuk. Türkiye'nin çabalarıyla bu ay sonuna kadar İran doğalgazının akışı yeniden başlayacak. Sayın Erdoğan'ın İran'ı ziyaretiyle ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğiyle ilişkilerimizi geliştireceğiz.

İran, yakın gelecekte bir videokonferans yoluyla Suriye konulu bir toplantıyı gerçekleştirecek. Koşullar elverişli hale geldiğinde üç ülke oturup, Suriye'de kalıcı barış için bir toplantı düzenleyeceğiz.

LİBYA'NIN MEŞRU HÜKÜMETİNE VURGU

Afganistan'la ilgili konu şu. Afganistan konusundaki gelişmelere Türkiye'den bir hassasiyet var. Bu konuda çok memnun oldum. Yemen'deki savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini vurguladık. 2014 Nisan'dan itibaren, biz ve Türkiye her zaman Yemen'de kalıcı barış yanlısı olmuştur.

Libya'da da İran ve Türkiye aynı bakış açılarına sahiptir. Umarız oradaki meşru hükümet sorunları çözüme kavuşturur. Bölgemiz terörizmle mücadele konusunda birlikte hareket edersek daha başarılı olacaktır."

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

Çavuşoğlu: (Rus heyetinin ziyaretinin iptali) "Rusya ile Libya'da ateşkes için birlikte çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte Erdoğan ve Putin birlikte çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldılar. Bizlerin de çalışma yapmasını talimatlandırdılar. Bu doğrultuda bizde Ruslarla temasa geçtik.

Önce bakan yardımcısı ve teknik düzeyde toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılarda temel düzeyde bir görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Ancak ateşkesin kalıcı olması için görüşmelerin teknik düzeyde görüşülmesine devam etmeye karar verdik. Libya'da çatışan taraflar var. Farklı görüşler, farklı tutumlar var, kabileler var. Ateşkes tarihi konusunda Türkiye ve Rusya'nın kararı belirleyici olmayabiliyor. Bunu geçmişte gördük.

"SERRAC İMZALADI, HAFTER İMZALAMADI"

Daha önce Moskova'da Serrac ateşkesi imzaladı, Hafter imzalamadı. Daha sonra Berlin'de geniş bir toplantı yapıldı. Ortak bir deklarasyon ortaya çıktı. Bunu da Hafter desteklemediği gibi saldırganlığını artırdı. Tüm çabalarımız sorun getirmedi. Ruslarla görüşmelerimizde herhangi bir sıkıntı yok. Ama bu sefer kalıcı bir ateşkes ve Libya'yı siyasi sürece götürebilecek bir sürece gitmemiz gerekiyor. O nedenle teknik düzeyde hem kendi aramızda, hem de Libyalılarla görüşmeleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun başka bir yere çekilmesine gerek yok."

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

Çavuşoğlu: İran'a uçuşlar 1 Ağustos'ta başlayacak

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)