Beşyol metrobüs durağında asansör sıkıntısı
DHA

İstanbul'da birçok metrobüs durağında engelli asansörü bulunsa da bazı metrobüs duraklarında, engelli asansörü mevcut değil.

Küçükçekmece Beşyol metrobüs durağında da engelliler zorluklar yaşıyor.

Bu durakta inmek isteyen ancak inemeyen engelliler, diğer duraklara gidip başka bir vasıta ile geri dönmek zorunda kalıyor.

ASANSÖR VAR, GİRİŞİ YOK

Üst geçidin her iki tarafında da engelli rampasının bulunduğu Beşyol'da metrobüs durağına inen asansör yapılmış, ancak asansör faaliyette değil. Metrobüs durağına inen merdivenlerin altında bulunan asansörün giriş bölümü çok dar olduğundan, engellilerin kullandığı tekerli sandalyelerle buradan geçemiyor. Yine bu merdivende bir engelli rampası da bulunmuyor. Bu yüzden bu durakta inen engelliler, ya geri dönmek ya da duyarlı vatandaşların gelip kendilerini taşımasını beklemek zorunda kalıyor.

Asansör var girişi yok İZLE

"EN BÜYÜK ENGELLİMİZ YAYA YOLLARI"

Bu sorunu yaşayanlardan biri de 50 yaşındaki engelli Hasan Avcı. 35 senedir İstanbul'da yaşayan ve sokak sanatçılığı yaptığını anlatan Avcı, tekerlekli sandalyesiyle günde 20-25 kilometre yol katettiğini söylüyor. Durakta yaşadığı sorunu cep telefonuyla kayda alan ve sosyal medyada yayınlayarak; soruna dikkat çekmek isteyen Avcı, "Bizim en büyük engellimiz yaya yolları. Engelli yollarının olmaması, engelli yollarına park eden araçlar artık bunlara alıştık ama metrobüste ilginç bir şeyle karşı karşıya kaldım. Gerçekten şok oldum. Yaklaşık 20 gün önce benim Küçükçekmece Adliyesi'nde imza vermem gerekiyordu. Durakta indim, baktım. Merdivenler var, asansör yok. Genç arkadaşlar geldi. 5-6 genç arkadaş beni yukarıya kadar çıkardı. Çok mutlu oldum. Merdivenin altına kadar geliyorsun geri dönüyorsun. Gerçi asansör de çalışmıyor." diye konuştu.

Beşyol metrobüs durağında asansör sıkıntısı

"LÜTFEN BURAYA BİR EL ATILSIN"

Duruma tepki gösteren ve yetkililerden konuyla ilgilenmesini isteyen Avcı, "Bu genç arkadaşlarımız bize nereye kadar yardım edecek. Varsayalım ben gece geldim buraya. Ben İstanbulluyum. Benim İstanbul'da yaşamaya hakkım var değil mi? O zaman neden seyahat özgürlüğüm kısıtlanıyor? Ben de burada sorun yaşayan engelli bir yurttaş olarak diyorum ki lütfen buraya bir el atılsın. Yolu yapılırsa bu tür engellerle karşı karşıya kalmayız." dedi.

Beşyol metrobüs durağında asansör sıkıntısı

TRAJİKOMİK İSTASYONLAR VAR

Sokağa adım atar atmaz bu engellerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Avcı, "Burada engelli yolu var, köprüden karşıya geçebiliyor engelli kişi. Asansörüne de binebiliyor ama metrobüse binemiyor niye çünkü yolu yok. Arada merdiven var. Güler misin ağlar mısın?" şeklinde konuştu.

Beşyol metrobüs durağında asansör sıkıntısı

İETT'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Demirören Haber Ajansı tarafından yapılan haberin ardından İETT'den açıklama geldi.

Beşyol Metrobüs Durağı Hakkında Bilgilendirme' başlıklı açıklamada asansörün 15 gün içerisinde yeniden faaliyete geçireleceği aktarıldı. Açıklamada, şu ifadelere ver verildi:

"Söz konusu duraklardaki asansör ve yürüyen merdivenlerin işletiminden, yapılan anlaşma gereği 5 yıllığına durağın yakınında bulunan Koru Florya Evleri yönetimi sorumludur. Ancak tesislerin işletimiyle ilgili ortaya çıkan sorunlar nedeniyle yapılan görüşmeler neticesinde tesislerin sorumluluğu 25 Kasım 2019 itibarıyla İETT’ye geçmiştir. Söz konusu duraktaki yürüyen merdivenlerin tamirine ivedilikle başlanmış olup, en kısa sürede devreye girmesi sağlanacaktır. Engelli asansörü ise 7 Kasım 2019 günü bir vatandaşın mahsur kalması neticesinde yapılan kurtarma çalışması sırasında hasar görüp tamir edilemez hale gelmiştir. Menşei yurt dışı olan asansör için hemen sipariş verilmiştir. Asansörün kullanıma açılması için 15 günlük bir süre öngörülmüştür. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."

Beşyol metrobüs durağında asansör sıkıntısı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)