2020 'Patara Yılı' ilan edildi
AA

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm sektörü açısından önem taşıyan bir müjdeyi paylaşmak istediğini belirterek, 2020 yılını Patara yılı ilan ettiklerini açıkladı.

Patara antik kentinin, Fethiye-Kalkan arasında bulunduğunu belirten Erdoğan, "Anadolu'nun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor. 2020 Patara Yılı" yazan bir videoyu da grup toplantısında izletti.

BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, 2020'nin Patara yılı ilan edilmesinin ardından açıklama yaparak, "Patara, turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Alınan karar bu potansiyelin ortaya çıkartılması açısından önemli olacaktır. İlk demokratik meclisin bulunduğu yer olan Patara'nın birçok tarihi kalıntısı gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Yerin altındaki tarihi zenginliklerin de çıkartılmasıyla Patara eski ihtişamına kavuşacaktır." dedi.

2020 'Patara Yılı' ilan edildi

"PATARA HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞTU"

Patara'nın, tarihinin yanında turizm açısından da gözde bir yer olduğunu belirten Ulutaş, "Patara'nın hak ettiği değere kavuşması, sadece bu antik kenti değil, Kaş'ın da dünyaya tanıtılmasına vesile olacaktır. Bugün bizim için bayram günü diyebilirim." dedi.

Öte yandan Erdoğan'ın, 2020'yi "Patara yılı" ilan etmesi üzerine, antik kentin bulunduğu Antalya'da herkes tarafından sevinç yaşandı.

2020 'Patara Yılı' ilan edildi

PATARA ANTİK KENTİ NEREDE

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından gözler, Patara Antik Kenti'ne çevrildi.

Bilindiği gibi Patara Antik Kenti, Fethiye-Kalkan arasında bulunuyor.

Ksanthos vadisinin güneybatı ucunda deniz kıyısında yer alıyor.

Patara Antik Kenti, Antalya'nın Kaş ilçesine 42 kilometre uzaklıkta.

10 kilometrekarelik alana sahip antik kentte uzun yıllardır Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında kazılar ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

2020 'Patara Yılı' ilan edildi VİDEO

OSMANLI'NIN AFRİKA İLE İLETİŞİM KURDUĞU İLK TELSİZ TELGRAF İSTASYONU

Likya’nın ana liman şehri olan Patara, Türkiye tarihinin de önemli sembollerinden biri.

Antalya'nın Kaş ilçesinde yer alan ve Likya Birliği'nin başkenti olarak bilinen Patara'da bulunan Osmanlı Devleti'nin 1906 yılında Afrika'daki toprakları ile iletişim için kurduğu ilk telsiz telgraf istasyonu Patara Telsiz Telgraf istasyonuydu.

Osmanlı devleti, Kuzey Afrika ile olan telgraf bağlantısını Patara Telsiz Telgraf İstasyonu aracılığıyla sağlıyordu.

Türkiye’ye çok önemli hizmetler veren bu istasyon aslına uygun şekilde yeniden yapılacak.

2020 'Patara Yılı' ilan edildi

DENİZE AÇILAN TEK YER

Patara Antik Kenti Likya Birliği'ne üye en eski yerleşimlerden ve başkentlik yapmış bir şehir. Bugüne kadar onlarca eşsiz tarihi eserin ortaya çıkarıldığı Patara, UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi'nde bulunan Xanthos vadisinde denize açılabilecek tek yer özelliğini taşıyor.

DÜNYANIN EN ESKİ DENİZ FENERİ

Roma İmparatoru Neron tarafından MS 64-65 yıllarında yaptırılan Neron Deniz Feneri dünyada ayakta kalan en eski deniz feneri özelliği taşıyor.

Restorasyon süreci devam eden 26 metrelik deniz fenerine ait taşlar üzerine kabartma şeklinde 2 bin yıllık yunus balığı betimi de gün yüzüne çıkarıldı.

Antik kentte yapılan kazılarda, Liman Hamamı bölgesinde 2018 yılında, 9 veya 10'uncu yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen bir Viking kılıcı da bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)