Vedat Bilgin: Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız
AA

Asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı.

Son yıllarda yapılacak en yüksek asgari ücret zammının belirleneceği toplantıya, bakanlığın yanı sıra sendikalar da katıldı.

HIZLI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANACAK

Bakan Bilgin'in açıklamalarıyla başlayan toplantının, 4 oturum şeklinde hızlı bir şekilde tamamlanacağını belirtildi.

Toplantıda konuşan Bakan Bilgin, asgari ücretle çalışan vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceklerinin altını çizdi.

"Enflasyona karşı emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz." diyen Bakan Bilgin, hükümetin asgari ücretli vatandaşları sevindireceğini söyledi.

Vedat Bilgin: Bu sürecin 4 oturumla tamamlanmasını düşünüyoruz VİDEO

ASGARİ ÜCRET ANKETİNDEN ÇIKAN RAKAMLAR

Çalışmalara asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini emekçi ve iş verenlere sorarak başladıklarını sözlerine ekleyen Vedat Bilgin, yaptıkları anket çalışmalarını paylaştı.

Paylaşılan verilere göre emekçilerin çoğu, asgari ücretin 3 bin 750 ve 4 bin lira arasında olması gerektiğini düşünüyor.

İş verenlerin beklentisi ise 3 bin 500 ila 3 bin 750 lira arası.

"İŞ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK BİR RAKAMDA BULUŞACAĞIZ"

Bakan Bilgin son olarak, iş verimliliğini artıran rakamda buluşacaklarını düşündüğünü söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Asgari ücret, çalışanların, adı üzerinde asgari almaları gereken ücreti ifade ediyor. Fakat sorun, enflasyonist ortamlarda, ekonomide yaşanan dalgalanmalar anında asgari ücretin en alt düzeyde olmak yerine temel ücret olarak algılanmasıyla ilgilidir. 6 milyona yakın işçi var, emekçi var asgari ücretle geçinen. Enflasyona karşı emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz.

Vedat Bilgin: Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız

"MAKRO GÖSTERGELER, BÜYÜMEDİR, İSTİHDAMDIR, İHRACATTIR"

Arkadaşlarımız burada teknik çalışmalar yapacaklardır. Bir boyutu teknik olarak, enflasyon, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemleri dikkate alınarak, asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri karşılayacak oranda belirlenmesidir. Çalışmaları etraflıca sürdürdük. Bir araştırma yaptık, paylaşacağım. Hem işveren kesimine hem emekçilere ulaşıldı. Burada mühendisinden işçisine, usta başından çalışan çırağına kadar her kategoride emekçilerin alın teri vardır büyümenin içinde. Biz de büyüme süreçlerinde şuna bakarız. Ortaya çıkan sorunları da sosyal politikalar üzerine çözelim. Asgari ücret de bu anlamda önem kazanmaktadır. Kurlarda yaşanan dalgalanmalar belli şekilde istikrara kavuşacak olan şeyler. Makro göstergeler, büyümedir, istihdamdır, büyümenin kalitesidir, ihracattır, üretim kapasitesinin artışıdır.

"HEM İŞÇİ HEM DE İŞVERENLERİN BEKLENTİLERİNİ İRDELEMEYE ÇALIŞTIK"

Paylaşmak istediğim araştırma var. Birinci safhada anket ile hem işçi hem işverenlerin beklentilerini irdelemeye çalıştık. Bu birinci kısmı, diğer safhası da derinlemesine teknikle, çalışmaya katılanların meseleye bakış açılarını anlamaya çalıştık. Kasım ayında yaptık, 26 şehirde gerçekleştirdik.

Bir önceki yılla karşılaştırılınca önümüzdeki seneyi nasıl değerlendiriyorsunuz dediğimizde yüzde 51 aynı kalacağını, yüzde 37'sinin çok daha iyi olacağını, yüzde 11'inin ise daha kötüye gideceğini düşündüklerini görüyoruz.

Yüzde 33,9 3 bin 500-3 bin 750 arasında asgari ücretin olması gerektiği kanaatinde. 3 bin 750-4 bin arası yüzde 13. 3 bin 251 ile 3 bin 500 arasında yer alan işveren grubunu görüyoruz.

Yüzde 74 asgari ücret arttıkça işten çıkarmalardan endişe ettiklerini söylemişlerdir. İşverenlerimiz belli oran üzerindeki artışın ancak işten çıkarma ile iş yerinin ayakta kalması arasında bir tercih olacağını söylemekteler.

Vedat Bilgin: Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız

İŞVERENLERİN BEKLENTİSİ 3 BİN 500 TL İLA 3 BİN 750 TL ARASI

Yeni dönem ne kadar olması gerekmektedir sorusuna verilen cevap da ilginçtir. Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3 bin 500-3 bin 750 arasında isterken, profesyonel yöneticilerin yüzde 34'ü uçuk rakamlar, 6 binin üzerinde rakamlar verebilmektedir.

Küçük işletmeler, mikro işletmeler de asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının işsizliğe yok açacağı, kendilerini sıkıntıya sokayacağını dile getirdi.

2 bin 500 emekçiye ulaşılmıştır. Beklentileri sorduğumuzda yüzde 37 ile 3 bin 750 ve 4 bin arasında rakam söylediklerini görüyoruz. Yüzde 21 4 bin 500 -5 bin aralığında. Yüzde 13 ile diğer rakamlar toplanıyor.

4 OTURUMLA TAMAMLANACAK

İşçilerimizin yüzde 60'ı işten çıkarmaya yol açmayacağını belirtiyorlar.

Bu sürecin 4 oturumla tamamlanmasını düşünüyoruz. Bu sene bu süreci uzatmayalım görüşünü Atalay Bey iletti. Biz de aynı görüşteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da benzer ifadeyi söylediler. Kısa sürede meselenin çözüme kavuşturulacağını, aynı zamanda iş verimliliğini artıran rakamda buluşacağımızı düşünüyorum."

Vedat Bilgin: Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız

TÜRK-İŞ GENEL EĞİTİM SEKRETERİ NAZMİ IRGAT DA KONUŞTU

Öte yandan Vedat Bilgin'in açıklamalarının ardından sözü Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat söz aldı:

"Milyonlarca çalışanı ve aileleri ile birlikte geniş kesim bu toplantı sonuçlarını umutla beklemektedirler. Ümit ederim bu karar beklentileri karşılar. 2021 yılı fevkalade bir yıl oldu. Başta salgın hastalık, olumsuzluklar, çalışma yapısı değişiklikleri, kısa süreli çalışma ve o şartlara uymayanların ücretsiz izin gibi uygulamaları. Bu insanların ücretleri, gelirleri kayba uğradı. Hiç beklemediğimiz enflasyon süreci başladı, enflasyonla beraber dövizlerin yükselmesi, milli paramızın değer kaybetmesi ile beraber insanlarımızın alım gücü düştü, yoksullaştılar. Geçim şartlarının olabildiğinde zorlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu beklentileri yükseltmiş durumda. Bir yanlış algı içindeyiz. Bizim en az ücret olarak belirleyeceğimiz asgari ücret toplumda genel yaşam ücreti olarak algılanır. Yapılması gereken bu yanlışı düzeltmek. Asgari ücretle çalışan sayısını azaltmak. Sendikal hakkı kullanabilecek yapıyı ortaya koymak.

Maalesef ülkedeki insanlar anayasal hak olan sendikal örgütlenme hakkını kullanamadıkları için asgari ücretle çalışmayı kabul ederek işyerleri ve işvereni korumakla karşı karşıyalar.

"AÇIKLAMALARINIZ ÜMİTLENDİRDİ"

Çalışanların insanca yaşayabileceği bir ücrete erişmeleri için yapılması gereken hususlar elbette var. Biz yaşayarak görüyoruz ki, asgari ücretle 4 kişilik bir ailenin hayatını idame ettirmesi mümkün değil. Sayın Bakanım ne güzel anket de yaptırmışsınız, sizden umutluyuz. Ortaya çıkıyor ki, insanların içinde bulunduğu şartlar itibarıyla asgari ücretin dayanılmaz hal aldığı, bazı rakamları ilk siz telaffuz etmiş oldunuz. Açıklamalarınız ayrıca ümitlendirdi. Hem işveren hem hükümet olarak ortak noktaya gelmiş oluyoruz, ilk defa enflasyon üzerinde artışı işverenlerimiz de kabul ediyor. Asgari ücretten vergi alınmaması kadar insani olabilecek başka bir şey düşünmüyorum.

AGİ düzenlemesi ile bile bu sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz. Çaresiz insanlardan vergi almak yerine, bu ülkenin kaynakları ile sermaye birikimi yapmış insanların bu işi üstlenmesi lazım. Dövizle yapılan ihalelerden istenilen vergi alınamıyor ama asgari ücretliden de yüzde 15-20'ye varan oranlarda vergi alınıyor. Bu adaletli değil."

Vedat Bilgin: Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız

"TİSK OLARAK KAYIT DIŞI MÜCADELENİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİYİZ"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç ise şu açıklamalarda bulundu:

(Koronavirüs salgını) Bu süreçte birincil önceliğimiz çalışanlarımızın sağlığı ve refahı olmuştur. Sadece ülkemizde değil dünyada ve Türkiye'de sürekli değişen çalışma koşulları ve ekonomik dinamikler içindeyiz. Ülkeler arası yoğun rekabet için mücadele ediyoruz. Ülkemize ilave ihracat ve istihdam kazandırmak için vargücümüzle çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz de.

Tüm dünyada artan emtia, ham madde fiyatları, maliyetlerin yanı sıra, çip krizi gibi sorunlar ve belirsizlik ortamı olumsuz etkiliyor. Hizmet sektörünün de toparlanmamış olması biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların değil, tüm çalışanların ücretlerini etkileyen bir göstergedir. Yatırım kararlarını etkileyen temel kriterlerdendir. İlave istihdam yaratmak ülkemizde ve dünyada giderek zorlaşmaktadır. Kayıt dışı istihdamın bir puan bile düşürülmesinin ülke ekonomisine, büyümeye ciddi katkısı olduğu ortadadır. 9 milyon üzerindeki kayıt dışı çalışanın yıllık yarattığı kayıp 150 milyar liranın üzerindedir. TİSK olarak kayıt dışı ile mücadelenin en büyük destekçisi olduğumuzu belirmek isteriz.

Bu hususlardan hareketle asgari ücret tespitinde dünyanın ve ülkemizin içinde olduğu sürecin yarattığı olağanüstü ekonomik durumun ve kayıt dışılığın dikkate alınmasını, asgari ücret teşvikinin 2022 yılında da devam etmesini, 2016'da olduğu gibi belirlenecek olan asgari ücretin yüzde 6'sı oranında devam etmesini, istihdamı koruyacak ve artıracak adımlar atılmasını istirham ediyoruz. Geçtiğimiz yıl da vergi konusunda aslında Türk-İş ile mutabıktık. Dengeli bir artışa şimdiden TİSK olarak evet diyoruz."

Vedat Bilgin: Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız

İKİNCİ TOPLANTI 7 ARALIK'TA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı sona erdi.

İkinci toplantı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, Üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta TİSK'te olacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)