Vaniköy Camii'ndeki yangının çıkış sebebi belli oldu
AA & Ensonhaber

İstanbul'da bulunan 355 yıllık Vaniköy Camii, 15 Kasım'da meydana gelen yangın nedeniyle kulllanılamaz hale geldi.

Yangının ardından olayla ilgili "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından soruşturma açıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANDI

Soruşturma kapsamında Cumhuriyet savcısı eşliğinde elektrik mühendisi, itfaiye amiri, makine ve ısı sistemleri mühendisi ile yangın sigorta eksperinden oluşan bilirkişi heyetiyle yapılan incelemeye ilişkin hazırlanan rapor, savcılığa sunuldu.

YANGIN ELEKTRİK TESİSATINDAN ÇIKTI

Raporda, caminin alttan ısıtma çoklu tesisat kabloları veya görüntü ya da ses sistemi kablolarında meydana gelen ısının zamanla alev kaynağı olduğu, daha sonra duvar içlerinden ısının sinsice yayılıp her şeyi tutuşturarak büyüdüğü yer aldı.

Caminin sol güney kısmının yangının başlangıç noktası olduğu aktarılan raporda, elektronik ses sistemi ya da sistemin bulunduğu bölgedeki kablolarda oluşmuş ya da burayı besleyen başkaca kablolarda olabilecek elektriksel bir kaçağın meydana getirdiği ısı kaynağının yanmayı başlatarak genişlemesi sonucu yangına dönüşmüş olabileceği vurgulandı.

Vaniköy Camii'ndeki yangının çıkış sebebi belli oldu

"DİKKATSİZLİK SONUCU BÜYÜDÜ"

Raporda, alınan ifadeler, polis tutanakları ve kamera görüntülerinden anlaşıldığı kadarıyla saat 11.15'te kokunun geldiği, 3 ya da 4 kez kontrol edilip kokuya bir ad konulamadığı için yangının kaynağının tam olarak tespit edilemediği, saat 13.12'de yangın ihbarı verildiği bildirildi.

Bu saatten sonra yangına yapılan müdahalenin çevredeki binalara zarar vermesini önlemek ve soğutma işlemi yapmak için olduğu kaydedilen raporda, "Bir yangının başlangıç ve ortaya çıkışı 2 ila 4 saat, bazen de 6 saat içinde gerçekleşir. Bu olayda kasıt olmamakla birlikte bilgisizlik, dikkatsizlik sonucu yangın olayı meydana gelmiş ve büyümüştür." denildi.

"VAKIF YÖNETİMİ KUSURLU"

Raporda ayrıca caminin yönetiminin Yeni Valide Vaizi Şeyh Vani Mehmed Efendi Bin Bestam Vakfına ait olduğu, bu nedenle camide Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yalnızca personel temin işini yürüttüğü bildirildi.

Camide gereken teknik kontrol çalışmalarının vakıf tarafından yürütülmesi gerektiği açıklanan raporda, vakıf camisinde yapılacak teknik kontrol işleri ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir yetkisinin olmadığı kanaati oluştuğu vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

"Yeni Valide Vaizi Şeyh Vani Mehmed Efendi Bin Bestam Vakfına ait camide alınması gerekli teknik tedbirlerin, vakıf yönetimi tarafından alınması gerektiği, gerekli tedbirleri almakta yeterli dikkati göstermeyen vakıf yönetiminin olayın meydana gelmesinde kusurlu olduğu takdir olunur."

Yanan Vaniköy Camii'nin son hali görüntülendi

Vaniköy Camii'ndeki yangının çıkış sebebi belli oldu

Vaniköy Camii'ndeki yangının çıkış sebebi belli oldu