Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı
DHA

Afgan göçmenler, Van'ın Erciş ilçesine bağlı Haydarbey Mahallesi kırsalında görüldü.

Erciş İlçe Jandarma Asayiş Bölük Komando Komutanlığı Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Jandarma Suç Araştırma Timi ve istihbarat birimleri ile güvenlik korucuları, arazi tarama faaliyetleri sırasında fark etti.

BÖLGEYE OPERASYON YAPILDI

Bölgeye operasyon düzenleyen ekipler, gruplar halinde saklanmaya çalışan ve yurda yasa dışı yollarla girdikleri tespit edilen Afganistan uyruklu 113 göçmeni yakaladı.

Kaçak göçmenlerin, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edileceği belirtildi.

Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı VİDEO

Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı

VAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Van Valiliği’nden, çok sayıda düzensiz göçmenin boş arazide toplu şekilde yürüdükleri görüntü, haber ve paylaşımlara ilişkin açıklama yapıldı.

Görüntülerin 10 Temmuz tarihinde Van’da çekildiği belirtilen açıklamada, bu tarihten sonra düzenlenen operasyonlarda bin 456 göçmenin yakalandığı, 6 organizatörün tutuklandığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Polis sorumluluk sahasında kalan bu arazideki görüntülerin 10.07.2021 tarihine ait olduğu, görüntülerde cereyan eden hadisenin son dönemlerde ilimize takviye olarak gönderilen özel harekat ve kolluk personeli ile İl Jandarma Komutanlığımızca bölgeye sevk edilen takviye birliklerin birlikte bölgede şok ev olarak tanımlanan göçmen kaçakçılarının düzensiz göçmenleri saklamakta kullandığı evlere yönelik yaptığı operasyonlar neticesinde ortaya çıktığı tespit edilmiş olup; olayın olduğu gün ve sonrasında polis ekiplerince sürdürülen çalışmalar neticesinde 19.07.2021 günü itibariyle videoya konu bölgeye yakın yerleşim yerinde bulunan metruk binalarda toplam 1456 düzensiz göçmen yakalanmış, bunları organize eden 11 organizatör yakalanarak gözaltına alınmış ve 6'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. Buna ek olarak göçmenlerin saklandıkları 11 adet baraka tarzı yapı yıkılarak kullanılmaz hale getirilmiştir."

Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı

"JANDARMA VE ASKERLERİMİZ 24 SAAT NÖBETTE"

Van'da düzensiz göç ile mücadele faaliyetlerinin kararlılıkla yürütüldüğü belirtilen açıklamada, "Bu konuda görevli askeri sınır birliklerimiz ile İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen jandarma ve polis güçlerimiz 24 saat esasına göre görev yapmakta, teknolojik imkânlardan ve özellikle insansız hava araçlarımızdan azami ölçüde faydalanmaktadır.

Düzensiz göçü engellemeye yönelik faaliyetler neticesinde 2021 yılında Türkiye-İran sınırının ilimiz sınırlarında kalan hudut hattından 34 bin 308 kişinin ülkemize yasa dışı yollarla girişi engellenmiştir.

Yine güvenlik kuvvetlerimizce 2021 yılı içinde 27 bin 230 göçmen yakalanmış olup, ayrıca aynı yıl içerisinde 716 organizatör yakalanarak haklarında adli işlem başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı

"110 KİLOMETRE HENDEK KAZILDI"

Açıklamada ayrıca, sınır güvenliğinin sağlanması noktasında sınır hattında ilave karakol ve kulelerin yapılmakta olduğunu, ayrıca sınır güvenlik duvarı inşaatına başlanıldığını belirtildi, "110 kilometre hendek kazılmış ve ilave hendek kazım çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca sınır boyunda 76 monoblok ve lego kulenin yapımı tamamlanmış, 103 adet elektro optik kule yapımı da devam etmektedir.

Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında düzensiz göçmenlerin sınırı geçmesinin engellenmesi, yakalanması, göçmen kaçakçılığı suçuna iştirak eden veya organize eden kişi ve yapıların tüm yönleriyle ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülmektedir.” denildi.

Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı

Van'da arazide toplu halde ilerleyen 113 kaçak göçmen yakalandı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)