TBMM'nin güvenliğinde etkin rol oynayan kahraman köpekler

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gözde köpekleri; Pito, Eyja ve Ateş.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan bomba arama köpekleri Pito, Eyja ve Ateş; gürültüye, karanlığa ve kalabalığa karşı refleksleri ölçülerek titiz bir şekilde seçildi.

Köpekler, ardından Gölbaşı ilçesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü’nde eğitime tabi tutuldu.

3 köpek, buradaki 3 aylık eğitimden sonra Meclis'te de yine 3 ay eğitim gördü. Meclis'te koku ve mekan tanıma eğitimine tabi tutulan köpekler, sertifikalarını aldıktan sora göreve başladı.

Görevli polislerle birlikte çalışıyorlar

Pito, Eyja ve Ateş, Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli polislerle birlikte Meclis'in güvenliğinde etkin rol alıyor.

Özel mamalar ile beslenen köpekler, Genel Kurul toplantıları öncesi ve siyasi partilerin grup toplantıları öncesi salonlarda detaylı aramalar yapıyor.

TBMM Başkanı'nın programlarında da görev alan köpekler, Meclis'e gelen kargo paketlerinin kontrolünde de kullanılıyor.

TBMM'nin güvenliğinde etkin rol oynayan kahraman köpekler ViDEO

TBMM'nin 'kahraman' köpekleri -1

"Hassas burunları ile Meclis'in güvenliği konusunda yardımcı oluyorlar."

TBMM Koruma Daire Başkanlığında görev yapan köpek eğitim uzmanlarından Fatih Yerlikaya, Meclis'te 3 bomba arama köpeği ile görev yaptıklarını belirterek, "3 eğitmen arkadaş ile birlikte Meclis'imizde dışarıdan gelebilecek malzemeler olsun, Genel Kurulumuzdaki aramalarımız, bunun dışında parti başkanlarımızın grup toplantılarından önce aramalarımızda ve Meclis Başkanımızın bilfiil görevlerinde görev yapıyoruz.

Bomba arayıp bulma özelliğine sahip köpeklerimiz. Çeşitli eğitimlerden sonra burada görev yapıyorlar. Hassas burunları ile Meclis'in güvenliği konusunda yardımcı oluyorlar." dedi.

TBMM'nin 'kahraman' köpekleri -2

"Bana geldiğinde 1 yaşındaydı, 4 yaşında iken de TBMM'de göreve başladık"

Fatih Yerlikaya, doğduğu andan itibaren gözlemlenen köpeklerin oyun oynama içgüdüsüne bakıldığını ve buna göre seçildiğini belirtti.

DHA'nın haberine göre; Fatih Yerlikaya, "Pito 9 yaşında. Bana geldiğinde 1 yaşındaydı. Daha önce Başbakanlık’ta beraber görev yaptık. 4 yaşında iken de TBMM'de göreve başladık. Özel mamalar ile besliyoruz. Gün içerisinde Meclis yerleşkesinde kendilerine ayrılan alanlarda yaşamlarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

TBMM'nin 'kahraman' köpekleri -3

TBMM'nin 'kahraman' köpekleri -4

TBMM'nin 'kahraman' köpekleri -5

TBMM'nin 'kahraman' köpekleri -6