Tahran'da üçlü zirve
ensonhaber.com

Dünyanın gözünün bu zirvede olduğu Astana Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı, İran'ın başkenti Tahran'da toplandı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ev sahipliğinde Tahran'da düzenlenen, Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı başladı.

Görüşmeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi katıldı.

Liderler zirve öncesi ikili görüşmelerle bir araya geldi.

Ana gündem Suriye

Zirvenin ana gündem maddesi ise Suriye'deki son durum ve tahıl krizi oldu.

Suriye'deki son durum, yeni anayasa çalışmaları, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklar o zirvede ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güvenli dönüş temin edilmelidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, mülteci meselesine değinerek mültecilerin güvenli ve onurlu dönüşünün sağlanması gerektiğini söyledi.

Erdoğan konuşmasında, Suriye'deki duruma ilişkin, "Türkiye 3.7 milyon Suriyeli kardeşimizi geçici olarak misafir etmektedir. Suriyelilerin topraklarına huzurla, güvenle onurlu dönüşü temin edilmelidir. Terörden temizlediğimiz bölgelere Türkiye'den 500 binden fazla Suriyeli döndü. Siyasi çözümde ilerleme kaydedilmesi dönmek isteyenlerin kötü muameleye maruz kalmayacakları geri dönüşler için önemlidir.

"Tüm yükü biz alamayız"

Heyetlerimizin bu konuda istişarelerini artırması yönündeyim. Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin de bize yüklenmesi doğru değildir."

Tahran'da üçlü zirve VİDEO

Tahran'da üçlü zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Hedeflerimize el birliğiyle ulaşacağız"

"Suriye krizi kaynaklı meydan okumalar görüşmeleri gerekli kılıyor. Astana Platformu somut adımlar atabilen yegane girişimdir. Rusya ve İran'dan beklentimiz, bu mücadelede Türkiye'ye destek olmalarıdır.PKK, PYD, YPG terörü hepimizin ortak meselesidir. Bu hedeflere el birliğiyle ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.

"Terörü Suriye'den söküp atacağız"

Suriye'nin toprak bütünlüğündeki en büyük engel terördür. Fırat'ın doğusunda terör eylemleri devam ediyor. Suriye'ye yapılacak en büyük iyilik, bölücü terör örgütünün uzantılarının topraklardan atılmasıdır. Önümüzdeki dönemlerde de eli kanlı terör örgütlerine yönelik mücadelemizi sürdüreceğiz.

"Bugünkü alacağımız kararların geçiş sürecine yardımcı olmasını temenni ediyorum"

Bugünkü alacağımız kararların Suriye'deki siyasi geçiş sürecine yardımcı olmasını özellikle temenni ediyorum. PKK, PYD, YPG Fırat'ın doğusunda ve batısında eylemlerine devam ediyor.

"Suriyeli sığınmacıların güvenli dönüşleri hedefimizdir"

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri de Astana Süreci'nin önemli gündem maddelerinden biridir.

"Beklentimiz çabalarımıza destek verilmesidir"

Astana ortaklarından beklentilerimiz Suriye'de istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarımıza destek vermeleridir.

"500 binden fazla Suriyeli, terörden temizlediğimiz noktalara geri döndü"

Sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırılar, siyasi çözüm çabamızı baltalıyor. İdlib'te terör örgütlerinden kaynaklanan endişelerinizi anlıyoruz. Gelinen noktada çalışmalarımız neticesinde bu bölgelerde terörist yapıların hakimiyetinin bulunduğunu belirtmek isterim. Türkiye, 7 milyon Suriyeli kardeşimizi misafir etmektedir. Suriyelilerin toprakların huzuru kalple, güvenli ve onurlu geri dönüşleri temin edilmelidir. Türkiye'den 500 binden fazla Suriyeli, terörden temizlediğimiz noktalara geri döndü.

"Suriye'de yardıma her zamankinden fazla ihtiyaç var"

Uluslararası toplumların yardımlarının ayrım gözetilmeksizin yapılması ortak menfaatimizedir. Suriye'de yardıma her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor. Astana ortaklarımızdan da aynı anlayışı bekliyoruz. BM sınır ötesi mekanizması 6 ay süreyle uzatıldı. Suriye'nin tamamına yönelik yardımların planlanması için bu sürenin yeterli olmadığı açıktır. Yeni iş birliği geliştirmemize imkan sağlayan zirve toplantılarının daha çok icra edilmesinin faydalı olacağı aşikardır."

Tahran'da üçlü zirve

Tahran'da üçlü zirve

Tahran'da üçlü zirve