Siyasilerden 23 Nisan mesajları

Türkiye Büyük Millet Meclisi 102 yıl önce bugün açıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronoavirüs kısıtlamalarının da gevşetilmesiyle sokaklarda ve okullarda da coşkuyla kutlanmaya başladı.

Caddelerde bayram havası varken, siyasilerden de kutlama mesajları art arda geldi.

Kutlamalar kapsamında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 81 ilden çocukları temsilen bir kız ve bir erkek öğrenciler bir araya geldi.

Bakan Özer'den 23 mesajı

Çocuklarla Anıtkabir'i ziyaret gerçekleştiren Bakan Özer, çocukların bayramını şu ifadeler ile kutladı:

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Milletimizin geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza verdiği değerin en güzel tezahürlerinden birisidir. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımız, sevginin, barışın ve kardeşliğin temsilcileri olarak bugünlerimizin umudu, yarınlarımızın güvencesidir. Bizler de çocuklarımıza daha müreffeh, daha adil ve daha güçlü bir Türkiye bırakmak için tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz.

Siyasilerden 23 Nisan mesajları

Bu duygularla Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Tüm çocuklarımızın ve dünya çocuklarının bayramını tebrik ediyorum."

Siyasilerden 23 Nisan mesajları

Bekir Bozdağ’dan ‘Gazi Meslis’ vurgusu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milli iradenin tecelligahı, Kurtuluş Savaşı'nı sevk ve idare eden, kuruluşun mimarı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 102'nci açılış yıl dönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlamanın sevinci içerisinde bulunulduğunu belirtti.

23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisinin açılışı ile kahraman ecdadın, ülkenin egemenlik haklarını korumak, milletin istiklalini ve istikbalini yeniden tesis etmek için canı pahasına giriştiği mücadelenin zaferle sonuçlandığını vurgulayan Bozdağ, Cumhuriyetin ilanıyla "Büyük Türkiye" hedefinin yepyeni bir yola evrildiğini, TBMM'nin varlığının, milli iradenin hakimiyetini ve milletin bekasını ifade ettiğine dikkati çekti.

Siyasilerden 23 Nisan mesajları

Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Türkiye'nin muasır medeniyetlerle bütünleşmesi, modern hukuk sistemi, gelişmiş demokrasi ve güçlü adalet sistemine sahip olunmasının teminatı bir kurum ve göz bebeği olduğunu aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:

"102 yıllık tarihinde zaman zaman darbelerle kapatılan ve son olarak da hain FETÖ'cü darbeciler tarafından alçakça bombaların hedefi olan yüce Meclisimize, TBMM çatısı altında görev yapan milletvekillerimiz ve aziz milletimiz tanklara, savaş uçaklarına ve bombalara meydan okuyarak sahip çıkmıştır, ilelebet sahip çıkmaya da devam edecektir.

102 yıl önce yüce Meclisimizin çizdiği yol, 99 yıl önce Cumhuriyet idaremizin gösterdiği hedef, bugün de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yol göstericiliğinde muasır medeniyet hedeflerine emin adımlarla yürümektedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk açılış günündeki ilham, demokrasimizi ve hukukun üstünlüğünü daha da güçlendirme yolunda bugünkü azmimizin de ilhamıdır. TBMM'nin kuruluşunun 102'nci yıl dönümünde Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurucusu ve ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kuruluşundan bugüne kadar görev yaparak ebediyete irtihal eden tüm milletvekillerini, tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve dua ile yad ediyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 102'nci kuruluş yılını tebrik ediyor, tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum."

“Tarihe geçmiş bir milletiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Bilgin ise, milli mücadele ve milli hakimiyete vurgu yaptığı mesajında şu sözleri kaydetti:

“Biz Türkler, millî mücadelesini Meclis öncülüğünde yani millî hâkimiyet anlayışıyla yürüterek tarihe geçmiş bir milletiz. 102 yıldır demokrasimizin muhafızı olan Gazi Meclisimizin yıl dönümünü kutluyor; Mustafa Kemal Atatürk ve millî mücadele kahramanlarını rahmetle anıyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise sosyal medyadan paylaştığı mesajında, “Bağımsızlığımızın simgesi Gazi Meclisi’mizin açılışının 102. yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin kurucu ruhu ile filizlenen bu anlamlı günü tüm çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle anıyor, 23Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

'Milleti yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yayınladığını mesajında, milli iradenin tecelligahı TBMM'nin, 102'nci yıl dönümünü ve dünyadaki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladığını ifade etti.

"Yüreği Türkiye için çarpan herkesi ve elbette bu bayramın ithaf edildiği sevgili çocuklarımızı, birlik ve dirlik içinde, huzur ve mutlulukla daha nice bayramlarda buluşturmasını Cenabıhak'tan niyaz ediyorum." temennisinde bulunan Şentop, şunları kaydetti:

"Milletimizin mevcudiyetine ve istiklaline kastedildiği bir dönemde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Tamimi'nde zikrettiği 'milleti yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' düsturu ışığında, milletimiz Meclisini kurmuş ve mukadderatını tayinde kendi iradesini bu Meclis eliyle hakim kılmıştır. TBMM'nin teşekkülü ile birlikte bütün dünyaya yeni devletin temelinin milletin kayıtsız şartsız egemenliği olduğu ilan edilmiştir. 23 Nisan 1920 itibarıyla, ülkemizin pek çok yeri ve hatta o dönemdeki başkentimiz, İstanbul işgal altındayken, emperyalistler ve uşakları tarafından milletimize yönelik tarihinin en ağır saldırısı icra edilirken dahi Gazi Mustafa Kemal ve mücadele arkadaşları milletin iradesini her şeyin üstünde görerek yüce Meclisimizin açılışını yaptılar."

Şentop, işgal ve savaş şartlarında kargaşanın hakim olduğu bir siyasi iklimde, milletin iradesini hakim kılabilmek için her ilde mümkün olan en temsili Meclisin meydana getirilmesinin, takdire şayan olduğunu vurguladı.

İlk Meclisin vatansever milletvekillerinin, hem cephede hem Meclis'te görev ifa ettiğine dikkati çeken Şentop, "Dünyada bir benzeri daha olmayan kurucu ve kurtarıcı sıfatlarını haiz Meclisimiz aynı zamanda gazi Meclis'tir. Bu yüce Meclis, 1876'dan beri süregelen milli egemenliğe dayalı demokrasi ve yönetim anlayışımızın kalesi olarak milletimize ilelebet hizmet etmeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

“Meclisimizin bundan sonra da demokrasimizin kalesi olmaya devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın”

Şentop, savaşların gölgesinde kurulan ve birçok kez darbelerle sınanan milli iradenin tecelligahı TBMM'nin, 15 Temmuz darbe girişimine karşı yüksek kahramanlıkla direndiğini, kökü dışarıda olan vatan hainleri tarafından bombalanmasına rağmen tüm milletvekillerin kenetlenmesiyle darbenin akamete uğratılmasında önemli rol oynayarak adını demokrasi tarihine altın harflerle yazdırdığını vurguladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Bu vesileyle ikinci kez gazi sıfatını alan Meclisimizin bundan sonra da demokrasimizin kalesi olmaya devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bir asrı geride bırakan yüce Meclisimizin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal ve mücadele arkadaşları başta olmak üzere üstün hizmetlerine daima minnet duyacağımız kurtuluş dönemi vekillerini, sonraki dönemlerde bu yüce Meclis'te görev yapan ve hakkın rahmetine kavuşan bütün vekillerimizi hayırla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Meclisimizin kuruluş düsturu olan 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalarak milletin emanetine sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 102'nci yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun."

“TBMM milli iradenin dayanağı olmaya devam etmektedir”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından 23 Nisan’a ilişkin şu paylaşım da bulundu:

"Gazi Meclisimizin açılışının 102. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Geleceğimizin umudu çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yürekten kutluyoruz. Bütün dünya Meclisleri bir savaş sonunda kurulmuşken, bizim Türkiye Büyük Millet Meclisi’miz İstiklal Savaşı’mıza önderlik etmiştir. Yüce Meclis’in bu müstesna ruhu bugün de aynı tazelikte ve kuvvettedir. TBMM milli iradenin dayanağı olmaya devam etmektedir. Yüce Meclis, milli irade bilincinin tecessüm etmiş halidir. İki kere Gazi olmuş olan Yüce Meclis düşman işgaline ve darbeci teröristlerin saldırısına direnerek on yılları ve yüzyılları aşan bir millet bilincini temsil ettiğini her olayda göstermiştir. Atatürk’ün bugünü çocuklara armağan etmesi çok önemlidir. Milli irade bilincinin geleceğimizi kucakladığını göstermektedir. Geleceğimizin imzası, TBMM’nin kuruluş gününün çocuklara bayram olmasıdır."