ODTÜ: Müsilaj, denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı
AA

Seyrüsefer halindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün araştırma gemisi "Bilim-2", Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilajı (deniz salyası) incelemek için harekete geçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü koordinasyonunda yürüttüğü proje kapsamında, Marmara Denizi'nin karanlık diplerindeki araştırmalar sürüyor.

ODTÜ'NÜN MÜSİLAJ ÇALIŞMASI

ODTÜ'nün Çınarcık havzasında yürüttüğü çalışmalar, müsilajın henüz alt sulara inmediğini ve hidrojen sülfürün, hassas ölçüm limitlerinin altında olduğunu gösterdi.

Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi'nde görev alan ve salya oluşumları ile ilgili Bilim-2 Gemisi'nden gelen verileri analiz eden Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, yürütülen çalışmalar hakkında konuştu.

ODTÜ: Müsilaj, denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı

Yücel, şunları söyledi:

"DENİZİN İLK 30 METRELİK TABAKASINDA YIĞILDI"

"İki ayrı hidrojen sülfür metodu ve üç ayrı hassas oksijen metodu ile Marmara'nın doğusundaki hassas Çınarcık baseninde detaylı ölçümler yürüttük. Müsilajın denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldığı, henüz alt sulara inmediği ilk sonuçlarımız arasında. En derin yerleri olan 1200 metre civarının yine de çok az da olsa oksijen aldığını üç ayrı metotla doğruladık. Hem aldığımız örnekler üzerinde hassas metotlar hem de derin denizin içinde yerinde ölçüm yapan sensörler ile hidrojen sülfürün hassas ölçüm limitlerinin altında olduğunu tespit ettik.

ODTÜ: Müsilaj, denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı

"HİDROJEN SÜLFÜR BİRİKTİREBİLECEK YAPININ OLMADIĞINI GÖRDÜK"

Örneklerde herhangi bir çürük yumurta kokusuna da rastlamadık. Bu sonuçlar, bize müsilajın derin Marmara'yı etki etmeye başlamadığını ve sistemin zaten neredeyse oksijensiz durumunun devam ettiğini gösteriyor. Ancak, büyük bir kırılganlık içinde olan Marmara'nın diplerinde sürekli izlenebilecek şekilde hidrojen sülfür biriktirecek bir yapının olmadığını gördük."

ODTÜ: Müsilaj, denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı

ÇALIŞMA KAPSAMI

ODTÜ Bilim Gemisi'nin Marmara seferi kapsamında Çınarcık Çukuru bölgesinde çalışmalar yürüttüğünü bildiren Yücel, "Çalışmalarımızda müsilajın özellikle derin sulara inip inmediğini ve hidrojen sülfür gibi bakteriyel bozulma ürünlerinin akümüle olup olmadığına bakmayı hedefliyoruz." dedi.

Yücel, ilk kez 2016'da 900 metre ve altı derinliklerde hidrojen sülfür oluşumuna rastladıklarını ancak 2018, 2019 ve 2020 Marmara çalışmalarında hidrojen sülfürün aynı bölgede ölçüm limitlerinin altında olduğunu bulduklarını aktardı.

ODTÜ: Müsilaj, denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı

"YENİDEN OKSİJENLENMEYE BAŞLAYACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

ODTÜ'lü bilim insanı Mustafa Yücel, Marmara'nın geleceğine ilişkin, "Özellikle karasal besin yüklerinin Marmara Eylem Planı ile azalması ile beraber sabırla bekleyerek Çınarcık baseni de dahil Marmara'nın derinliklerinin önemli bir bölümünün Akdeniz'den gelen taze suyun etkisi ile yeniden oksijenlenmeye başlayacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

ODTÜ: Müsilaj, denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)