Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması teklifiyle ilgili konuştu
AA & Ensonhaber

TBMM Genel Kurulu'nda "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi", muhalefet partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

İlk kez kamuda göreve başlayacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması zorunluluğu getiren düzenleme üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçilmesi için oylama yapıldı.

Meclis'te birleşimi yöneten CHP'li TBMM Başkanvekili Haydar Akar, AK Parti ve MHP'den katılımın az olduğu sırada "işari" olarak bilinen el kaldırarak yaptırdığı oylamada, kabul ve ret oylarını saydırarak teklifin reddedildiğini açıkladı.

Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması teklifiyle ilgili konuştu VİDEO

YENİDEN OYLAMA YAPILACAK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması teklifinin muhalefetin oylarıyla reddedilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Şentop, teklife dair oylamanın tekrar yapılmasına ilişkin Genel Kurul'da bir oylama yapılacağını belirterek, şunları söyledi:

"Karar, Başkanlık tezkeresiyle açıklanacak. Oy çokluğuyla burada oylamayla ilgili 13'üncü maddeye göre önemli bir yanlışlık olduğu tespiti yönünde ve bunun Genel Kurul'un oyuna sunulması... Oradan çıkacak karara göre oylamanın yenilenmesine yönelik bir karar. Genel Kurul, oylamanın tekrarlanması yönünde irade ortaya koyarsa tekrarlanacak.

Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması teklifiyle ilgili konuştu

"ELEKTRONİK OYLAMAYA GEÇİLMESİ GEREKİYOR"

TBMM'de ilk karşılaşılan bir durum değil. Daha önce 2015 yılında, 1997 yılında, 1988'de, 1978'de benzer şeylerle karşılaşılmış. İç tüzüğün 141'inci maddesi, başkan ile katip üyeler birlikte sayar diyor. Aralarında herhangi bir ihtilaf yoksa başkan sonucu açıklar. Ama bir ihtilaf varsa katip üyelerden birisi diyor ki yeter sayı yok. 'Hayır'lar değil de 'evet'ler çok veya 'evet'ler değil de 'hayır'lar çok diyor.

Bu ihtilaf üzerine o zaman elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor. 1998'de alınmış, daha sonra 2016'da Başkanlık Divanınca alınmış kararlar da var. İç tüzük hükmü de bunu gerektiriyor. Bu itirazın haklı, haksız olduğuna yöneten başkan karar veremez. İtiraz var mı yok mu, budur. İtiraz olduğunda bir karar vermeden hemen elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor.

Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması teklifiyle ilgili konuştu

"GEÇMİŞTE ÖRNEKLERİ VAR"

İç tüzüğün 13'üncü maddesine göre, Başkanlık Divanı'na itiraz yapma hakkı var. Bu itiraz üzerine Başkanlık Divanı toplanıyor, bu konuda bir karar alıyor. Bu karar Genel Kurul'un oyuna sunuluyor. Sonuca göre Genel Kurul yeniden oylama yapabiliyor. Bunun örnekleri olmuş.

Toplantı hemen mi yapılır? Evet, aynı gün içinde yapılmış. 3 Mart 2015'te o zaman HDP'lilerin talebi üzerine Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı'nı hemen toplamış aynı gün içerisinde ve bir karar verilmiş. Daha öncekilerde de talep üzerine kısa zaman içerisinde toplandığı olmuş.

Meclis iradesi bağlamındaki tartışmaları tamamen manipülatif tartışmalar olarak görüyorum. Meclis iradesi dediğimiz şey, oylamaya yansıyan durumdur. Burada da oylamanın kendisiyle ilgili tartışma var. Dolayısıyla mesele zaten Meclis iradesinin doğru yansıtılıp yansıtılmadığıdır.

"MECLİS BAŞKANI SORUMLUDUR"

Anayasa ve iç tüzük Meclis Başkanı'na Genel Kurul'u yönetme yetkisi veriyor. Genel Kurul yönetiminden Meclis Başkanı sorumludur. Meclis Başkanvekilleri, Meclis Başkanı'nın yerine yönetir. Dolayısıyla Meclis Başkanı, kendi yönettiği Genel Kurul oturumlarından sorumlu olduğu gibi, kendi yerine Meclis Başkanvekillerinin yönettiği oturumlardan da sorumludur.

Hangi toplantıyı, ne zaman, hangi Meclis Başkanvekilinin yöneteceğine, yine iç tüzük de açık hüküm var, Meclis Başkanı karar verebilir. Meclis Başkanı oturumla ilgili görevlendirir. Görevlendirdiğine göre de bunun gününü, saatini, birleşimini ya da oturumunu Meclis Başkanı değiştirebilir. Bunun örnekleri de var.

Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması teklifiyle ilgili konuştu

"İHTİLAF OLURSA ELEKTRONİK OYLAMAYA GEÇİLMELİ"

İşaretle oylama, Meclis'in farklı hükümler olmazsa genel olarak kullanmış olduğu usuldür. İşaretle oylamada milletvekilleri el kaldırır, tam olarak sayı hesabı da yoktur. Şu kadar kişi 'evet' dedi, şu kadar kişi 'hayır' dedi yapılmaz. Çoğunluk ne taraftadır, onunla karar verilir.

Bununla ilgili iç tüzüğün 141'inci maddesi diyor ki Başkan'la katip üyeler birlikte sayarlar. Sayı tespiti için değil, hangisinin çok olduğunun tespiti için. Ama aralarında ihtilaf olursa elektronik oylamaya geçilmesi lazım ve elektronik oylamanın sonucuna göre karar verilir."