Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz

Her yıl dünyanın farklı bir şehrinde, ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Habitat Günü, bu yıl Balıkesir'de gerçekleştirildi.

Program, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinatörlüğünde düzenlendi.

Bakan Murat Kurum, burada yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

"Biz adımlarımızı vatandaşlarımızı geride bırakmadan atıyoruz"

Bakan Kurum'un konuşmalarından öne çıkan satır başlıkları şu şekilde:

"Üretim süreçlerinin, ekonomiye bakışın değişmesiyle birlikte, insan şehrin merkezinden uzaklaşmış, şehrin ruhuna ekonomi oturmuştur. Bu radikal dönüşümle gelen yeni kentler, tam 4.2 milyar insanı bir mıknatıs gibi kendisine çekmiş, adeta modern bir kavimler göçüne sebep olmuştur. 2050 yılında biz bu oranın üçte ikiye çıkacağını şimdiden öngörebiliyoruz.

Dün ‘insanların hepsi tek candır’ diyen dünya gitmiş; yerine milyonlarca insanın fiziksel sorunlar, ruhsal buhranlar yaşadığı bir dünya gelmiştir. Biz Türkiye olarak; tüm şehircilik adımlarımızı 85 milyon vatandaşımızın hiçbirini, 81 ilimizin hiçbir yerini geride bırakmayan bir anlayışla atıyoruz.

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz

"Anadolu coğrafyası kimseyi geride bırakmaz"

Milletimizin barınma ihtiyacına, sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarımızla kalıcı, yerinde, hızlı ve doğal çözümlerle cevap veriyoruz. Anadolu coğrafyası kimseyi geride bırakmaz. Çünkü bizim medeniyetimiz yüzyıllardır bize, ‘geride kalanların ve sessiz yığınların sesi’ olmayı emreder. Bu emirle; dünyanın dört bir yanında, mazlum ve mağdur kardeşlerimiz için tüm ülkelere örnek olacak bir gönül seferberliğini hayata geçiriyoruz.

Pakistan’da sel oldu, bu anlayışla koştuk, Arnavutluk’ta deprem oldu, bu şuurla oradaydık, Ukraynalı çocukların yarınları için tüm insanlık adına inisiyatif aldık, Afrika’nın her yerinde güvenli bir hayat için projelerimizi gerçekleştirdik. Kardeşlerimize yuva olduk, okul olduk, iş olduk, aş olduk ve tüm bu projeleri mazlumların sesi, dünya lideri, Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde daha adil bir dünyanın var olabileceği inancıyla; büyük insanlık kervanından kimsenin ayrılmaması, geride kalmaması, yalnız kalmaması için hep çalıştık. Mazlumların sesini dünyaya haykıran Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla Türkiye’nin insanlığın merhamet adası, iyilik adası olduğu gerçeğini en yüksek sesle haykırdık." şeklinde konuştu.

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz VİDEO

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz

"81 ilimizde 3 milyon konutumuzun güvenli dönüşümünü sağladık"

Konuşmalarında sosyal konut projesine de değinen Kurum, “Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, dünyada benzeri olmayan bir hamleyi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini ilan ettiler. Bu hamleyle toplamda 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeriyle 1 milyon 550 bin bağımsız birimin çalışmalarını 81 ilimizde yürütüyoruz.

Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz. Alt gelir grubu, emekli kardeşlerimiz, genç kardeşlerimiz istifade edebilecekler. Bu evlerde yine yaşama imkanına erişmiş olacaklar. Gayemiz insanımıza hizmettir. Bu anlayışla çalışıyoruz.

2002 yılında AK Partimiz iktidara geldiğinde bu ülkede maalesef şehirlerimiz eşit şartlarda değildi ve şehirlerimize şartları eşitlemek adına bir politika ortaya koyduk. Bu politika çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve liderliğinde 81 ilimizde üniversitelerimiz ile hastanelerimizle, havalimanlarımız ile yine çevre ve şehircilik yatırımlarımızla birlikte tüm şehirlerimizi eşit hale getirecek adımlar attık. 81 ilimizde 3 milyon konutumuzun güvenli dönüşümünü sağladık.

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz

"Hiçbir zaman milletimize mahçup olmadık"

Afetler oldu Rize’de, Kastamonu'da, Elazığ'da, Malatya'da, Antalya'da ve Muğla'da, biz yine oradaydık. 2 saat sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ilgili tüm bakan arkadaşlarımız, belediye başkanlarımız, hemen vatandaşımızın yardımına koştuk. Onlara bir söz verdik; 'Barınma sizin en temel hakkınızdır ve bu çerçevede biz size yeni evlerinizi, yeni iş yerlerinizi, yeni yaşam alanlarınızı yapacağız ve en kısa süre içerisinde teslim edeceğiz’ dedik. Hamd olsun hiçbir zaman milletimize mahçup olmadık ve verdiğimiz sözlerin hepsini tuttuk.

Sayın Cumhurbaşkanımız bir hedef ortaya koydu. Dedi ki; ‘2053 yılında biz Türkiye olarak net sıfır emisyon hedefi koyuyoruz ve yeşil kalkınma ile büyüyen Türkiye hedefi ile bu anlayışla projelerimizi gerçekleştireceğiz.' Bu çerçevede yapmış olduğumuz tüm çalışmaları bu kapsamda yapıyoruz.

Bütün dünya el ele verip, kendisine bahşedileni hatırlamalı ve iklim değişikliğiyle mücadele etmelidir. Bakın Birleşmiş Milletlerin (BM), geçtiğimiz yıl yayımladığı rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf edilmektedir." dedi.

"Tüm üye devletlere sıfır atık çağrısında bulunuldu"

Bakan Kurum, dünyanın geleceğini tehdit eden ‘israfa dur’ demek için, Emine Erdoğan’ın himayelerindeki “Sıfır Atık Hareketi” ile Türkiye’nin sözünü söylediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu hareket sadece ülkemiz için değil tüm dünya için yeni bir yaşam kültürünün inşasını vadetmektedir. Türkiye’nin kendi köklerinden süzerek dünyaya sunduğu bu hareket geçtiğimiz haftalarda tarihi bir adımla bambaşka bir noktaya taşındı. Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Sayın Guterress, BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersan, BM Habitat İcra Direktörü Sayın Şerif ile pek çok ülke liderinin eşleri ve çevre bakanları Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanını imzaladılar.

Sıfır atığı dünya çapında uygulamaya sıfır atığı teşvik eden her türlü girişimi desteklemeye söz verildi. Tüm üye devletlere sıfır atık çağrısında bulunuldu. Dolayısıyla Sıfır Atık, bu beyanla birlikte artık küresel bir çevre hareketine dönüştü. Ben tüm misafirlerimiz huzurunda ‘İsraf etmede hayır, hayırda israf olmaz.’ sözünü tüm dünyaya yeniden hatırlatan Saygıdeğer Hanımefendiye, sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz

"Daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna tüm yüreğimizle inanıyoruz"

Murat Kurum, dostluk ve kardeşlik içinde şehirlerin karşı karşıya kaldığı birçok krizle mücadele etmek için daha çok iş birliği ve dayanışma içerisinde olmanın gerekliliğinin altını çizerek, “Bu dayanışmayı sadece kendi ülkemiz için değil, tüm insanlık alemi için arzuluyoruz. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna tüm kalbimizle, tüm yüreğimizle inanıyoruz. Ben bu duygularla; Saygıdeğer Meymune Şerif hanımefendiye, kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyor; sizleri bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz

Murat Kurum: Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz