Muhafız Alayı'ndaki darbe girişimine ilişkin davada karar çıktı
AA

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 497 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

Ankara’da görülen darbe davalarının sonuncusu olan duruşma, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki 1800 kişilik salonda görüldü.

497 SANIĞIN CEZASI BELLİ OLDU

Duruşmada hükmü açıklayan Mahkeme Başkanı Murat İlhan, Özel Kuvvetler Komutanlığında (ÖKK) görevli 8 sanığa "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6'şar hapis cezası verdi.

İlhan, Cumhurbaşkanı eski başyaveri Ali Yazıcı ile Marmaris'e gitmek için yola çıkan eski yarbay Emin Güven'in yanı sıra sivil imamlar Murat Dayı ve Enver Aygün ile eski ÖKK personellerinin de aralarında bulunduğu 19 sanıktan 16'sına "anayasal düzeni ihlal" suçundan müebbet hapis cezası verdi.

3 sanık ise "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası aldı.

Muhafız Alayı'ndaki darbe girişimine ilişkin davada karar çıktı

GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA BASKINA GİDENLER

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda kalan 108 sanıktan 6'sı, "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım"dan 6 yıl 3'er ay ile 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.

Alayda kalan aralarında erlerin de bulunduğu 102 sanık beraat etti.

FEDAKAR AKÇA VE HALİL ÇINAR’A AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Genelkurmay Başkanlığına baskın için Alay'dan ayrılan 117 sanıktan eski binbaşılar Fedakar Akça ve Halil Çınar, "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Hüseyin Turan ise aynı suçtan müebbet hapis cezası aldı.

Bu grupta yer alan 27 sanık, "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım" suçundan 13 yıl 4'er ay ile 15 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası aldı. Tamamı er 77 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin hüküm kuruldu.

10 sanık beraat etti.

Muhafız Alayı'ndaki darbe girişimine ilişkin davada karar çıktı

OSMAN KOLTARLA'YA MÜEBBET

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarına giden 103 sanıktan eski binbaşı Osman Koltarla'ya "anayasal düzeni ihlal" suçundan müebbet, 3 sanığa "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım"dan 16 yıl 8'er ay, 13 sanığa ise aynı suçtan 15 yıl hapis cezası verildi.

Bu gruptaki tamamı uzman çavuş 81 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı. 5 sanık beraat etti.

İDDİANAME

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü ile TRT çalışanı 65 kişinin müşteki olarak bulunduğu iddianamede, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da aralarında bulunduğu sanıkların, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cumhurbaşkanına suikast", "askeri komutanlıkların gasbı", "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "nitelikli olarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "kamu malına zarar verme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları isteniyordu.

Muhafız Alayı'ndaki darbe girişimine ilişkin davada karar çıktı

Muhafız Alayı'ndaki darbe girişimine ilişkin davada karar çıktı

Muhafız Alayı'ndaki darbe girişimine ilişkin davada karar çıktı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)