MSB: Bir ayda 25 bin 186 kişi, sınırı geçmeden yakalandı
ensonhaber.com

Türkiye, sınır ötesi ve sınır içerisinde düzensiz göçle mücadeleye devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından tedbirlerin artırıldığı sınır hattında, kaçak göçmenlerle mücadele sürüyor.

Sınırdan her gün onlarca göç alan illerde denetimler artırılırken, illerdeki ekipler de ülkede izinsiz bulunan kişileri tespit ediyor.

BİNBAŞI, BİLGİLENDİRME YAPTI

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara tarafından bakanlıktaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

MSB: Bir ayda 25 bin 186 kişi, sınırı geçmeden yakalandı ViDEO

MSB: Bir ayda 25 bin 186 kişi, sınırı geçmeden yakalandı

13 BİN 769 KİŞİ, ÜLKEYE GİRMEYE ÇALIŞIRKEN YAKALANDI

Konuya ilişkin bilgilendirme yapan MSB, alınan tedbirlerle birlikte yasa dışı yollarla ülkeye girmeye çalışan 13 bin 769 şahsın yakalandığını açıkladı.

MSB: Bir ayda 25 bin 186 kişi, sınırı geçmeden yakalandı

25 BİN 186 KİŞİ, SINIRI GEÇMEDEN ENGELLENDİ

Sınırı geçmeye çalıştığı tespit edilen şahıslara yönelik de açıklama yapan MSB, "25 bin 186 şahıs hududu geçmeden engellendi." açıklamasında bulundu.

MSB'NİN SINIR OPERASYONLARI

Konuya ilişkin açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

"Afganistan'daki son gelişmelerle birlikte İran sınırında olası bir hareketliliğe karşı alınan tedbirler gözden geçirilmiş ve ilave tedbirler alınmıştır. İran sınır hattında 2019'da yasadışı hudut geçiş teşebbüsünde bulunan 74 bin 447 kişi engellenmiş, 5 bin 16 kişi yakalanmış, 2020'de 127 bin 434 kişi engellenmiş, 185 kişi yakalanmış, 2021'de ise 68 bin 353 kişi engellenmiş, 1078 kişi yakalanmıştır. Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde son bir ayda, tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 13 bin 769 kişi yakalanmış, 25 bin 186 kişi ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan bu şahısların 54'ü FETÖ mensubu olmak üzere toplam 75'i teröristtir. Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda, 39 bin 400 paket sigara, 307 kilogram uyuşturucu, 108 cep telefonu ve 11 muhtelif silah ele geçirilmiştir. Son dönemde ele geçirilen malzemelerde özellikle elektronik malzeme ve uyuşturucuda artış olduğu gözlemlenmektedir."

TÜRKİYE, AFGANİSTAN'DAN BİN 129 SİVİL VATANDAŞI TAHLİYE ETTİ

Afganistan'daki gelişmelere de değinen Kara, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 2002'den bu yana BM, NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında, Afgan halkının barış, huzur ve istikrarına katkı sağlamak için Afganistan'da 20 yıl süreyle, Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu ise 6 yıl süreyle başarıyla yürüttüğünü belirtti.

TSK'NIN AFGANİSTAN'DAKİ TAHLİYESİ

Türkiye'nin Afganistan'dan askeri uçaklarla bin 129 sivil vatandaşın tahliyesini yaptığını kaydeden Kara, şunları söyledi:

"15 Ağustos'ta Kabil'de yaşanan gelişmeler yerel halkta paniğe neden olmuş, ülkeyi terk etmek isteyen on binlerce kişi Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na yığılmıştır. Hamid Karzai Havaalanı'nda yaşanan karmaşaya diğer ülkeler ile birlikte müdahale edilmiş, havaalanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Bu süreçte, askeri uçaklarımız ile 1129 sivil vatandaşın tahliyesi yapılmıştır. Yapılan görüşmeler, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek, TSK unsurlarımızın tahliyesine karar verilmiştir.

"ASKERİ MALZEME TAHLİYESİ 48 SAATTEN AZ SÜREDE TAMAMLANDI"

Afganistan'da kendisine tevdi edilen görevi başarıyla yerine getiren personelimizin ve malzemelerimizin tahliyesine 25 Ağustos tarihinde başlanmış, 48 saatten kısa sürede, 27 Ağustos'ta tamamlanmıştır. Ayrıca diğer ülke vatandaşlarının tahliyesine de gerekli destek sağlanmıştır. Kabil havaalanındaki yoğunluk ve gerginliğe rağmen tahliyenin kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi TSK'nın etkinliğini ve gücünü dünyaya bir kez daha göstermiştir."

MSB: Bir ayda 25 bin 186 kişi, sınırı geçmeden yakalandı

AFGANİSTAN'DAKİ HAVALİMANIYLA İLGİLİ SON GELİŞMELER

Afganistan'daki tahliyelerin tamamlanmasının ardından sonraki süreçte Türkiye'nin yeniden havaalanının işletilmesinde görev alıp almayacağına yönelik soru üzerine Bakanlık kaynakları, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın açık olmasının, Afganistan ve uluslararası toplum için öneminin defalarca dile getirildiğini anımsattı.

Kaynaklar, havalimanının son olayların ardından geldiği durum, açık tutulması ve işletilmesi için gerekli teknik sistemlerin tespit edilmesine yönelik uluslararası alanda çalışmalar olduğunu belirtti. Kaynaklar bu konuda, ilgili bakanlık ve kurumlar arasında görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

TÜRKİYE'DE EĞİTM GÖREN AFGAN ÖĞRENCİLER

Türkiye ve Afganistan arasındaki ikili anlaşmalar kapsamında Türkiye'de eğitim alan askeri öğrencilerin durumuna ilişkin soruya da kaynaklar, "Gerek ikili gerekse NATO anlaşmaları kapsamında yurdumuza gelen Afgan askeri öğrenciler var. Bunlardan bir kısmı mezun olurken bir kısmının eğitimi sürüyor. Eğitimi devam eden askeri öğrencilerin durumuyla ilgili başlatılan çalışma devam ediyor." karşılığını verdi.

ABD'nin, Afganistan'ın ardından Suriye'den çıkacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine kaynaklar, iddiaları yakından takip ettiklerini, sahada bununla ilgili bir tespitlerinin bulunmadığını kaydetti.