MİT'ten 'Zindaşti' operasyonu: 13 gözaltı
AA & Ensonhaber

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin Türkiye'deki ağına yönelik bir operasyon gerçekleştirdi.

Zindaşti, İsveç’te 14 yıl sürgün hayatı yaşayan İranlı muhalif Habib Chaab'ı eski eşi aracılığıyla tuzağa düşürdü.

Habib Chaab ile iletişime geçen eski eşi, kendisini görmek ve 100 bin euro borç vermek vaadiyle Chaab'ı İstanbul’a çağırdı.

BEYLİKDÜZÜ'NDEN İRAN'A KAÇIRILDI

Chaab da 9 Ekim tarihinde Beylikdüzü'ndeki bir adrese gelerek eski eşinin içinde bulunduğunu düşündüğü minibüse bindi.

Bindiği minibüste bayıltılan Chaab, Zidaşti'nin adamları tarafından kaçırıldı. Şüpheliler alternatif yollardan Van’a ulaşarak Chaab’ı İran’a götürdü.

MİT'ten 'Zindaşti' operasyonu: 13 gözaltı

13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kaçırılmanın ardından soruşturmayı derinleştiren MİT, İran istihbaratıyla bağlantılı hücreyi çökertti. İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyon ile 13 şüpheli yakalandı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MİT'ten 'Zindaşti' operasyonu: 13 gözaltı

MİT'ten 'Zindaşti' operasyonu: 13 gözaltı ViDEO

NACİ ŞERİFİ ZİNDAŞTİ KİMDİR

İran istihbaratına çalışan uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerifi Zindaşti ülkesinde hakkında idam kararı alınınca Türkiye’ye kaçmıştı. 2007’de cinayet suçlamasıyla Türkiye’de yargılanan Zindaşti, FETÖ’cü Zekeriya Öz tarafından gizli tanık olarak kullanılmıştı.

ÇOK SAYIDA SUÇTAN ARANIYOR

İlerleyen yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı, silahlı suç örgütü kurma, adam kaçırma ve öldürme suçlarından 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Zindaşti, 2018 yılında ortadan kaybolmuştu.

Türkiye tarafından aranan Zindaşti'nin, İran'da ortaya çıktığı suç faaliyetlerini ise burada sürdürdüğü tespit edilmişti.

SUİKASTI ENGELLENDİ

Ayrıca Zindaşti'nin geçtiğimiz ay baldızının oğlunu öldürmek için kiraladığı 2 tetikçi, polis operasyonuyla İstanbul'da yakalanmıştı.

Ölüm talimatı veren Zindaşti'nin, suikast bedeli olarak 600 bin lira değerinde anlaşma yaptığı ortaya çıkmıştı.

MİT'ten 'Zindaşti' operasyonu: 13 gözaltı

MİT'ten 'Zindaşti' operasyonu: 13 gözaltı