Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: MEB’i dernekler vakıflar yönetmiyor, biz yönetiyoruz
AA

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde Bakan Mahmut Özer, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekillerinin boş geçen derslerle ilgili atıf yaptığını aktaran Özer, boş geçen derslerin olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Boş geçen bir dersimiz yok. Eğitim sistemimizdeki 850 bin dersliğimizin tamamında normal kadrolu, sözleşmeli veya ücretli öğretmen vardır. Dolayısıyla boş geçen hiçbir dersimiz, sınıfımız yoktur.”

“KPSS’DE 1’İNCİ OLDUM ATANAMADIM DİYE HİÇBİR ŞEY DUYMAYACAKSINIZ”

3 Aralık'ta 750 engelli öğretmenin atamasının yapılacağını belirten Özer, bazı milletvekillerinin KPSS'de birinci olduğu halde atanamayan öğretmenlerle ilgili konuştuğunu belirterek şu sözleri kaydetti:

“İlk defa 15 bin öğretmenin atamasında KPSS'deki tüm alanlarda öğretmen istihdamına gittik. Genelde 80 civarında öğretmen alınırken ilk defa 110 tane alanda öğretmen alımına gittik. Dolayısıyla 15 bin öğretmen alımından sonra 'KPSS'de birinci oldum ama atanamadım' diye hiçbir şey duymayacaksınız çünkü en az 3 tanesini her alanda mutlaka almış olacağız."

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: MEB’i dernekler vakıflar yönetmiyor, biz yönetiyoruz

OKULLARA 10 BİN TEMİZLİK ELEMANI ALINACAK

57 bin 108 okulda 71 bin kadrolu temizlik görevlisi bulunduğunu kaydeden Özer, 42 bin temizlik elemanı aldıklarını, bu rakamın geçen seneye göre düşük olduğunu söyledi.

Özer, "Ama temizlikle ilgili her türlü desteğimizi okullarımıza gönderdik. İkinci döneme temizlik elemanı takviye yapılması gerektiği ile ilgili sayın bakanımızla (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı) mutabık kaldık. Onun müjdesini de buradan vermek isterim. İkinci döneme 10 bin daha TYP'den temizlik elemanımızı okullarımıza inşallah kavuşturacağız." bilgisini verdi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: MEB’i dernekler vakıflar yönetmiyor, biz yönetiyoruz VİDEO

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VURGUSU

Bakanlık’taki kadın sayısını bakan yardımcılığından genel müdür sayısına, daire başkanlarına, il ve ilçe milli eğitim müdürlerine kadar mümkün olduğunca yaygınlaştırmak için çabaladıklarını belirten Özer, Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamında bir sene içinde okullara 1 milyar liralık kaynak transferi yapıldığını aktardı.

Özer, proje ile eğitimde fırsat eşitliğini artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

YENİ ATANAN ÖĞRETMENLERE 3 AYLIK EĞİTİM PLANI

Yeni ataması yapılacak öğretmenlerle ilgili yeni bir çalışmaya ilişkin bilgiler de veren Özer, şu sözleri kullandı:

“Yeni aldığımız öğretmenleri direkt okullara öğretmen olarak başlatmaktan ziyade 3 aylık bir eğitim programından geçirme ile ilgili yeni bir çalışmamız var."

Bu çalışmanın eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı döneminde yapılan uygulamayla bağlantılı olduğunu dile getiren Özer, yakında bu konuyu kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

“EĞER BİR OKULDA TEMİZLİK MALZEMESİ İLE İLGİLİ PARA TOPLANIYORSA BİZE HABER VERİN”

Ek ödenek gönderilmeyen okullarla ilgili bir ifade üzerine Özer, gerekli ödeneği tüm illere gönderdiklerini belirtti. Özer, "Eğer bir yerden okulda, maske, dezenfektan veya temizlik malzemesi ile ilgili para toplandığı ile ilgili bir şey varsa lütfen bize haber verin. Çünkü her okulun ihtiyacı ile ilgili kaynağı okullara ulaştırdık." diye konuştu.

“BEN DEVR-İ SABIK YARATIYORMUŞUM GİBİ KAMUOYUNDA ALGILAMALAR OLDU”

Sayıştay bulguları ile ilgili değerlendirmeler üzerine Özer, "Tüm iddialarla ilgili olarak, Teftiş Kurulunu ve iç denetim birimini bulgulardan sonra devreye soktuk. Hatta bu süreç sanki ben devr-i sabık yaratıyormuşum gibi kamuoyunda algılamalar oldu." ifadesini kullandı.

“BAŞSAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR”

Sayıştay bulguları varsa bununla ilgili Bakanlık tarafında işlem tesis edildiğini, incelemenin ardından gereğinin yapılacağını belirten Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Sayıştay 2020 Denetim Raporu kapsamında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen hızlandırılmış eğitim programı kırtasiye setleri ve halk eğitim merkezleri temizlik malzemeleri ihaleleriyle ilgili olarak yetkililer hakkında Bakanlık maarif müfettişlerince yürütülen inceleme, soruşturma sonucunda sorumluluğu tespit edilen personel hakkında disiplin, mali ve idari yönden teklifler getirilmiş, konunun adli yönden değerlendirilmesi amacıyla da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Öte yandan 18 Temmuz 2020 tarihli ve 31189 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliği'nin 23'üncü maddesi yeniden düzenlendi ve bu düzenlemeden sonra ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna yapılan atamalar düzenleme kapsamında yapıldı."

“EĞİTİM YATIRIMIYLA İLGİLİ HİÇBİR PROBLEM KALMAYACAK”

Gaziantep'te belirli bölgelerde eğitim yatırımlarıyla ilgili ciddi sıkıntıların bulunduğunu söyleyen Özer, "1 milyarın üzerinde bir destek veriyoruz. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ilde eğitim yatırımıyla ilgili hiçbir problem kalmayacak." dedi.

“MEB’İ DERNEKLER, VAKIFLAR YÖNETMİYOR BİZ YÖNETİYORUZ”

Mahmut Özer, Bakanlığın vakıf ve derneklerle yaptığı iş birlikleri konusundaki eleştirilere şöyle cevap verdi:

"MEB'i dernekler ve vakıflar yönetmiyor, MEB'i biz yönetiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, sivil toplum örgütleri ile belli odak noktalarında iş birliği yapabilir, devleti ile milleti ile problemi olmayan her türlü STK ile iş birliğine açığız. Biz ancak yeni yaklaşımımızda odak noktasını belirleyerek iş birliğine gideceğiz. Bakan yardımcım, o konuyla ilgili çalışmalarını devam ettiriyor. Genel çerçeve içerisinde bir iş birliği değil, 4 tane önceliğimiz içinde eğitimde fırsat eşitliğini artırma, okul öncesi eğitime erişim, mesleki eğitimin güçlendirilmesi, öğretmen eğitimi, okullar arasındaki imkan farklılıklarının azaltılması ile ilgili noktalarda iş birliği yapacağız. Onun haricinde mümkün olduğu kadar iş birliğini kısıtlayacağız."

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM, Yükseköğretim Kalite Kurulu ve 127 üniversitenin 2022 bütçeleri kabul edildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)