Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Suriye'de kalıcı barış açıklaması
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı, Suriye yönetimi ile muhalifler arasında uzlaşma çağrısı, çarpıtılarak çirkin protesto gösterilerine malzeme edildi.

Esad rejimine karşı olan Suriyeli provaktörler, Cerablus'ta Türk bayrağını indirmeye çalışmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile düzenlenen ortak basın toplantısında bu olaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

'Şam ile yeni bir süreç' başlığı altında açıklamalarına devam eden Çavuşoğlu, çarpıtılan Suriye'deki kalıcı barış açıklamalarını detaylandırdı.

"Rejimle muhalefetin uzlaşması gerekiyor"

Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'de kalıcı çözüm siyasi çözümdür. Rejimle muhalefetin uzlaşması gerekiyor." ifadelerini kullandığı açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Barıştırma' değil de 'uzlaştırma' kelimesini kullandım. Sadece Suriye değil Türkiye içinde bu işi kızıştırmak isteyenler sözlerimizi çarpıttı.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Suriye'de kalıcı barış açıklaması VİDEO

"Kalıcı çözüm, siyasi çözümdür"

2015 yılında BMGK, 2254 sayılı kararı niçin aldı? Oybirliğiyle bu karar alındı. Suriyeliler arasında BM kolaylaştırıcılığında geçiş sürecinin başlaması, yeni Anayasa, BM gözetiminde adil ve şeffaf bir seçim. Bu süreç başarılı olmadı. Sonuç çıkmamasının temel sebebi rejimin ayak diremesi yüzünden. Rejim siyasi çözüme inanmıyor, askeri çözüme inanıyor. Ama kalıcı çözüm siyasi çözümdür.

"Tüm bunlar için rejim ve muhalefetin uzlaşması gerekiyor"

Bu karar Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğüne de vurgu yapıyor. Bu süreçlerden bir netice çıkmayınca sivil insanların Halep'ten çıkarılması için Rusya ile bir çalışma süreci başlatmıştık. Daha sonra İran da dahil oldu ve Astana sürecini başlattık. Cenevre sürecini canlandırdık. Rejim ve muhalefet de Astana sürecinde var. Aynı masadalar. Anayasa komisyonunda 50 kişi rejimden 50 kişi muhalefetten 50 kişi de sivil toplumdan. Yeni Anayasa da mevcut anayasanın tadil edilmesinin amacı da ülkeyi seçime götürmek. Tüm bunlar için rejim ve muhalefetin uzlaşması gerekiyor.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Suriye'de kalıcı barış açıklaması

"Bayrağımıza uzatılan elleri kırarız"

Benim söylediğim bundan farklı bir şey mi? İlk defa rejimle muhalefeti bir araya getirmiyoruz ki. Biz buna katkı sağladık. Muhalefet Türkiye'ye güveniyor. Bunu çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Bunların kim olduğunu da biliyoruz. Bayrağımıza uzatılan elleri de kırarız.''

Devlet Bahçeli'ye teşekkür iletisi

Bir diğer yandan, Mevlüt Çavuşoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir" ifadesi için de teşekkürlerini iletti.