Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan provokasyondan vazgeçmeli
AA & Ensonhaber

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun sona ermesi nedeniyle basını bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Yunan basınından bir gazeteci, Çavuşoğlu'nun mayıs ayı sonunda Yunanistan ziyaretini anımsatarak, temasların olumlu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, gazetecinin "Bu yaz, Türkiye ile Yunanistan arasında rahat geçecek mi?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

ATİNA'YA "TAHRİKLERDEN VAZGEÇİN" ÇAĞRISI

"Yunanistan'ın bu tahriklerden ve kışkırtıcı adımlardan, provokasyondan vazgeçmesi lazım" diyen Bakan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Belli bir zaman devam eden gerilimlerden sonra Ege ve Doğu Akdeniz'de, şimdi Yunanistan ile bir diyalog başlattık. İstişareleri tekrar başlattık. Askerler arasında güven artırıcı önlemler toplantısı gerçekleştirildi. Hem video konferans yöntemiyle hem de fiziki görüşmeler gerçekleşiyor.

Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan provokasyondan vazgeçmeli ViDEO

Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan provokasyondan vazgeçmeli

"SORUNLARI DİYALOGLA ÇÖZME AZMİMİZİ GÖSTERİYOR"

İstişarelerimizi de başlattık. İstişari görüşmeleri tekrar başlattık hem Türkiye'de hem Yunanistan'da. (Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos) Dendias geldi. Ben Yunanistan'a gittim.

Sayın Cumhurbaşkanımız ile (Yunanistan Başbakanı Kiryakos) Miçotakis'in yine Brüksel'de NATO marjında gerçekleştirdikleri görüşme de gayet olumlu geçti. Bunlar olumlu. Sorunların hepsi çözüldü mü? Hayır.

Bu, sorunları diyalogla çözme azmimizi gösteriyor. Umarım her iki tarafta da bu kararlılık ve samimiyet devam eder. Ama aynı zamanda siz sessiz bir yaz geçirecek miyiz dediniz. Yunanistan'ın provokasyonlardan vazgeçmesi lazım.

Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan provokasyondan vazgeçmeli

"CENTİLMENLİK ANLAŞMAMIZ VAR AMA..."

Söylemlere alıştık. Gidiyoruz, basın toplantısında güzel. Sonra arkamızdan her gün bir sürü şey söylüyor benim dostum Nikos Dendias. Bunlara gerek yok. Ama biz bunları görmezden geliyoruz.

Yaz aylarında, turizm sezonu boyunca Ege'de herhangi bir tatbikat yapılmaması konusunda centilmenlik anlaşmamız var. Ama Yunanistan şimdi bakıyoruz Navtex ilan ediyor. Daha önce milli günlerde de herhangi bir tatbikat yapılmaması, bir Navtex'in, bir Notam'ın yayınlanmaması konusunda da mutabakatımız vardı. Yunanistan bunu da bozdu.

Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan provokasyondan vazgeçmeli

"SAMİMİYİZ VE KARARLIYIZ"

Adaların silahsızlandırılması statüsünü aşındıracak adımlardan Yunanistan'ın kaçınması lazım. Kısaca Yunanistan'ın bu tahriklerden ve kışkırtıcı adımlardan, provokasyondan vazgeçmesi lazım. Ben biliyorum, biraz olsun kendi halkını tatmin etmek için yapıyorlar. Çünkü üzerlerinde baskı çok. Ama bunların faydası yok.

Başlattığımız diyaloğu somut adımlara dönüştürelim, var olan meseleleri çözebildiğimiz kadar çözmeye devam edelim istiyoruz. İnşallah bu yönde devam eder. Türkiye olarak biz bu konuda samimiyiz ve kararlıyız."