Mevlüt Çavuşoğlu: Taraflar arasında yakınlaşma arttı
AA & Ensonhaber

Rusya ve Ukrayna heyetleri, bir süredir çevrim içi sürdürdüğü müzakerelerini Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün yüz yüze olarak İstanbul'da gerçekleştirdi.

Yaklaşık 4 saat süren müzakerenin ardından taraflardan peş peşe açıklamalar geldi.

Açıklamalarda öne çıkan başlıklardan biri Ukrayna'nın, garantör ülkeler arasında Türkiye'nin de olmasını istemesiydi. Diğer önemli başlık ise Rusya'nın bazı maddeler üzerinde uzlaşma sağladıklarını söylemesiydi.

Heyet açıklamalarının üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kameraların karşısına geçti.

"TARAFLAR ARASINDA YAKINLAŞMA ARTTI"

Taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını söyleyen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Her aşamada taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını bugün memnuniyetle görüyoruz. Bu sürece katkıda bulunmaktan, destek vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi en öncelikli konu bir an önce ateşkesin sağlanması, kalıcı bir siyasi çözümün önünün açılmasıdır." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Taraflar arasında yakınlaşma arttı VİDEO

"EN ANLAMLI İLERLEME BUGÜN KAYDEDİLDİ"

Binlerce insanın ölmesine ve milyonlarca insanın yerlerinden edilmesine yol açan savaşın artık durması gerektiği çağrısını yapan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alınacağını görüyoruz.

"SONRAKİ AŞAMANIN ŞEKLİNİ BAKANLAR BELİRLEYECEK"

Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir."

Çavuşoğlu, Antalya'da olduğu gibi bugün de taraflarla ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek her iki tarafı bir an evvel ateşkesi sağlanması konusunda teşvik ettiklerini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Taraflar arasında yakınlaşma arttı

"İNSANİ KORİDORLARIN AÇILMASINI DA KONUŞTUK"

Çavuşoğlu, görüşmelerde insani yardım ve insani koridorlarının açılması konularını da ele aldıklarını belirterek "Bugüne kadar 16 bin 500'den fazla vatandaşımızı Ukrayna'dan tahliye ettik." dedi.

"BİZE DUYULAN GÜVENİN BİLİNCİNDEYİZ"

Hem Türk vatandaşlarının hem de üçüncü ülke vatandaşlarının tahliyesi için taraflarla ve uluslararası kuruluşlarla eşgüdüm içinde çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Bölgede mahsur kalan gemilerimizin çıkış ve seyrüsefer güvenliği konusunu da gündeme getirdik. Bugünkü görüşmeler, önceki görüşmelerde olduğu gibi tarafların Türkiye'ye duydukları güvenin bir göstergesidir. Bize duyulan güvenin ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Akan kanın durdurulması, ateşkesin sağlanması ve kalıcı bir barışa ulaşılması için uluslararası toplumla eşgüdüm halinde çabalarımızı sürdüreceğiz."