Mevlüt Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler oldu
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da Türkiye'nin öncülüğünde, Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna'nın katılımıyla imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin dikkat çeken açıklamar yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, anlaşmanın perde arkasında yaşananları anlatırken, planı engellemek isteyen ülkelere işaret etti.

"Eninde sonunda diplomasi masasında bitecek"

TV100 canlı yayınına katılan Çavuşoğlu, "Tahıl çözülürse ateşkes yolu da açılır. İki taraf arasında önemli bir adım olacak. Burada BM ile birlikte çalıştık. Eninde sonunda bu savaş, diplomasi masasında bitecek." dedi.

"Savaşın uzamasını isteyen ülkeler de var." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Anlaşmayı engellemek isteyen ülkeler oldu"

"Hatta bu tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkerde oldu. Bu savaş ne kadar devam ederse Rusya zayıflar diye düşünüyor. Bu savaşın bedelini sen ödemiyorsun Ukrayna ödüyor. Canıyla, kanıyla, topraklarıyla ödüyorlar.

"Savaşın uzaması herkesin zararına"

Bu savaşın uzaması herkesin zararına. Biz arabuluculuk konusunda marka bir ülkeyiz. Her ülkeye nasip olmaz. Adaletli davranıyoruz, tarafsız tutumumuzu sergiliyoruz."

Mevlüt Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler oldu ViDEO

Mevlüt Çavuşoğlu, verdiği demeçte şunları ifade etti:

"Irak yönetimi, terör örgütlerine karşı etkin mücadele yönetemiyor"

"Irak’ta terör örgütleri halen mevcut. DEAŞ, ülkenin önemli bölümünü kontrol altında tutuyordu. Bizlerin de desteğiyle gerek Suriye’de gerekse Irak’ta DEAŞ artık güçlü değil. Irak yönetimi, terör örgütlerine karşı etkin bir mücadele yönetemiyor.

Bize yönelik provakasyonların sebebi de bu. Daha önceki operasyonların nedeni; sınırımıza yakın noktaları terörden temizlemekti. Önümüzdeki operasyonların da sebebi budur.

"Ne kadar çaba sarf ettiğimizi tüm dünya biliyor"

Savaş başlamadan önce biz savaşın önlenmesi için çok çaba sarf ettik. Başından bu yana bu savaşın sona erdirilmesi için ne kadar çaba sarf ettiğimizi tüm dünya biliyor.

Mevlüt Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler oldu

"Sözlerini tutmadılar"

Rusya ve ABD sözlerini tutmadılar. Her ikiside bu teröristleri bu bölgelerden temizlemedi. Hiç müdahale etmedikleri gibi, bazı bölgelerde Ruslarla devriye geziyorlar. Birçok yerde de özellikle kuzeydoğusunda ABD silah desteğini devam ettiriyor. Niye teröre destek veriyorsunuz; Suriye'yi mi bölmek istiyorsunuz, bize karşı mı destek veriyorsunuz? ABD'nin bunu açıklaması gerekiyor.

"Terörle mücadelede samimi değiller"

ABD Irak'ı neden işgal etti? NATO olarak Afganistan'a niye girildi? Irak'ta teröristler var, nükleer silahlar var denilip, Amerika'dan tehdit var deyip geleceksiniz ama benim yanı başımda bana, benim askerime, vatandaşıma, Suriyelilere saldırıda bulunan terör örgütüne karşı mücadeleye karşı çıkacaksınız, hem de müttefikinin mücadelesine. Oradan çekilme sebepleri bu. Terörle mücadelede samimi değiller.

"Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir gece ansızın"

Sonuçta NATO için 2 düşmandan bir tanesidir terör. O zaman gereğini yapmamız lazım. Türkiye her türlü hazırlıklarını yapıyor. Bu artık motto haline geldi. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir gece ansızın.

Mevlüt Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler oldu

"Bu tür saldırıların tekrarlanmaması gerekiyor"

Odessa'ya yapılan saldırı herkesi endişelendirdi, bizi de endişelendirdi. Ruslar, 'oradaki altyapıyı etkilemeyen bir saldırı, orada askeri yapılanma vardı, onu vurduk' dediler. Bu tür saldırıların tekrarlanmaması gerekiyor. Sorunsuz bir şekilde bunun işlemesini temmenni ediyoruz.

Sorunsuz bir şekilde işlemesi için de her zaman olduğu gibi yapıcı, objektif rolümüzü oynamaya devam edeceğiz. Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Sadece bölgemiz için değil, tüm dünya insanı için görev olarak görüyoruz.

"Ateşkes yolu açılır"

Tahıl çözülürse ateşkes yolu da açılır. İki taraf arasında önemli bir adım olacak dedik. Burada BM ile birlikte çalıştık. BM de Türkiye’yi tercih etti. Sonuçta burada Rusya’nın ihraç edeceği ürünler de var, onun da önü açılmış oluyor. Aynı şekilde Ukrayna’nın tahıl, ayçiçek ve ayçiçek yağı ihracatının önü açılmış oluyor.

"O masaya tarafların dönebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız"

Aktif rolümüzü devam ettireceğiz. Eninde sonunda bu savaş, diplomasi masasında bitecek. O masaya tarafların dönebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Ama bu iş kolay değil. Savaş uzadıkça tarafların bir masaya oturması kolay değil.

Mevlüt Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler oldu

İsveç ve Finlandiya'nın durumu

'İsveş ve Finlandiya ile NATO konusunda anlaşıldı' algısı yanlış. Bu iki ülke, sözünü yerine getirecek. Mutabakat zaptının içindeki bütün unsurlarını yerine getirecek. Daha bir adımlarını görmedik. Veto hakkı budur.

Muhalefet partilerine de önemli bir görev düşüyor. Bu sadece iktidarın yükümlülüğünde değil. Terörle mücadele sadece iktidarın görevi değil. Muhalefet de bu iki ülkeye mesajlarını vermesi lazım. Sadece iktidarı eleştirmekle olmaz bu işler. Bu iki ülkeye şunu demeleri lazım; 'Bir mutabakat zaptı var uygulamazsanız biz de Meclis'te karşı çıkarız' demeleri lazım.

"Yurtta sulh, cihanda sulh"

Türk dış politikasının temel ilkeleri belli. Yurtta sulh, cihanda sulh ve düşmanının sayısını azaltacaksın, dostunun sayısını artıracaksın. Girişimci ve insani dış politika, sahada ve masada güçlü dış politika. Bunlar mottolarımız.

Yunanistan, 6 millik kara suları üzerinde 10 millik hava sahası iddiasında bulunan dünyadaki tek ülke. Biz, yazdığımız mektuplarda bunların saçmalığını yazıyoruz. ABD yönetimi, Kongre'ye yazdığı mektupta bunun hukuka aykırı olduğunu söylüyor.

Mevlüt Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler oldu

"Yunanistan’ın yatacak yeri yok"

Yunanistan’ın gerçekten insan hakları konusunda yatacak yeri yok. Burada Lozan Anlaşması gereği seçilmiş müftülere yapmadığı işkence kalmadı. Yunanistan teröristlere destek veriyor, DHKP-C kampları var.

F-16 satışı

ABD, Türk-Yunan ilişileri konusunda denge politikasını bozdu. F-16'ların Türkiye'ye satışında ABD'nin koymuş olduğu 'Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceksin' şartı bağlayıcı bir kanun değil; karar bu.

Yunanistan'a silah verirken Türkiye'yi ihlal etmeyeceksin şartı var mı? Tabiki karşılık vereceğiz. Yunanistan hava sahamızı ihlal ediyor, karşılık verince de ağlıyorlar. ABD’nin almış olduğu bu karar bağlayacı olmasa da yanlış.

"Elimizi, kolumuzu bağlayacak sürecin içinde olmayız"

Türkiye olarak elbette F-16'ları almak isteriz. Bununla ilgili müzakeler iyi gidiyor ama elimizi, kolumuzu bağlayacak bir sürecin içinde de olmayız. Kimse kusura bakmasın. Türkiye'yi hiç kimse böyle bir kalıbın içine eli kolu bağlanmış bir şekilde sığdıramaz."