Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya - Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi
AA & Ensonhaber

Rusya ve Ukrayna'dan heyetler, barış görüşmeleri kapsamında Türkiye'de kritik temaslarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin arabuluculuğunda gelinen noktaya ilişkin değelerlendirmelerde bulundu.

DAHA ÜST DÜZEY GÖRÜŞME YAPILACAK

Bakan Çavuşoğlu, A Haber'de katıldığı yayında, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.

Çavuşoğlu, "Kesin bir tarih vermemiz mümkün değil, ama aşağı yukarı bir iki hafta içinde bize orada ayaküstü sohbetlerde daha üst düzeyde bir görüşmenin, en azından dışişleri bakanları düzeyinde, olabileceğini söylediler." diye konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya - Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi ViDEO

"TÜRKİYE'YE DUYULAN GÜVENİN GÖSTERGESİ"

Türkiye'nin her iki tarafı bir araya getirmesi ve hem Kiev'in hem de Moskova'nın Türkiye'yi toplantılarda görmek istemesi konusuna değinen Çavuşoğlu, bu durumun her iki tarafın Ankara'ya duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi.

"DENGELİ VE İLKELİ POLİTİKANIN BİR SONUCU"

Konuşmasının devamında Çavuşoğlu, "Bu da izlediğimiz dengeli ve ilkeli politikanın bir sonucudur. Türkiye, doğruya doğru, yanlışa yanlış ve yapabileceklerini söyleyen, yapamayacaklarını da aynı şekilde açıklayan bir tutum sergiledi." dedi.

"CİDDİ BİR SINAMA"

Dışişleri Bakanı, savaşın sona erdirilmesi konusunda çaba sarf ettiklerini dile getirerek, "Elbette kolay bir durumla karşı karşıya değiliz. Sadece biz değil, sadece bölgemiz değil. Dünya kolay bir durumla karşı karşıya değil. Ciddi bir sınama, tehdir ve savaş var ortada ve bunun sonlandırılması için mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya - Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi

Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna çatışmasına ilişkin şunları söyledi:

"EN ÇOK ÇABA SARF EDEN ÜLKE TÜRKİYE"

"Dünyanın aldığı tedbirler, yaptırımlar, başka kararlar var. Ukrayna'nın beklentileri var ama sahada ve masada samimi olarak bu konuda en çok çaba sarf eden ülke Türkiye.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin'le görüşmesinden sonra Antalya'da iki bakanı bir araya getiriyoruz. Daha sonraki süreçte yine bir taraftan Belarus'ta müzakere eden taraflarla sürekli temas halinde, günlük neler konuşuldu, biz ne yapabiliriz, bu temaslarımızın devam etmesi, Moskova'yı ve Lviv'i ziyaret etmemiz ve en sonunda da İstanbul'da bu müzakerecileri bir araya getirmemiz.

"EN ANLAMLI NETİCE İSTANBUL'DA ALINDI"

En anlamlı netice İstanbul'da alındı. Ama her şey bitti mi? Bitmedi. Burada bazı konularda biz uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Artık bazı konuların tartışılmadığını, müzakere edilmediğini görüyoruz. Örneğin tarafsızlık. Şimdi güvenceler konuşuluyor.

Ukrayna 'biz tarafsız politika izlemeye hazırız. NATO'ya girmeyeceğiz ama bize güvencelerin verilmesi gerekiyor' diyor. Örneğin Rusça dilinin resmi dil olması veya Rusça'nın eğitimde dil olarak önünde bir engel olmaması. Sonuçta Rusça diliyle ilgili tartışma yok.

DAHA AZ TARTIŞILAN KONULAR

Ayrıca daha önce Nazilerden arındırılması gibi, silahtan arındırılması gibi artık göreceli olarak daha az tartışılıyor. Kolektif Güvenlik Anlaşması'nın içeriği... Ne konuşuluyor? Kırım'ın ve Donbas bölgesinin statüsü ne olacak? Bu konuda karar vericiler kim? Liderler.

"BİZ DE TEMKİNLİYİZ"

Bu toplantıdan sonra özellikle gerginliğin azaltılmasıyla ilgili bazı adımlar atıldı ama sahada bu kararların tam yansımasını görmüyoruz. Örneğin bazı bölgelerden Rus askerlerinin çıkarılması. Taktik manevra diyenler var. Şüpheci iyimser olanlar var. Biz de temkinliyiz çünkü 35 günü geçti.

Biz onlara (müzakereciler) şunu söylemiştik: Siz video konferanslarla görüşüyorsunuz, ara sıra gidiyorsunuz Belarus'ta görüşüyorsunuz. Artık bir yerde buluşup, bu işi en azından bakanlar düzeyine ve liderler düzeyine gelecek şekilde bir neticeye ulaştırmanız lazım.

"İKİ TARAF GELMEK İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ"

İkinci aşamada dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için gereken çalışmayı yapıyoruz. Dün hem Kuleba ile Lavrov ile mesajlaştık. Bu konudaki telkinlerimizi ve bize düşen konularda elimizden geleni yapacağımızı kendilerine ilettik. İki taraf da böyle bir toplantıya hazır olduktan sonra gelmek istediğini söyledi.

NATO VE AB'DE TÜRKİYE'YE YÖNELİK TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ

NATO ve AB içinde 'artık Türkiye'ye yönelik (savunma alanındaki) kısıtlamaları kaldıralım' arayışı ağır basmaya başladı.

(Suudi Arabistan'la) İlişkilerin normalleşmesi konusunda önemli adımlar var."