Mevlüt Çavuşoğlu Almanya temaslarının ardından açıklama yaptı
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya'ya giderek, mevkidaşı Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü.

Görüşmede ikili ilişkiler birçok boyutu ile ele alındı.

Turizmden bölgesel konulara kadar birçok meselenin ele alındığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koronavirüs salgını gölgesinde açılacak turizm sektörüne ilişkin şu açıklamaları yaptı;

"2020 yaz döneminde Almanya ile turizm alanında karşılıklı mutabakatımız iki taraf içinde müspet sonuçlar getirdi. Alman dostlarımız da bunu teyit ediyorlar. Ocak ayında Maas ile bu konuyu değerlendirdik. Şimdi birçok ülke, Avrupa’dan başka ülkelerde bu iş birliğimiz hakkında bizlerden bilgi alıyorlar.

Mevlüt Çavuşoğlu Almanya temaslarının ardından açıklama yaptı

"İLAVE TEDBİRLER ALDIK"

Biz, geçen sene pandemiye rağmen yaklaşık 1 milyon 200 bin Almanı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Bu sene de aynı iş birliğini sürdürmeye çalışıyoruz. Tüm ülkelerde pandemi var, biz de Türkiye’de turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek için, elbette halkımızın güvenliğini de sağlamak için bazı ilave tedbirler aldık. 17 Mayıs’a kadar kapanma süreci var. Bunun da faydalarını da görmeye başladık.

"AŞILAMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİK"

Diğer taraftan aşılama sürecimize de hız verdik. Ve bu aşılama sürecimizde şu anda halkımızın yüzde 26’sından fazlası aşılandı. Son günlerde Almanya’nın da aşılama konusunda önemli mesafe katettiğini görmekten mutluluk duyuyoruz.

"İLAVE TEDBİRLER GETİRDİK"

Güvenli turizm programımızı bu sene ilave tedbirler getirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliği içinde çalışıyor. Ve aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerine ağırlık verdiğimiz gibi tüm turizm çalışanlarını, otellerde, restoranlarda, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, aynı şekilde tur rehberleri dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız.

"SERTİFİKASYON KRİTERLERİNİ ARTIRDIK"

Sertifikasyon konusunda kriterleri de arttırdık geçen seneye göre. 15 yataklı oteller bile bu sertifikasyona dahil edilecek bu sene. Alman firmalar Türk firmalar Fransız ve İngiliz firmalar da sertifikasyonu devam ettirirken ayda 4 defa bu tesisleri denetliyorlar. Yani bu konularda tüm tedbirlerimizi aldık. Dostlarımız güvenli bir şekilde tatillerini geçirsinler diye.

Mevlüt Çavuşoğlu Almanya temaslarının ardından açıklama yaptı

Mevlüt Çavuşoğlu Almanya temaslarının ardından açıklama yaptı ViDEO

"İŞ BİRLİĞİMİZİ ARTIRMAK İSTİYORUZ"

Salgına rağmen ikili ticaretimiz hızlı bir şekilde artıyor. Ve bu sene 40 milyar doların üstüne çıkacağımızı daha şimdiden görebiliyoruz. Pandemide aldığımız tedbirler ile tedarik zincirlerimizi biz ülke olarak koruyabildik. Ve önümüzdeki süreçte ekonomik ve ticari iş birliğimizi Almanya ile artırmak istiyoruz.

"SOMUT ADIMLAR ATMA ZAMANI GELMİŞTİR"

Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz ele aldık. Olumlu bir atmosfer var bunda Almanya’nın katkısı büyük. Gerek Şansölye Merkel’in gerekse Mass’ın kişisel katkıları da çok. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Ama artık somut adımlar atmanın zamanı da gelmiştir.

Mevlüt Çavuşoğlu Almanya temaslarının ardından açıklama yaptı

"MÜZKARELER ÖN KOŞULSUZ BAŞLAMALIDIR"

Gümrük birliğinin güncellenmesi için müzakereler ön koşulsuz şekilde başlamalıdır. Yine üst düzey temasların devam etmesi gerekiyor. 18 Mart Mutabakatı da tüm boyutları ile tekrar gözden geçirilerek daha etkin bir şekilde hayata geçirilmeli. Vize serbestisi de buna dahil."

"LİBYA'DA YENİ KURULAN HÜKÜMETE DESTEK VERMEMİZ LAZIM"

Görüşmede Libya'daki sürecin de görüşüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, şu bilgileri aktardı:

"İki gün önce ben de Libya’daydım. Libya’da yeni kurulan hükümete gerçekten destek vermemiz lazım. Ülkenin seçimlere hazırlanması ve Libya halkının temel ihtiyaçlarının, taleplerinin kamu hizmetlerinin karşılanması önemli.

"ÇOK SAYIDA PARALI ASKER VAR"

Diğer taraftan ülkede bulunan çok sayıda yabancı savaşçılar ve paralı askerler var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat 2 egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışman desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi, Libya’nın yararına değil. iki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara müdahale edilmesi üçüncü taraflar bakımından doğru bir yaklaşım olmaz. Ve hele yabancı terörist savaşçılar ile meşru mevcudiyeti de karıştırmamak gerekir diye düşünüyoruz."