Mevlüt Çavuşoğlu, 7'nci Varşova Güvenlik Forumu'nda konuştu
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya'daki 7'nci Varşova Güvenlik Forumu'na katıldı.

Burada Polonya ile ilişkilere de değinen Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki bağları coğrafi ve iş birliği açısından değerlendirdi.

Foruma katılmak için Varşova'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bugünlerde toplumlarımızın karşı karşıya olduğu sınamalardan ve tehditlerden bahsediyoruz. Çoğunlukla koronavirüs hakkında konuşuyoruz. Koronavirüs sonrası döneme ilişkin tahminlerden..." açıklamasının ardından NATO gündemini ele aldı.

NATO'NUN YENİ TEHDİTLERE ADAPTE EDİLMESİ

Bölgede birçok sınamayla karşı karşıya olunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Terörizm ve diğer birçok sınamalar gibi karşı karşıya olduğumuz geleneksel tehditlerin yanı sıra hibrit ve siber tehditler de var.

NATO'da tartıştığımız şey özellikle de NATO'nun on yıllık geleceği hakkında konuşurken NATO'nun yeni sınamalara ve tehditlere adapte edilmesi." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, 7'nci Varşova Güvenlik Forumu'nda konuştu

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL TÜRKİYE'DE LİDERLERİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ"

Polonya ve Romanya'yla sıkı ilişkileri ele alan Çavuşoğlu, "Bu mekanizmayı liderler seviyesine yükseltmeye karar verdik ve önümüzdeki yıl Türkiye'de liderleri bir araya getireceğiz.

Bugün Polonya Meclis Başkanı, Meclis Başkanlarını ve milletvekillerini de davet etmemizi istedi. Balkanlar'da savunma sanayii iş birliği, bilişim, lojistik, bağlantı ve enerji gibi Doğu ve Orta Avrupa ülkeleriyle iş birliği yaptığımız birçok platform ve alan var. " ifadeleriyle yeni iş birliklerine değindi.

Mevlüt Çavuşoğlu, 7'nci Varşova Güvenlik Forumu'nda konuştu

POLONYA'NIN TÜRKİYE'DEKİ NATO ÜSSÜ'NE UÇAK GÖNDERMESİ

Çavuşoğlu, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verd:

"Bu bize özellikle Türkiye ile Baltık bölgeleri de dahil olmak üzere Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri arasında birçok iş birliği fırsatı sunuyor.

Bence Polonya'da da böyle görünüyor. Bu nedenle Polonya, NATO'nun bu yöndeki çabalarına destek olmak için uçaklarını İncirlik Üssü'ne gönderdi ve biz de NATO'nun hava politiğini desteklemek için Polonya'ya F-16'lar gönderdik.

Polonya ve Baltık ülkelerinde NATO görevlerinde subaylarımız var. Avrupa-Atlantik bölünmezliği şu anda NATO'nun ana ilkesidir. Bu nedenle Baltık bölgesi NATO'nun Baltık'taki Doğu ve Güney kanatları Karadeniz ve Akdeniz bir güvenlik alanı.

Mevlüt Çavuşoğlu, 7'nci Varşova Güvenlik Forumu'nda konuştu

"ÜÇ DENİZ GİRİŞİMİ'NE ÖNEM VERİYORUZ"

Türkiye bu şekilde görüyor ve NATO ve diğer kuruluşlardaki iş birliğimize ek olarak Türkiye, bölge ülkeleri, Doğu ve Avrupa ülkeleriyle ilişki kuruyor, bu yüzden Üç Deniz Girişimi'ne önem veriyoruz.

Bu nedenle Visegard 4+ Türkiye formatına önem veriyoruz. Bu nedenle Türkiye, Polonya ve Romanya arasındaki 3'lü mekanizmamız çok önemli."

Mevlüt Çavuşoğlu, 7'nci Varşova Güvenlik Forumu'nda konuştu

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)