Meslek örgütlerine ‘çoklu baro’ benzeri uygulama Meclis'te
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’deki tüm meslek kuruluşlarının yeniden yapılandırılması konusunda önceki gün yaptığı çağrıdan sonra AK Parti yönetimi, daha önce bu konuda yaptığı taslak çalışmaları raftan indirdi.

AK Parti, Meclis tatile girmeden önce Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye Barolar Birliği'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışma başlatmıştı. Ancak, salgın nedeniyle Meclis çalışmalarının bir an önce tamamlanabilmesi için taslaklardan sadece Barolar Birliği ile ilgili olan tartışmaya açılmış ve yasalaştırılmıştı.

TABİPLER BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILDI

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, “Türk Tabipler Birliği, bugünkü hassas dönemde, insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körüklemektedir. Bu nedenle sadece adında Türk bulunan Tabipler Birliği derhâl ve gecikmeksizin kapatılmalıdır. Yöneticileriyle ilgili adli işlem yapılmalıdır.” çağrısı, ardından da önceki gün Cumhurbaşkanı’nın bu konuda yaptığı açıklamalar, AK Parti yönetimini yeniden harekete geçirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Tabipler Birliği açıklaması VİDEO

30'A YAKIN MESLEK KURULUŞU

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, Türkiye’de 30’a yakın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin öncelikle çerçeve bir yasa oluşturulması planlanıyor.

Tüm kuruluşların bir çatı yasa altında toplanmasının teknik olarak mümkün olmaması durumunda ise, her kuruluş için ayrı yasa çıkarılması bekleniyor.

AK Parti kaynakları, yapılacak düzenleme ile meslek kuruluşlarının kurulmaları, genel kurulları ve seçimleri gibi konularda yeni adımlar atılacağını ve temsilde adaletin sağlanacağı bir seçim sisteminin getirileceğini söyledi.

KURULUŞ AMAÇLARI MADDESİ

Ayrıca her meslek kuruluşunun, kuruluş yasalarında yer alan ‘Kuruluş amaçları’ başlıklı maddesi yeniden düzenlenecek. Bu değişiklik ile meslek kuruluşlarının sadece amaçları doğrultusunda çalışacakları net çizgilerle hükme bağlanacak.

AİDATLARA DÜZENLEME

Yine, meslek kuruluşlarının üyelerinden aldıkları aidatlara ilişkin de düzenleme yapılacağı belirtiliyor. AK Parti, taslak konusunda hem MHP’nin hem de muhalefet partilerinin görüşlerini almayı planlıyor.

EN GEÇ YENİ YILLA BİRLİKTE

Uzlaşma ile çıkarılması planlanan taslak konusunda, başta Avrupa örnekleri olmak üzere dünyadaki uygulamalar da incelenecek. AK Parti yönetimi, en geç yeni yılla birlikte meslek kuruluşlarına ilişkin yapılacak düzenlemeyi Meclis'e getirmeyi planlıyor.