Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth, 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Kraliçe Elizabeth'in 8 Eylül'de vefat etmesi sonrasında Kraliyet Ailesi, yas ve cenaze töreni için 10 günlük bir program hazırlandı.

Program kapsamında, Antalya’da ve Isparta’da kesme çiçek sektöründe hareketlilik başladı. Özellikle cenaze töreni için İngiltere'den Antalya'ya yapılan kesme çiçek talebinde yüzde 80-90'a varan bir talep artışı yaşandı.

DHA’nın haberine göre; kesme çiçek üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan Antalya'da, kasım- haziran aylarında hasat gerçekleşiyor. Haziran- kasım ayları arasındaki dönemde ise yayla bölgesi olarak nitelendirilen Isparta'daki üretimlerle 12 aylık kesintisiz üretim sürecindeki bu boşluk dolduruluyor.

Kraliçe Elizabeth'in ölümü de Isparta bölgesindeki yayla üretiminin son dönemine denk geldi.

İhracatta ilk sırada İngiltere yer aldı

Antalya'daki seralardaki hasat dönemi kasım ayında başlayacağı için şu an İngiltere'den yüksek talep olmasına rağmen, ürün yetersizliği nedeniyle firmalar siparişlere yetişemiyor.

Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek

Bu dönemde İngiltere'ye olan kesme çiçek ihracatını 7-8 gün süren yolculukta tırlarla gerçekleştiren sektör, Kraliçe'nin ölümüyle nakliyatlarını uçaklarla günlük olarak göndermeye başladı. Firmalar işçi sayıları ve mesai saatlerini artırdı. Kesme çiçek ihracatında öncelik olarak İngiltere'yi ilk sıra aldı.

“Isparta'da yayla üretiminin de azaldığı bir dönem geldi”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ile Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri Meslek Komitesi üyesi Selçuk Çelebi, 8 Eylül akşamı Kraliçe'nin ölüm haberiyle İngiltere'deki müşterilerinden ekstra çiçek siparişleri almaya başladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ülkede gerçekleşecek olan ulusal yas ve cenaze programının 10 gün süreceği belirtiliyor. Ancak içinde bulunduğumuz dönem Antalya'da kesme çiçek üretimi yok, Isparta'da yayla üretiminin de azaldığı bir dönem geldi.”

Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek

“Tırla sevk edeceğimiz ürünlerimizi uçak sevkiyatına dönüştürdük”

Normal haftalık sözleşmelerinin olduğu çiçek sevkiyatlarını yapmakta zorlanırken, sevkiyat programına yeni gelen siparişlerle kesme çiçek sektöründe İngiltere'nin ilk sıraya alındığını anlatan Selçuk Çelebi, "Cenazeden dolayı bu hafta itibarıyla tırla sevk edeceğimiz ürünlerimizi uçak sevkiyatına dönüştürdük. Tırla 7-8 gün sürerken, uçakla ertesi gün ellerinde oluyor." diye konuştu.

Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek

“Yaklaşık 1 ay boyunca bu hareketliliğin de sürmesini bekliyoruz”

Kraliçe Elizabeth'in ölümüyle kesme çiçek siparişlerinde yüzde 80-90'lık bir artış olduğunu ifade eden Çelebi, "Ancak bu dönem üretim boşluğumuzdan dolayı bu sipariş artışının yüzde 40-50'sini karşılamaya çalışıyoruz. Şu anda üretimi olan tür ise karanfil, her renkteki karanfili de gönderiyoruz. 10 günlük program dışında yaklaşık 1 ay boyunca bu hareketliliğin de sürmesini bekliyoruz." dedi. Antalya ve Isparta'daki kesme çiçek üreticilerinin İngiltere'ye direkt ihracatının yanı sıra Hollanda'ya da ciddi miktarda çiçek gönderdiklerini kaydeden Çelebi, bu kapsamda Hollanda'daki müşterilerinin de cenazeden dolayı ellerindeki Türk çiçeklerini İngiltere'ye gönderdiklerini söyledi.

Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek

Hem mesai hem işçi sayıları artırıldı

Çiçek firmasında kalite kontrol ve depo sorumlusu ziraat mühendisi Rabia Yıldırım, yayla bölgesindeki üretimin az olduğu dönem olması nedeniyle normalde günlük 8 saat şeklinde bir çalışma programı uygularken, Kraliçenin ölümü üzerine hem mesai saatleri hem de işçi sayılarını artırmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Yıldırım, bu süreçte her gün günlük 2'şer saat mesai ve 11- 18 Eylül Pazar günleri de çalışma kararı aldıklarını dile getirdi. Yıldırım, 30 olan işçi kapasitesinin de 45 kişiye çıkartıldığını kaydetti.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz ise yayla olarak ifade edilen Isparta'nın haziran- kasım ayları arasında, Antalya'nın sıcak olduğu yaz dönemindeki açığını kapattığını belirterek, şöyle konuştu:

"Üretim periyodumuzun da 12 ay boyunca yapılmasını sağlıyoruz. Isparta'daki üretim alanlarının büyük bölümünü Antalyalı üreticiler oluşturuyor. Isparta'da 2 bin dekar alanda toplamda 250 milyon dallık bir üretim kapasitesi mevcut. Normalde bu dönemde İngiltere pazarına haftalık 600- 700 bin dal çiçek gönderirken, Kraliçe Elibazeth'in ölümüyle birlikte bu rakamın cenaze töreni döneminde en az 1,5 milyon dal olacağını tahmin ediyoruz. İngiltere'den taleplerde ciddi bir artış var. Şu anda yayladaki üretimde karanfil ağırlıklı üretimiz mevcut. Cenaze ve yas programının ardından da belli bir süre daha bu hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz.”

Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek

Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, Türkiye'den 1 buçuk milyon dal karanfil gönderilecek