Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor
AA

Çin'de ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden olduktan sonra, Avrupa ve Asya'da da etkili olan koronavirüs salgınının yarattığı panik hali, dünyayı etkilemeye devam ediyor.

Başta İran ve İtalya olmak üzere, virüsün hızla yayıldığı ülkelerde önlem üzerine önlem alınmaya devam ediyor.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

İTALYA'DA TÜM OKULLAR TATİL

Dün güncellenen sayılara göre, 79 kişinin öldüğü, 2 bin 263 kişinin enfekte olduğu İtalya'da tüm okul ve üniversiteler geçici olarak tatil edildi.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

FİNAL MAÇI ERTELENDİ

Virüs futbolu da vurdu. Juventus ile Milan arasında dün akşam oynanması beklenen İtalya Kupası yarı final rövanş karşılaşması, virüs nedeniyle ileri bir tarihe alınmıştı.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

İRAN'DA CUMA NAMAZLARI İPTAL EDİLDİ

Koronavirüsün tüm ülkeye yayıldığı İran'da, 92 kişi hayatını kaybederken 2 bin 822 kişiye de virüs bulaştığı açıklandı.

Halkı kalabalık toplantılara katılmamaları yönünde uyaran İran yönetimi, tüm eyalet merkezlerinde cuma namazlarını iptal etti.

Açılamayı yapan İran Cuma İmamları Politika Belirleme Konseyi Başkanı Hacı Ali Ekberi, koronavirüs ile mücadele kapsamında ülkedeki tüm eyalet merkezlerinde, bu haftaki cuma namazlarının iptal edildiğini söyledi.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

SUUDİ ARABİSTAN UMRE ZİYARETLERİNİ DURDURDU

Suudi Arabistan, koronavirüs nedeniyle vatandaşlarının ve ülkede ikamet edenlerin umre ziyaretlerini geçici olarak durdurdu.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

VİRÜS AB KURUMLARINA SIÇRADI

Avrupa Birliği (AB) kurumu olan Brüksel'deki Avrupa Savunma Ajansında (EDA) ikoronavirüs  vakası tespit edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), koronavirüs'e karşı alınan önlemler çerçevesinde 100'den fazla etkinliğin iptal edildiğini, virüsten etkilenen ülkelere yakın zamanda ziyarette bulunan AP üyelerinin de dönüşlerinden itibaren 14 gün boyunca AP binalarına girişinin yasaklanacağını duyurdu.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

AZERBAYCAN'DA OKULLAR 1 HAFTA TATİL EDİLDİ

2 kişide koronavirüs tespit edilen Azerbaycan'da okullar tatil edildi.

Azerbayacan Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, bugünden itibaren eğitime bir haftalık ara verildiği açıklandı.

Açıklamada, koronavirüs salgınının daha fazla kişiye yayılmasını engellemek,  bu alandaki uygun önleyici tedbirlerin etkinliğinin artırılması, ülke genelindeki tüm eğitim kurumlarında dezenfekte ve diğer önleyici tedbirlerin artırılması amaçlandığı belirtildi.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

FRANSA'DA ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

Fransa'da ise virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e çıkarken, virüsün bulaştığı kişi sayısı da 212'ye yükseldi.

Önlemler kapsamında ülke genelinde eczanelere 15 milyon maske dağıtılırken, 200 milyon ilave maske de sipariş edildi. Ülkede virüs vakalarının daha da artma ihtimaline karşı 100'ün üzerinde hastane hazır tutuluyor.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, koronavirüsün ekonomideki büyümeyi de olumsuz etkileyeceğini belirtirken, ülkede fazla talep nedeniyle dezenfektan jellerin fiyatlarının arttığını ve bunu önlemek için bu ürünlerin ücretlerini sabitleyeceklerini açıkladı.

Virüsün yayılmaya devam etmesi, ülke turizmini de olumsuz etkiledi. Paris'e gelen turist sayısı yüzde 30 ila 40 düşerken, tarihi Louvre Müzesi'nin bir sonraki emre kadar kapalı tutulması kararının da ülke turizmini daha da etkilemesi bekleniyor.

Ülkedeki muhalefet partileri, hükümetin aldığı önlemleri yetersiz bulurken, daha sıkı tedbirler alınmasını talep etti.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen, koronavirüsün yoğun olduğu İtalya ile sınırların kapatılmasını istedi. Hükümet ise bunun virüsle mücadelede etkili olmayacağını belirterek sınırların kapatılmayacağını duyurdu.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

ALMANYA'DA FUARLAR İPTAL EDİLDİ

Henüz ölüm olmasa da vaka sayısının 240'a çıktığı açıklanan Almanya'da hükümet, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının temsilcilerinin yanı sıra başta Robert Koch Enstitüsü olmak üzere değişik kurumlardan uzmanların da bulunduğu kriz masası oluşturdu.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, eyaletlerden salgın eylem planlarını güncellemeyi ve bu planların uygulanmasına hazırlıklı olunmasını istedi.

Kriz masasında alınan tedbirler kapsamında, trenlerde virüs şüphesi tespit edilmesi durumunda, tüm yolculardan, daha sonra iletişime geçilebilmesi için bilgilerinin alınması istendi. Uçak şirketlerinden Çin, İran, İtalya, Japonya ve Güney Kore'den gelen yolcuların sağlık durumuna ilişkin bilgilerin Alman makamlarına bildirilmesi de talep edildi.

Kriz masası ayrıca, özel giysiler ve solunum maskeleri gibi sağlık malzemelerinin stoklanması kararını aldı. Bu malzemelerin tedariki konusunda federal hükümetin hazırlık yapması istendi.

Almanya'da yapılacak büyük etkinliklere ilişkin risk değerlendirilmesi yapılarak, etkinliğin iptal edilip edilmemesi kararının yerel makamlara verilmesi gerektiği belirtildi. Şimdiye kadar Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı, Zanaatkarlar Fuarı ve Leipzig Kitap Fuarı iptal edildi.

Ayrıca, sınır bölgelerindeki kontrollerin de artırılacağı ifade edildi.

Kriz masasının bugün aldığı yeni önlemlerde ise solunum maskeleri, eldivenler ve koruyucu giysiler gibi tıbbi malzemelerin ihracatı yasaklandı ve koruyucu malzemelerin alımının acil olduğu bildirdi.

Avrupa ülkelerinde bulunan ve yerel makamların talimatı doğrultusunda karantinada tutulan Alman vatandaşlarının karantinada kalma sürelerini tamamlamaları istendi.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

İSPANYA'DA VAKA SAYISI 160 OLDU

İspanya'da koronavirüs vaka sayısı 160'a ulaşırken, bunlardan 7'sinin yoğun bakımda olduğu bildirildi. Vakaların büyük çoğunluğunun koronavirüsün yoğun görüldüğü İtalya'nın kuzeyine seyahat etmiş kişiler oldukları tespit edildi.

İspanya'nın genelinde koronavirüs vakaları görülürken, özellikle Madrid ve Valensiya özerk bölgeleri en çok vakanın olduğu yerler olarak öne çıktı.

İspanya Sağlık Bakanlığı, riskli bölgeler olarak gösterilen Çin, İran, Güney Kore, Japonya, İtalya ve Singapur'a seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Ayrıca önlem olarak İspanya'daki tüm Avrupa maçlarının seyircisiz oynanması da tartışmaya açıldı ve bazı karşılaşmaların seyircisiz oynanacağı açıklandı.

İspanya turizminde önemli yeri olan Paskalya dönemindeki (5-12 Nisan) toplu etkinliklerin iptal edilmesi de gündemde.

Hükümet yetkilileri, şimdilik alarma geçilecek bir durumun olmadığını ve gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek, gerektiğinde önlemleri artırabileceklerini bildirdi.

Bu arada, koronavirüs nedeniyle İspanya'daki ilk ölümün 13 Şubat'ta olduğu açıklandı. Valensiya'da ölen kişinin 69 yaşında olduğu ve öncesinde Nepal'a seyahat ettiği bildirildi.

Valensiya Özerk Hükümeti, ilk başlarda ölüm nedeninin bilinmediğini, şüphe üzerine iki farklı analiz yapıldıktan sonra koronavirüsün tespit edildiğini duyurdu.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

AVUSTURYA ÇİN VE İRAN UÇUŞLARINI YASAKLADI

Koronavirüs tespit edilen sayısı 27 olan Avusturya, virüsün Çin'deki durumunun netlik kazanmasının hemen ardından bu ülkeye uçuşları belirsiz bir tarihe kadar askıya alırken, virüsün İran'da da yayılmaya başlamasıyla bu ülkeye uçuşlarını da durdurdu.

Önlemler kapsamında ayrıca, Kovid-19'un yoğun görüldüğü Kuzey İtalya'ya uçuşların da yüzde 40'ı iptal edildi. Vatandaşlara, Çin, İtalya, İran ve Güney Kore'ye seyahat etmemeleri uyarıları yapıldı.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

İNGİLTERE'DE VAKA SAYISI 53'E YÜKSELDİ

İngiltere'de koronavirüs vakaları 53'e yükselirken, henüz virüs nedeniyle ülkede can kaybı yaşanmadı.

Ülkedeki bazı marketler el temizliği ürünlerini kotayla satmaya başlarken, pek çok yerde tükenen stoklar nedeniyle boş raflar göze çarpıyor.

Bazı hastaneler virüs şüphesiyle kendilerine başvuranları video bağlantısıyla uzaktan muayene etmeye başladı.

Hükümet ise virüsün yayılması halinde bazı memurların izne ayrılması gibi tedbirler alınabileceğini, buna polis ve sağlık personelinin de dahil olacağını açıkladı. Böyle bir durumda polisin sadece çok ciddi suçlarla ilgileneceği ve kamu düzenini sağlayacağı, diğer vakalarla ilgilenmeyebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, hava yolu şirketleri de genel olarak talebin düşmesi nedeniyle çok sayıda uçuşu iptal ediyor.

Koronavirüs dünyada hızla yayılıyor

TOPLAM VAKA SAYISI 93 BİNİ GEÇTİ

Kovid-19 görüldüğü bildirilen ülkelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesinde yer alan bilgilere göre dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 93 bini aştı.

Salgında toplam 3 bin 204 kişi hayatını kaybederken, Çin ana karasında 2 bin 981, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İtalya'da 79, İran'da 77, Güney Kore'de 33, Japonya'da 12, ABD'de 9, Fransa'da 4, San Marino, İspanya, Avustralya, Tayland, Tayvan, Irak ve Filipinler'de de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

AVRUPA ÜLKELERİNDE VAKA SAYILARI

"İtalya 2 bin 502, Fransa 212, Almanya 240, İspanya 165, İsviçre 59, İngiltere 53, Norveç 33, İsveç 32, Avusturya 27, Hollanda 23, Belçika 15, İzlanda 16, San Marino 10, Danimarka 10, Hırvatistan 9, Yunanistan 8, Finlandiya 7, Çekya 5, Belarus 6, Portekiz 4, Romanya 4, Rusya 3, Estonya 2, İrlanda 2, Andorra 1, Litvanya 1, Letonya 1, Lüksemburg 1, Lihtenştayn 1, Monako 1, Kuzey Makedonya 1, Polonya 1."


Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)