İstanbul’da yeni taksi sistemi, 5 bin taksi için geçerli olacak
DHA

Ticari taksi sorunu, İstanbul’un gündemini işgal etmeye devam ediyor…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün gece sosyal medya hesabı üzerinden taksi şoförlerine yönelik yapılması planlanan yeni düzenlemeye ilişkin bilgiler verdi.

İmamoğlu’nun açıkladığı 8 maddeye ilişkin İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, projenin detaylarını açıkladı.

Cihan, açıklamalarında söz konusu sistemin taksi çalışanlarının İBB çalışanı  taksi şoförleri için geçerli olacak öneriler olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Açıkladığımız sistem, İstanbul’da yeni taksilerin hayata geçmesiyle beraber uygulanacak bir sistem. Bu açıklama 5 bin plakanın UKOME’den geçmesiyle şoförlerin özlük haklarına ilişkin yaptığımız bir açıklama.

“5 BİN PLAKA İLE TAKSİCİLİK SİSTEMİNİ KURUMSALLAŞTIRMAYA DOĞRU İTİYORUZ”

Biz elimizdeki raporlarla İstanbul’un taksi ihtiyacını 6 bin plaka olarak belirlemiştik. Bunun bin tanesini minibüslerden taksiye çevirmiş olduk. Bunun kura çekimlerini de önümüzdeki hafta yapıyor olacağız. Geri kalan 5 bin plaka ile ilgili bir süreç yürütüyoruz. Bu süreci 9 kez UKOME’de dile getirdik. Önümüzdeki perşembe gününde 10’uncu kez dile getireceğiz. Biz 16 milyonun elinde olan bir plaka sistemi kurguladık. Biz bu 5 bin plaka ile beraber İstanbul’daki taksicilik sistemini kurumsallaştırmaya doğru itmeye çalışıyoruz. Mevcuttaki 17 bin 395 taksiyi de kurumsallaşmaya doğru itmeye çalışıyoruz. Bunun pilot uygulaması ise bizim bu 5 bin taksiyle yapacağımız uygulama olacak.

İstanbul’da yeni taksi sistemi, 5 bin taksi için geçerli olacak

“NAKİT PARA SİSTEMİNİ KALDIRACAĞIZ”

Şu an 5 bin taksi UKOME’den çıkarsa İBB çalışanı olacak olan taksi şoförlerinin özlük haklarını yayınladık. Taksicinin uzun mesafeye gitme talebi çok fazla. Taksicinin bu talebi fazla para kazanma isteği. Biz bu durumu ortadan kaldırdığımız zaman taksicilerin de davranış şekilleri değişmiş olacak. Biz yeni sistemde nakit para sistemini kaldıracağız. İstanbulkart ve kredi kartıyla çalışacağız. Yine yeni sistemde şoför aylık maaşını ve primi alıyor olacak. Taksici primi çok fazla yolcu aldığında değil, yolcu memnuniyeti oranında olacak.

İstanbul’da yeni taksi sistemi, 5 bin taksi için geçerli olacak VİDEO

“YIL İÇERİSİNDE 2 MAAŞ PRİM ALACAK”

Taksicinin net maaşı 6 bin 622 TL olacak. Yıl içerisinde 2 maaş prim alacak. Aynı zamanda taksicinin bir servis hakkı olacak. Şoförün evine gidip gelirken servis kullanmasını istiyoruz. Taksinin 8 saat mesaisi içerisinde bir öğle yemeği hakkı olacak. Yine tek tip bir kıyafet uygulaması yapmak istiyoruz. Bunun için şoförlere yılda 2 kez bu kıyafetleri sağlayacağız. Taksicilere çalışma süreleri içerisinde eğitimler vereceğiz. Bu özlük haklarının uygulanabilmesi için perşembe günü 5 bin taksi kararını çıkarmamız gerekiyor. Onaylandığı takdirde birkaç ay içerisinde bu özlük haklarının hayata geçtiğini göreceğiz."

İstanbul’da yeni taksi sistemi, 5 bin taksi için geçerli olacak

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)