İstanbullular müjde: Maskelerin çıkacağı tarih açıklandı
DHA

Türkiye aşılama konusunda rekor kırdı. Aşıların temin edilmesiyle birlikte 35 yaş üzerine kadar sıra geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konu hakkında Twitter hesabından bilgilendirme yapıyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Bakan Koca gibi, İstanbul'da uygulanan aşılama hakkında bilgi veriyor.

Yerlikaya "16 Haziran günü İstanbul'da aşı olanların sayısı 324 bin 456 oldu. Bu bir rekor, ama şimdilik. Çünkü yeni bir rekor geliyor. Hedefimiz; 35 yaş üstü nüfusumuzu en geç 3 hafta içinde aşılamak." dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da İstanbullular için bir müjde verdi.

Kemal Memişoğlu yaptığı açıklamada, "Maskeyi büyük ihtimalle açık havada, belli yaz dönemlerinde, kullanma konusunda gevşeme olabileceğini öngörüyoruz." dedi.

"TEMMUZ VE AĞUSTOS RAHAT BİR DÖNEM OLABİLİR"

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, aşılama hakkında tüm merak edilenleri ve gelinen son durumu anlattı.

Vaka ve yoğun bakımdaki hasta sayılarının azaldığını belirten Prof. Dr. Memişoğlu, "11 Mart 2020'den beri bu mücadeleyi veriyoruz. Şu anda İstanbul'da o zamandan beri görülen pozitiflik anlamında en az vakayla karşılaşıyoruz. Böyle devam etmesi için herkesin uyum göstermesi gerekiyor, aşı yaptırması gerekiyor.

En azından şunu net söyleyebiliriz ki; temmuz ve ağustos ayında rahat bir dönem yaşayacağız gibi gözüküyor.

Şu anda yoğun bakımlarımızda da aynı şekilde çok az hastamız var ve hastanelerimiz de normal fonksiyonlarına dönmüş durumda. Hastanelerimiz Kovid harici bütün fonksiyonlarını yürütmeye başladılar." ifadelerini kullandı.

İstanbullular müjde: Maskelerin çıkacağı tarih açıklandı

"3 MİLYON KİŞİ KALDI"

Aşılamaların tüm hızla devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Şu andaki nüfusa göre İstanbul'daki 9,5 milyon insanı aşılamamız gerekiyor. 16 Haziran saat 00.00 itibarıyla İstanbul'da 6 milyon 531 bin 933 doz aşı yapıldı.

Yaklaşık 2,5 milyon kişi ikinci dozunu tamamladı. Yani artık 2,5 milyon kişi İstanbul'da aşılı durumda. 3 milyonu kaldı.

Bunu da temmuzun ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız. Her yaş grubuna göre hedefimiz değişiyor. 12 yaş üstü olan bütün insanlarımızı aşılamış olacağız.

Bizim aşı takip sistemimiz dünyadaki en iyi sistemlerden bir tanesi ve 2009 yılında kuruldu. Bununla beraber şu anda İstanbul'da normal şartlarda 400 bin doz aşı yapabilir haldeyiz." dedi.

MASKE NE ZAMAN ÇIKACAK?

Vatandaşın en merak ettiği konuların başında gelen maske kullanımı konusuna da değinen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, temmuz-ağustos aylarında kısıtlamaların esnetileceğini söyledi.

Memişoğlu, "Bazen bize de soruluyor; 'Maske ne zaman çıkacak? Salgın ne zaman bitecek?' deniyor. Dünya üzerinde hiçbir bilim insanı bu salgının ne zaman biteceğini maalesef bilmiyor.

Çünkü bu salgın geçmişteki salgınlardan çok farklı seyreden bir salgın. Onun için bütün dünyada bitmediği sürece, bu salgının hiçbir zaman bitmediğini bilmemiz gerekiyor.

İnsanlarımızın farkındalığı olduğu sürece, aşı oldukları sürece temmuz - ağustostan itibaren çok daha rahat, kısıtlamaların çok azaldığı bir döneme gireceğiz diye öngörüyoruz. Maskeyi de büyük ihtimalle açık havada, belli yaz dönemlerinde kullanma konusunda gevşeme olabileceğini öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbullular müjde: Maskelerin çıkacağı tarih açıklandı

"İNSANLARI KORUMAK BAYRAM DEMEK"

Yeterli sayıda aşı olduğunun altını çizen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "İkinci doz Sinovac aşıları yapabilir haldeyiz. İnşallah önümüzdeki hafta itibarıyla da Sinovac'ın birinci dozları da yeniden insanlarımızın kullanımına ve tercihine bırakılacak.

Ama şu var, BioNTech ile ilgili hiçbir aşı sorunumuz yok. Stok sorunumuz da yok. Ne kadar talep, o kadar aşı var elimizde.

İmkanımız da var. İnsanların da gelmesinden, aşıya talebinden çok memnunuz. Çünkü bizim için bir bayram olarak düşünün bunu.

İki  senedir yaşadığımız bir süreç vardı. Bizim için hastalıkla mücadele değil, hastalanmadan insanları korumak bayram demektir." dedi.

İstanbullular müjde: Maskelerin çıkacağı tarih açıklandı

"OKULLARIN RAHATLIKLA  AÇILACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM"

"Açık havada mesafeyi koruduğunuz sürece maskeyle ilgili kullanım kısıtlarının kalkacağını öngörüyorum." diyen Memişoğlu, "Vaka sayılarımız bu seviyede olursa ya da aşağı düşerse ben okulların rahatlıkla açılacağını öngörüyorum. Zaten aşılama bunu sağlayacak.

Artık çocuklarımızın sosyal yaşamları ile beraber okuldaki arkadaşlarına, öğretmenlerine eylül ayında rahatlıkla kavuşacağını tahmin ediyorum." şeklinde konuştu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili olarak da "Bayramı bayram gibi yaşayacağız inşallah." ifadelerini kullandı.

İstanbullular müjde: Maskelerin çıkacağı tarih açıklandı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)