İş makinaları Salda Gölü'nde
AA & Ensonhaber

Türkiye'nin Maldivleri olarak gösterilen Salda Gölü'nün çevresinde, inşaat çalışmaları başladı.

İş makinalarının bölgeye verdiği zararın görüntülerini CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Twitter hesabından paylaştı.

İş makinaları Salda Gölü'nde

İş makinaları Salda Gölü'nde ViDEO

TOKİ'DEN AÇIKLAMA

Türkiye'nin doğa harikasına verilen zararın ortaya çıkması üzerine TOKİ, açıklama yaptı.

Açıklamada, "Salda Gölü ile ilgili olarak sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaşımlar yapılmaktadır. Paylaşımlarda yer alan görüntüler, yüklenici firmanın şantiye alanı ve otopark bölümünde arazi düzenleme görüntüleri olup, koruma amaçlı oluşturulan yaklaşım mesafesinin dışında küçük bir alandır.

İş makinaları Salda Gölü'nde

CEZA KESİLDİ, PERSONELLER KOVULDU

Bu görüntüler, kamuoyu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak bizleri de oldukça rahatsız etmiştir.

Yüklenici firmaya makinallı araçların inşaat alanına kesinlikle sokulmaması talimatı verilmesine rağmen bu konuda yeterli hassasiyet göstermemiştir.

Yüklenici firmaya kusurlu davranışları nedeniyle gerekli maddi ve sözleşmesindeki diğer ceza hükümleri işletilmiştir.

Ayrıca, müşavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

İş makinaları Salda Gölü'nde

BİR DAHA KESİNLİKLE OLMAYACAK

Bu tür görüntülerin bir daha kesinlikle yaşanmayacağını, çalışmalarımızı çevre hassasiyetini ve kamuoyu duyarlılığını gözetecek şekilde yürüteceğimizi saygıyla bildiririz." ifadelerine yer verildi.

SALDA GÖLÜ HAKKINDA

Burdur Yeşilova ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan, 184 metre derinliği ile Türkiye'nin en derin, dünyanın ise en berrak suları arasında gösterilen Salda Gölü, denizden 1.193 metre yükseklikte bulunuyor.

İş makinaları Salda Gölü'nde

KUM NEDEN BEYAZ

Toros Dağları'nın arasında krater özelliği taşıyan göl suyunun sodalı, magnezyum yönünden zengin ve killi yapısı var. Birinci derecede sit alanı ve turizm merkezi statüsü olan gölün kumsalı, sudaki magnezyum nedeniyle beyaz renkte.

BİLİM ADAMLARININ GÖZÜ SALDA GÖLÜ'NDE

Beyaz kumsal, Mars'tan gelen fotoğraflardaki yeryüzü görüntüsüyle benzerlik gösterdiği için bilim adamlarının ilgisini çekiyor.

1996'da İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mike Russel ve ekibi, Salda Gölü'nün zemin ve toprak yapısı ile ilgili bilimsel araştırmalarda bulunmak için ilçeye geldi.

İş makinaları Salda Gölü'nde

BENZERİ MARS'TA

Russel ve ekibinin 4 yıl boyunca gölün toprak yapısı ile ilgili sürdürdüğü araştırmalarda, Salda Gölü'nde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayaların, Mars'ta bulunan kaya yapısına benzediği sonucuna ulaşıldı.

Araştırmaya göre dünya üzerinde Mars'ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden birisinin Kanada'nın kuzey bölgesinde, diğerinin de Salda Gölü'nde olduğunu kaydedildi.

Bu arada uzmanlar, göl suyunun magnezyum, soda ve killi yapısı nedeniyle bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlar alındığını belirtiyor.