Hulusi Akar: S-400’ler, NATO’da var olan S-300'ler gibi kullanılacak
ensonhaber.com

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesi, S-400'lerden yapılan test atışlarına ilişkin açıklama yaptı.

"S-400 TEDARİKİ ZORUNLU OLMUŞTUR"

Bakan Hulusi Akar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Tam koruma ve kapsama için tüm katmanların ve sektörlerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaca göre alternatif sistemler (Patriot, SAMP-T gibi) de alınabilir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır. S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur."

"S-400'LER NATO'DA VAR OLAN S-300'LER GİBİ KULLANILACAK"

Yunanistan'ın elinde bulunan S-300'ler hakkında konuşan Bakan Akar, "S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır." ifadelerini kullandı.

Akar, Rus füzelerinin bir gereklilik olduğunu ve Ankara'nın NATO'dan uzaklaştığı anlamına gelmediğini söyledi.

"ABD'DEN PATRİOT ALINABİLİR"

Akar, ABD'den Patriot alınması hakkında ise "Transferi, ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Akar, Türkiye'nin Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam tarafından yapılan bir füze savunma sistemi için görüşmelere devam ettiğini belirtti.