Hava ısındıkça mevsim sebzelerinde fiyatlar düştü

Sert geçen kış aylarınde pazar ve market raflarındaki sebze fiyatları 25-30 liralara kadar çıktı.

Sera üretiminin merkezi konumunda olan Antalya'da, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altında seyretmesi nedeniyle rekolte düştü.

Arz- talep dengesi bozulduğu için ürünlerin kilo fiyatları tepki çeken boyutlara ulaştı.

Hava sıcaklıklarındaki yükseliş bu fiyatlara da yansıdı.

Havalar ısındı fiyatlar düştü

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nde fiyatlar, geçen haftaya göre büyük değişiklik gösterdi.

Antalya Hal Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, fiyatların düşüş yaşadığını belirtti.

Üreticinin ve tüketicinin fiyatlardan memnun olduğunu anlatan Yılmaz, “Artık fiyatlar tüketici için uygun diyebiliriz. Domates 8 lira, salatalık 1,50, kabak 2-3 lira, patlıcan 6-7 lira, biber 3-4 lira arasında. 1 ay öncesine kadar fiyatlar 30 liraydı.

Bu fiyatlar çiftçiyi kurtarmıyor. Kışın yüksek satıp şimdi de düşük satıp bir ortalama alınınca çiftçi de memnun kalıyor. Artık mevsimler değişti. Bir dönem ürün az, fiyatlar yüksek olacak.

Bir dönem de ürün bol, fiyatlar düşük olacak. Maliyetler artmasına rağmen üreticiler kışın elde ettikleri gelirle bütçelerini dengeledi. Tüketiciler için güzel günler geldi." diye konuştu.

Hava ısındıkça mevsim sebzelerinde fiyatlar düştü VİDEO

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -2

"Fiyatların düştüğünü görünce şok oldum"

Toptancı halindeki fiyatların düşüşü semt pazarına da yansıdı. Alışveriş için gelen vatandaş da esnaf da halinden memnun olduğunu dile getirdi.

100 lira ile pazara geldiğini belirten Ali Aksoy, “100 liraya önceden 2 poşet bir şey almadan gittiğim oldu. Şimdi fiyatların düştüğünü görünce şok oldum." dedi.

Semt pazarı esnafı İsmet Ural, yaz dönemi boyunca fiyatların ürünün bolluğu nedeniyle düşük olacağını, ancak kışın yine yükseleceğini anlattı.

Domates ve salatalık alan Murat Yıldız, “Uzun zamandır fiyatlar bayağı yüksekti. Ancak bugün düşük olduğunu gördüm. Kahvaltı için domates ve salatalık aldım." diye konuştu.

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -3

Meyve fiyatlarında da düşüş var

Meyve satışı yapan Umut İmal, kirazı geçen hafta 75 liraya, bu hafta 15 liradan sattığını söyledi.

Meyve tezgahında erik 15, kayısı da 15 liradan alıcı buldu. Toptancı halinde kilosu 4,25 liradan alıcı bulan karpuz ise semt pazarında kilosu 5 liraya satıldı.

İbrahim Tenekeci, geçen hafta piyasanın yüksek olduğunu, bu hafta başı itibarıyla fiyatların düştüğünü söyledi. Tenekeci, “75 kuruş kârla karpuz satıyorum. Toptancı halinde 2 liraya dahi karpuz var. Esnafın girdi maliyetleri artsa da fiyatlar düşüşe geçti." diye konuştu.

Antalya Toptancı Hali'nde bugün yapılan piyasanın ardından sebzelerin kilogram fiyatları da belirlendi. Buna göre fiyatlar şöyle:

DHA'nın haberine göre domates 8-10 lira, sivri biber 9 lira, çarliston biber 4 lira, dolmalık biber 8 lira, patlıcan 7 lira, kabak 3 lira, salatalık 1,5 lira.

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -1

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -4

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -5

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -6

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -7

Hava ısındı, sebze meyvenin fiyatı düştü -8