Fatih Dönmez: Mart ayında kendi gazımızı yakacağız
ensonhaber.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Son olarak Abdülhamit Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'e gönderilmesiyle sondaj çalışmaları daha da desteklenerek ülke gündemine oturmuştu.

Yoğunlaştırılan çalışmalara son sürat devam edildiğini vurgulayan Bakan Dönmez, 2023'ün ilk çeyreği için bir müjde verdi.

"Mart ayında Karadeniz gazını karada yakmış olacağız"

Müjdesine, "Karadeniz'in altında enerji üssü kuruyoruz." şeklinde başlayan Bakan Dönmez, "Hedefimiz gazı önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde karada yakmak. 2023'ün Mart ayı içinde inşallah Karadeniz gazını karada yakmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Fatih Dönmez: Mart ayında kendi gazımızı yakacağız VİDEO

"Akdeniz'de 45-60 günlük süremiz var"

Fatih Dönmez, geri kalan açıklamalarında, "Biz Akdeniz'de 3-4 yıldır sürekli sismik araştırmalar yapıyoruz, bir yerde bu sismik araştırmalarla yer altının filmini çekiyoruz. Alınan veriler uzmanlar tarafından detaylı analiz ediliyor. Jeolojik analizler yapılıyor. Bunların yorumlanması gerekiyor. Sonra da lokasyon belirleniyor.

"4-5 alternatif vardı"

Karadeniz'deki keşfimiz de bizim bu teknik yorumlamalar da dahil keşfe kadar geçen süreç tamamen bizim insan kaynağımızla oldu. Burada da aynı şekilde değerlendirmeler yapıldı. 4-5 alternatif yer vardı fakat burası üzerinde karar kılındı.

Akdeniz'de 45-60 günlük süremiz var. Bu sürede sondajımızı tamamlayacağız. Keşif bulursak milletimizle müjdeyi paylaşacağız. Proje takviminde bir aksamaya müsaade edemeyiz.

Fatih Dönmez: Mart ayında kendi gazımızı yakacağız

"Karadenizin altında enerji üssü kuruyoruz"

Adeta Karadeniz'in altında enerji üssü kuruyoruz.

Karadeniz'in 2 bin 200 metre altında bir enerji üssü kuruyoruz. 120 kilometrelik derin deniz boru döşeme işlemi tamamladı. 50 kilometrelik kısım kaldı.

Hedefimiz gazı önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde karada yakmak.

2023'ün Mart ayı içinde inşallah Karadeniz gazını karada yakmış olacağız." şeklinde konuştu.

"Tedarikçiler sevkiyat planına uyarsa, doğalgazda sıkıntı yaşanmaz"

Bir diğer soru olarak yöneltilen "Doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşanır mı?" sorusunu yanıtlayan Fatih Dönmez, "Tedarikçiler sevkiyat planına uyduğunda doğalgazda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim." diye konuştu.

"Tuz Gölü depolama tesisimiz tamamen doldu"

Doğalgaz ödemelerinde ruble ile ticaret konusuna açıklık getiren Bakan, "Bu konu liderler arasında da teyit edildi. Transferlerde Türk Lirası'nı da konuşuyoruz. Bugün itibarıyla Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nde doluluk oranımız yüzde 87. Hedefimiz eylülde tamamını doldurmak. Tuz Cölü depolama tesisimiz tamamen dolu." dedi.

Fatih Dönmez: Mart ayında kendi gazımızı yakacağız

"Elektrik ve doğalgazda sübvansiyon devam ediyor"

Enerji Bakanı Dönmez'in geri kalan açıklamaları;

"Elektrik ve doğalgazda sübvansiyon devam ediyor. Destek miktarı bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın 2 katından daha fazla seyrediyor.

Akkuyu'nun ilk reaktörü 2023'te devrede

21 Temmuz 2022 günü dördüncü ve son reaktörünün temeli atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün 2023'te devreye alınması planlanıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali “yap-işlet” modeliyle inşa ediliyor."