Fatih Dönmez: Hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de keşiflerimizin devamı gelecek
DHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, video konferans yöntemi ile 'Arama ve Üretim Sektörü 12’nci İstişare Toplantısı'na katıldı.

Bakan Fatih Dönmez, toplantıda Akdeniz ve Karadeniz'deki enerji keşifleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Fatih Dönmez, "İnşallah hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de keşiflerimizin devamı gelecek." ifadesini kullandı.

"PEK ÇOK ÜLKE ARAMA VE SONDAJ YAPMAMIZI İSTEDİ"

Bakan Dönmez, Tuna-1 keşfi sonrası başka ülkelerden de sondaj çalışması yapılmasının istendiğini açıklayarak, şunları söyledi:

"Sakarya Gaz Sahası keşfi sonrası pek çok ülke kendi karasularında arama ve sondaj yapmamızı istedi. Şu anda önceliğimiz yurt içi olduğu için bu teklifleri geri çevirdik. Artık yerli derin deniz sondaj ekibimiz ve becerilerimiz küresel bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Sadece denizlerde değil, karalarda da önemli bir ivme yakaladık. Son 18 yılda yeni keşiflerle birlikte 321 milyon varil ham petrol ve 11,8 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirdik.

Bugünün fiyatlarını baz alırsak eğer, 14,5 milyar dolarlık yerli ham petrol üretimi; 2,1 milyar dolarlık yerli gaz üretimi gerçekleştirdik. Böylece son 18 yılda toplamda 16,6 milyar dolarlık petrol ve gaz ithalatının önüne geçerek bu alandaki cari açığın kapanmasına katkı sağladık."

Fatih Dönmez: Hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de keşiflerimizin devamı gelecek

"ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Özellikle doğalgazda pandemi döneminde pek çok fabrikanın üretim kısıntısına gitmesinden dolayı geçen yıla kıyasla düşüş yaşadıklarını belirten Dönmez, "Ancak son aylardaki toparlanmayla birlikte üretimde büyük ihtimalle 2019 rakamlarını yakalayacağız. Elbette bu rakamlar Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak. Ancak üzerinde her zaman durduğumuz bir nokta var ki; o da rezervin az ya da çok olmasından öte bu rezervlerin üretilebilir hale gelmesi ve ülke ekonomisine kazandırılmasıdır. Bulduğumuz her bir rezerv cari açığımızın nispeten de olsa düşüşünü sağlamaktadır. Az ya da çok demeden nerede ne varsa bulmaya, üretmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki bu inanç ve azim bizlere yeni Sakarya Gaz Sahalarının kapısını aralayacaktır." ifadesini kullandı.

Fatih Dönmez: Hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de keşiflerimizin devamı gelecek

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)