Faik Öztrak: Sabit gelirli için ev almak artık hayal ötesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Dar gelirlinin vazgeçilemeyecek temel masraflarının beslenme ve barınma olduğuna dikkati çeken Öztrak, şu değerlendirmelerde bulundu:

Kira fiyatları

"Milyonluk fiyatlarla ev almak, sabit gelirli için artık hayal ötesi, kiralar almış başını gitmiş. TÜİK'e göre son bir yılda kira artışı sadece yüzde 26,8. Vatandaşla alenen alay ediyorlar. TÜİK'in makyajlı rakamlarını bırakıp hayatın gerçeklerine baktığımızda ise kiralar son bir yılda Adana'da yüzde 144, Bursa'da yüzde 149, Ankara'da yüzde 156, İstanbul'da yüzde 161, İzmir'de yüzde 164 artmış. Üniversite tercihleri sona erdi. Gençlerimiz gidecekleri üniversitelerden önce illerdeki barınma imkanlarına, kiralara bakıyor. Öğrenci sayısıyla öne çıkan illerimizde son bir yıldaki kira artışları korkunç. Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandığında bu kiraların nerelere gideceğini Allah bilir. Başka illere gidecek gençler ve aileleri şimdiden kara kara düşünüyorlar."

Cemal Enginyurt'un gazeteciyi darbetmesi

Bir gazetecinin, Demokrat Parti (DP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ile gazeteci Latif Şimşek arasında bir televizyon programında çıkan tartışma üzerine yaşanan darp olayına ilişkin sorusu üzerine Öztrak, CHP'nin hiçbir şiddet olayını tasvip etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Basın mensuplarına uygulanan şiddeti kabul edemeyeceklerini vurgulayan Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemiz, basın özgürlüğü endeksinde giderek son sıralara doğru iniyor. Sebebi basın mensuplarına çok ciddi şiddet uygulanması. Bunun temel sebebi siyasi atmosfer. Özellikle sarayın kutuplaştırarak oy alma stratejisi, insanları birbirlerine karşı şiddet uygular hale getiriyor. Son dönemde Yavuz Selim Demirağ, Sabahattin Önkibar, Murat İde, Orhan Uğurluoğlu, Selçuk Özdağ'a, karşı canlarına kastedecek şekilde şiddet uygulandı. Önceki gün meydana gelen eylem nedeniyle ortalığı birbirine katan yandaş medya, o günlerde ortalarda hiç görünmüyordu. Biz o gün de siyasetçilere ve basın mensuplarına uygulanan şiddete karşı çıktık bugün de şiddetin tamamına karşı çıkmaya devam ederiz. Bizde çifte kriter olmaz."

ÖSYM meselesi

Sözcü Faik Öztrak, CHP'nin ÖSYM ve ÖSYM'deki sınav usulsüzlüklerinin araştırılması için 2009'dan bu yana 20 önerge verdiğini anımsattı.

CHP'nin önergelerine kayıtsız kalındığını savunan Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkenin askeriyesini, adliyesini, mülkiyesini nasıl FETÖ'ye teslim ettiyse, ÖSYM'yi de teslim etti. Liyakat yerine, tarikat ve sadakat dedi. Uyarılarımızı dinlemedi. Zaman kimi haklı çıkardı? Elbette mutlu değiliz ama bizi haklı çıkardı."

Faik Öztrak: Sabit gelirli için ev almak artık hayal ötesi

Enflasyon rakamları

Faik Öztrak, OECD ülkelerinde enerji enflasyonunun yüzde 41, Türkiye'de ise yüzde 172,4 olduğunu belirtti.

Türkiye'de dünyanın 4-5 katı enflasyon yaşandığını anlatan Öztrak, "Bunun sebebi o, bu, şu değil, bu çürümüş yönetimdir. Nebati Bakan'ın söylediği gibi 'Erdoğan etkisidir'. Dünyada gıda fiyatları son dört aydır büyük bir hızla düşüyor. Tahıl dolu gemiler boğazlardan geçip gidiyor ama milletimizin boğazından hala ucuz lokma geçmiyor. Dünyada yıllık gıda enflasyonu yüzde 13, bizde yüzde 95. Bugün dünyanın 7 katı gıda enflasyonu yaşıyorsak dünyada gıda fiyatları düşerken bizde roket gibi çıkıyorsa bunun sebebi dış güçler, şunlar, bunlar değil saray yönetimindeki çürümedir." diye konuştu.

Öztrak, tarımın ortaya çıktığı topraklarda çocukların yeterli beslenemediğini, bu durumun çocuklarda demir eksikliği, boy kısalığı, öğrenme bozukluğu gibi arazlar bıraktığını aktardı.

Koronavirüs vaka sayıları

CHP Sözcüsü Öztrak, koronavirüs vakalarında yeniden hızlı bir artış görüldüğünü, haftalık vefat sayılarının Haziran ortasında 17 iken Temmuz sonunda 337'ye yükseldiğini anımsattı.

Toplam vefat sayısında 100 bin sınırına dayanıldığına dikkati çeken Öztrak, "Hükümetten bu konuda da ses seda yok. O yüzden görev yine vatandaşlarımıza düşüyor. Lütfen kişisel tedbirlerimizi artıralım. Maske, mesafe ve hijyene yeniden dikkat edelim." dedi.

Faik Öztrak: Sabit gelirli için ev almak artık hayal ötesi