Fahrettin Altun: Basının bir kısmı darbelere zemin hazırlıyor
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı tarafından, iki gün boyunca sürecek Türk Basın Tarihini Yeniden Düşünmek Sempozyumu, İletişim Başkanlığı Konferas Salonu'nda düzenleniyor.

Basının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla uzmanlar tarafından Osmanlı Dönemi’nden bugüne kadar Türk basın tarihinin yeni bir bakış açısıyla ele alınacağı sempozyumda açılış konuşması yapan Fahrettin Altun, dezenformasyon yasası konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Sosyal ağların sorumlulukları ve internet ortamında işlenen suçlardan dolayı, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan 40 maddelik yasa teklifine değinen Altun, "Basının bir kısmının darbelere zemin hazırladığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımız liderliğinde ülkemiz çok büyük atılım gerçekleştirdi"

Fahrettin Altun'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemiz çok büyük atılım gerçekleştirmiştir. Bu süreç medya alanında da yansımasını bulmuştur.

Daha özgür ve çok sesli medya ortamının 20 yıl ilerisinde oluşturulduğu açık ve net bir şekilde, korkusuzca ifade ediyorum.

Fahrettin Altun: Basının bir kısmı darbelere zemin hazırlıyor VİDEO

"Medya özgürlüğü geçmişte olmadığı kadar genişletildi"

Medya özgürlüğü ve ifade hürriyetleri de geçmişte olmadığı kadar genişetilmiş ve güvence altına alınmıştır.

Bu gerçeğe rağmen basın özgürlüğü, ifade hürriyeti gibi kavramlar içerde ve dışarda ülkemiz aleyhine çarptılmış, istismar edilmiş ve yaklaşımlarla Türkiye aleyhtarlığının bile malzemesi olarak kullanılmıştır.

"Basının bir kısmının darbelere zemin hazırladığının farkındayız"

Bu siyasi, ideolojik ve kötücül yaklaşımın elbette farkındayız. Türk basının bir kısmının da elbette darbelere zemin hazırladığını, beşinci kol faaliyetlerini yaptığını, itibar suikastlerine giriştiğini maalesef görüyoruz."

Fahrettin Altun: Basının bir kısmı darbelere zemin hazırlıyor

"Basının en temel sorumluluğu, kamuoyunun haber alma hürriyetine hizmet etmek"

Basının sadece demokrasiyi güçlendirmek, kamuoyunun haber alma hürriyetine hizmet etme, toplumu sağlıklı bilgilendirme doğrultusunda hareket etmesi gerektiği açıktır. Basının en temel sorumluluğu budur."

"5N1K kuralının unutulduğunu görüyoruz"

Hem geleneksel medyada hem de sosyal medyada 5N1K kuralının unutulduğunu, hiçe sayıldığını görüyoruz. Haberlerin birçoğu da bu temel prensibin haberciliğin bu ana noktasının görmezden gelindiğini görebiliyoruz.

Hız, tıklanma, sosyal medya metrikleri, sansasyon, tiraj ve reyting ne yazık ki hakikatin yerine geçer hale gelmiştir. Bunlar da medyada birer değere dönüşmüştür.

"Asparagas haberler hakikati gölgelemektedir"

Masa başında üretilen asparagas haber, sahte bilgi, kurgusal metinler, montaj videolar ve fotoğraflar hakikati geri plana itmekte, karartmakta ve gölgelemektedir. Sosyal medyada benzer görüşler sorgulanmadan kabul ediliyor, farklı düşünceler yok sayılıyor.

Fahrettin Altun: Basının bir kısmı darbelere zemin hazırlıyor

"Yanıltıcı bilgiler sosyal medyayı devasa bir yankı odasına çeviriyor"

Aynı şekilde yanlış, eksik, hatalı, kurmaca, yanıltıcı bilgi ve sahte haberler sosyal medyayı devasa bir yankı odasına çeviriyor. Bu yankı odalarında benzer görüşler sorgulanmadan kabul ediliyor.

Farklı düşünceler yok sayılıyor ve yalnızca kişilerin kendi fikirlerinin doğruluğuna inanılıyor. Yankı odası etkisiyle kullanıcılar kendi dijital fanuslarındaki gerçekliklere asıl dünyadaki gerçekliklerden maalesef üstün tutuyorlar."

"Bu düzenlemeden ancak dezenformasyon yapanlar rahatsız olur"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basının sorunlarını kapsayan bir yasa çalışması olduğunu hatırlatan Altun, “Meclisimizdeki bu çalışmadan, özgür medya, çoğulcu toplum ve demokratik siyaset idealine riayet eden herkes gibi biz de memnuniyet duyuyoruz. Bu düzenlemeden ancak ve ancak dezenformasyon yapanlar, kişilik haklarına saldıranlar, yalan ve çarpıtılmış bilgilerle kamu düzenini bozmaya çalışanlar, haber alma özgürlüğünü ipotek altına almaya çalışanlar, demokratik değerli tahrip edenler, sistematik yalan mekanizmalarına çomak sokulanlar, siyaset sahnesini ve toplumsal huzuru zehirlemeye çalışanlar rahatsız olurlar.”

Fahrettin Altun: Basının bir kısmı darbelere zemin hazırlıyor