Fahrettin Altun'dan siber saldırı açıklaması
ensonhaber.com

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yeni Medya ve Dijital Terörizm Çalıştayı'nda yaptığı açılış konuşmasında, günden güne artan siber saldırı tehlikesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Sanal alemde gerçekleşen saldırıların yalnızca kurum ve kuruluşları değil, şahısları da doğrudan tehdit ettiğini ifade eden Altun, Türkiye'nin en fazla tehdide ve saldırıya maruz kalan ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Saldırıların artmasında Türkiye'nin izlediği kararlı dış politika adımlarının etkili olduğunu vurgulayan Altun, devletin tüm kurum ve kuruluşları ile tehditlere karşı çalışma yürüttüğünü vurguladı.

"Cumhurbaşkanımızın verdiği hakikat mücadelesi"

Altun'un açıklamalarında, öne çıkan satır başları ise şöyle:

"Ülkemiz, siber anlamda en fazla tehdide ve saldırıya maruz kalan ülkeler arasında yer alıyor. Peki, bu tehdit ve saldırılar neden yoğun bir şekilde bize yöneliyor? Gerek bölgesel ve küresel anlamda Türkiye’yi merkez konuma yerleştiren dış politika hamlelerimiz, gerek küresel bilgi ve algı merkezlerine karşı gösterdiğimiz direnç, daha öz bir şekilde ifade edecek olursak, Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği hakikat mücadelesi.

Fahrettin Altun'dan siber saldırı açıklaması  VİDEO

"Bu saldırılar tehdit barındırıyor"

Bu noktalarda ortaya koyduğumuz kararlı duruş, Türkiye’yi eskiden olduğu gibi bir uluslararası bağımlılık düzenine mahkum etmek isteyenlerin düzenini, huzurunu bozuyor. Mesele bundan ibaret. Onlar da buna karşı çıkmak için yeni yöntemler devreye sokuyorlar.

Bu yöntemler siber saldırı, sanal alemde yürütülen dezenformasyon, kara propaganda ve 5’inci kol faaliyeti, blok zincir teknolojilerinde ortaya çıkan güvenlik sorunları ve terör örgütlerinin dijital dünyadaki faaliyetleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu saldırılar gerek kamu kurum ve kuruluşları gerek özel sektör gerekse kişiler açısından doğrudan tehdit barındırıyor.

Dünya genelinde ilk 3 ayda, 6 milyon 137 bin 330 siber saldırı gerçekleştirildi

Dünya genelinde 2002’nin ocak, şubat mart ayları boyunca toplam 6 milyon 137 bin 330 siber saldırının tespit edilmesi, bu alanın ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Akıllı araçlara yönelik saldırı girişimleri, yüzde 225 arttı

Siber saldırılar yalnızca insanları değil, internet bağlantısı olan bütün nesneleri de hedef alıyor. Dolayısı ile nesnelerin interneti metaverse  gibi kavramların faydalarını anlatırken, beraberinde getirecekleri tehditleri de riskleri de konuşmak bunlara karşı ne tür tedbirler alınabilineceğini de müzakere etmek zorundayız. Nesnelerin interneti hayatın birçok alanında kolaylıkları beraberinde getirirken siber saldırıların da hedefi oluyor. Mesela otonom sürüş ve 5G teknolojilerinin kullanıldığı akıllı araçlara yönelik siber saldırı girişimleri son 3 yıl içerisinde yüzde 225 artış gösterdi.

Fahrettin Altun'dan siber saldırı açıklaması

2022'de Türkiye'ye, 53 bin 202 siber saldırı gerçekleştirildi

Sadece 2021 yılında Türkiye’ye 84 bin 113 siber saldırı gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

2022 yılı için de 1 Temmuz itibarı ile bu sayı 53 bin 202 olmuş. 2021 yılının temmuz ayı ile kıyaslandığında, yaklaşık yüzde 27’lik bir artıştan bahsediyoruz.

Elbette devletimiz tüm bu saldırılara karşı, tüm kurum ve kuruluşları ile tehdidin farkında olarak önlemlerini alıyor, gerekli müdahaleyi ediyor. Türkiye anavatan, mavi vatan ve gök vatanda olduğu gibi siber vatanda da mevcut ve muhtemel bütün tehditlere karşı siber savunma kapasitesini güçlendiriyor.

"Dünyada en fazla dezenformasyona uğrayan ülke Türkiye"

2022 yılının ilk altı ayında ülkemizde internete erişim oranı 94,5 düzeyindedir. Vatandaşlarımızın yüzde 98,5'i sosyal ağ kullanıyor. Yalan haberler bir enstrümana dönüştürülmeye çalışılıyor.

Türkiye'de dijital medya haberlerine güven oranı 2021 yılına oranla yüzde 5 düşüş göstererek yüzde 36 oranında gerçekleşti. Dünya üzerinde en fazla dezenformasyona maruz kalan ülke Türkiye."