EPDK akaryakıtta fiyat artışı yapan şirketlere inceleme başlattı
AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin Eşel Mobil Sisteminin uygulamada olmasına rağmen, pompa satış fiyatlarında hem benzinde hem de motorinde makul olmayan artışlar olduğunu tespit etti.

Dövizdeki düşüşe rağmen gerçekleşen bu artışlar için harekete geçildi.

BELGELER TALEP EDİLDİ

EPDK, bütün büyük hacimli akaryakıt dağıtım şirketlerinden gerekli bilgi ve belgeleri talep etti.

Haksız kar artışı sağladığı tespit edilen şirketler hakkında inceleme başlatıldı.

EPDK akaryakıtta fiyat artışı yapan şirketlere inceleme başlattı

“DENETİM MEKANİZMASI YOK ANLAMINA GELMEZ”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz konu ile ilgili olarak şu sözleri kaydetti:

“Akaryakıt fiyatları serbest piyasada belirleniyor. Petrol fiyatları, dövizdeki hareketlilik, vergiler gibi etmenler söz konusu. Ancak fiyatların serbest piyasada belirlenmesi bir denetim mekanizması olmadığı anlamına gelmiyor.”

“KAR OYUNLARINA İZİN VERMEYİZ”

Yılmaz, Eşel mobil Sistemi fırsat bilerek sektörü zehirlemelerine, tüketicilerin mağdur edilmesine göz yummayacaklarını söyledi.

Ayrıca Yılmaz şu sözleri kaydetti:

“EPDK olarak ‘kar oyunlarına’ asla izin vermeyiz. Büyük hacimli bütün dağıtım şirketlerinden gerekli bilgileri istedik ve ilk tespitler doğrultusunda bazı dağıtım şirketleri hakkında hemen inceleme başlattık. Elbette burada incelememizin muhatabı olanlar tüketicilerimizi mağdur eden, sektörümüze zarar veren şirketler olacak. Hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzü korumak için kanunla belirlenmiş yetkilerimizi kullanmakta bir an olsun tereddüt etmeyiz. Kar oyunlarına kalkışan, gizli zam yapan başka şirketler varsa en kısa zamanda onları da tespit edip gereken adımları atacağız.”

EPDK akaryakıtta fiyat artışı yapan şirketlere inceleme başlattı

EŞEL MOBİL SİSTEMİ

14 Mayıs 2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Akaryakıt sektöründe Eşel Mobil Sisteme geçildi.

Sistem doğrultusunda 17 Mayıs 2018 tarihine ait rafineri çıkış fiyatları esas alındı.

Ayrıca rafineri çıkış fiyatlarındaki değişime göre özel tüketim vergisinde (ÖTV) düşüş ya da artış gerçekleştirilmesine karar verildi.

Rafineri fiyatlarındaki artışlar, benzinde 15.12.2020 tarihinden, motorinde ise 27.11.2020 tarihinden bu yana ÖTV’den karşılandığı için, pompa satış fiyatlarında ilgili tarihlerden bu yana herhangi bir artış olmamalı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)