Enflasyonun düşmesi küresel ekonomide yaşanacaklara bağlı
Özel Haber

Aslı Didari

İstanbul Aydın Üniversitesi, Dr. Öğretim Üyesi Murat Adil Salepçioğlu, yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde açıklanan PMI verilerini değerlendirdi ve enflasyon beklentilerini aktardı.

Murat Adil Salepçioğlu, Türkiye dahil dünyada açıklanan imalat satın alma endesklerinin daralmaya doğru gittiğini, bu verilerin ve küresel gelişmelerin enflasyona etki yaptığını söyledi.

Gözler enflasyon verisine çevrildi - Video

"Yıllık enflasyonun ortalama yüzde 80 gelmesi bekleniyor"

Salepçioğlu, yarın açıklanacak enflasyonun, paylaşılan verilere göre analiz edildiğinde yüzde 79-80 aralığında olmasının beklendiğini belirterek, konu ile ilgili açıklamasında şu konulara değindi:

Dünyaca ve ülkece bıçak sırtı bir dönemden geçiyoruz. Genişletmeci para politikasının devam edeceğine ilişkin sinyaller gelmeye devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için açıkladığı yıllık enflasyon verisi yüzde 99,11 oldu. Tabii bu diğer illerin katılımı ile birlikte Türkiye için daha aşağıya düşecektir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne (TZOB) göre, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı 9 kata yaklaştı. Türkiye, faiz politikasında büyüme endeksli ve istihdam odaklı bir tercih yaptı. Maaşlara ara zam yaparak enflasyonun yükünü hafifletmeye çalıştı. Önümüzdeki dönemde tarımsal sektör girdi fiyatlarının enflasyona baz etkisi ile enflasyonun düşüş seyri yakalanabilir. Enflasyon, 2023 Mart-Nisan aylarında, ikinci çeyreğin sonuyla üçüncü çeyreğin başında düşüşe geçebilir. Türkiye ilk kez iki haneli enflasyon rakamlarını görmüyor. (1972)

Murat Adil Salepçioğlu

Enflasyon