Ekrem İmamoğlu'na valiye hakaretten 20 bin liralık tazminat
AA & Ensonhaber

5 Haziran 2019'da, dönemin CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve şu anki İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, beraberindekiler ile Ordu’da gerçekleştirdikleri program sonrası özel uçakla İstanbul’a dönüş yapmıştı.

Ekrem İmamoğlu'nun, yasal hakları olmadığı halde Ordu-Giresun Havalimanı'ndaki VIP salonunu kullanması tartışmalara sebep olmuştu.

Havaalanındaki tartışmalar sırasında İmamoğlu'nun, dönemin Ordu Valisi Seddar Yavuz için "Vali itlik yapmıştır. Aynen iletin." dediği duyulmuştu.

İMAMOĞLU'NDAN SAVUNMA: 'İT' DEĞİL 'BASİT' DEDİM

İmamoğlu daha sonra yaptığı açıklamasında ise "Ben Vali'nin basitliğine gereken ifademle orada işarette bulundum. Polisin ne anladığı ne anlamadığı beni ilgilendirmiyor. Ben basitliğini ifade ettim." sözlerini kullanmıştı.

TARTIŞMA YARGIYA TAŞINDI

Vali Seddar Yavuz, yaşananlar üzerine 'hakaret' gerekçesiyle İmamoğlu'na manevi tazminat davası açmıştı.

Dava bugün sonuca bağlandı.

"KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI"

İstanbul 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Yavuz'un avukatı Resul Yılmaz ile davalı İmamoğlu'nun avukatı Güştah Özanadolu katıldı.

Avukat Yılmaz, Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararını da dava dosyasına sunduklarını belirterek, "Davalı, müvekkilime hakaret ederek kişilik haklarına saldırıda bulunmuştur. Bu olay nedeniyle de yine aynı hakaret içeriği ile birçok insan müvekkilime hakaret etmiştir. Davalının siyasi kişiliği bulunduğu için toplumda bir algı oluşmuştur. Bu hususlar dikkate alınarak davanın kabulüne karar verilmesini talep ederiz." dedi.

"İFADE ÖRGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA"

İmamoğlu'nun avukatı Özanadolu ise ceza mahkemesinde verilen kararın hukuka aykırı olduğunu ve karara itiraz ettiklerini belirterek, kararın kesinleşmesinin beklenilmesini ve davanın reddini istedi. Özanadolu ayrıca, "Kabul etmemekle beraber bu ifade kullanıldığına dair mahkemenizce bir kanaat oluşsa dahi bu ifade, ifade özgürlüğü kapsamındadır." dedi.

FAİZ HARİÇ 20 BİN TL TAZMİNAT ÖDEYECEK

Mahkeme, davacının 100 bin liralık tazminat talebini kısmen kabul ederek, 5 Haziran 2019'dan itibaren işleyecek yasal faizi birlikte 20 bin lira manevi tazminatın İmamoğlu'ndan alınarak davacı Yavuz'a verilmesine hükmetti.

Öte yandan, Ordu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma neticesinde İmamoğlu hakkında açılan ve 17 Mart 2021 tarihinde karar verilen ceza davasında Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi, sanık İmamoğlu'nu cezalandırmış ve 354 günün karşılığı olarak 7 bin 80 TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmişti.

Ekrem İmamoğlu’nun Eski Ordu Valisi Seddar Yavuz'a hakaret ettiği görüntü

Ekrem İmamoğlu'na valiye hakaretten 20 bin liralık tazminat