Dışişleri'den ABD'ye Metin Topuz tepkisi
İHA

ABD İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanı Metin Topuz'un FETÖ Terör Örgütüne yardım suçlamasıyla yargılandığı davada dün karar açıklandı.

Mahkeme Topuz'un suçlu olduğuna hükmederek, Topuz'a 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Kararın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Karar, ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vermektedir. Bu kararı destekleyecek güvenilir bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz.” açıklamasını yapmıştı.

ABD'YE BÜYÜK TEPKİ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de, “Mahkemenin verdiği kararın derin hayal kırıklığı içindeyiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy'un yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi:

“ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanı Metin Topuz hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dün açıkladığı kararla adı geçenin ‘FETÖ Terör Örgütüne Yardım Etme’ suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmiştir. Adı geçenin yedi gün içerisinde bahse konu kararı istinaf etme hakkı bulunmaktadır.

Esasen Metin Topuz, ABD’nin ülkemizdeki temsilciliklerinde çalışan tek FETÖ iltisaklı kişi değildir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Kara Harp Okulu’ndan ilişiği kesilen ve 2018 yılı ekim ayında ABD Büyükelçiliği’nde çalışmaya başlayan Arif Yalçın isimli şahıs da FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne nakledilmiştir.

Dışişleri'den ABD'ye Metin Topuz tepkisi

"FETÖ TÜRKİYE'DEKİ ABD KURUMLARINA SIZMIŞTIR"

Bu durum FETÖ’cülerin sadece devlet kurumlarına değil, Türkiye’deki ABD misyonlarına da sızdığını ya da sızdırıldığını göstermektedir.

15 Temmuz Darbe Girişimi akabinde FETÖ terör örgütünün elebaşı dâhil ABD’de bulunduğu bilinen FETÖ üyelerine ilişkin olarak adli makamlarımızca yapılan iade taleplerimize bugüne kadar olumlu yanıt alınamamıştır.

Bu da ABD’nin FETÖ terör örgütüne duyarsız yaklaşımını ortaya koymaktadır. Bu yaklaşımları neticesinde ABD’nin FETÖ terör örgütü üyeleri için güvenli bir liman haline geldiğini kaygıyla müşahede ediyoruz.

Dışişleri'den ABD'ye Metin Topuz tepkisi

“TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZ YARGI KARARLARINA SİYASİ ANLAM YÜKLEMEYİN”

Türkiye’de hukukun üstünlüğü hakimdir ve Türk yargısı bağımsızdır. Ülkemiz, anayasal düzenimize ve milli birliğimize kasteden FETÖ terör örgütüyle mücadelesini evrensel hukuk ilkeleri temelinde kararlılıkla sürdürecektir.

ABD makamlarını yargı bağımsızlığı ilkesine saygı duymaya ve yargıyı etkilemeye yönelik tavırlardan uzak durmaya, ayrıca Türkiye’deki bağımsız yargı kararlarına siyasi anlamlar yüklemekten kaçınmaya davet ediyoruz.

Kendilerini demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin savunucusu ve sahibi konumunda gören müttefiklerimizin konu Türkiye ve insanlık düşmanı terör örgütleri olunca bu temel ilkeleri yok sayması düşündürücüdür.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)