Devlet Bahçeli'nin MHP grup toplantısı konuşması
AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu.

Seçim tartışmalarıyla birlikte gündeme gelen 50+1'e yönelik açıklamalarda bulunan Devlet Bahçeli, İyi Parti'nin sorusunu yanıtladı.

İyi Parti'nin Türkiye'yi bölünmekle itham etmesine tepki gösteren Bahçeli, "İyi Parti'nin başkanı Türkiye'nin farklı mahallelere bölündüğünü söylüyor. Bu dil zillettir, zararlıdır. Türkiye birdir, bütündür. Bölünen mahalleler değil, zilletin ta kendisidir." açıklamasının ardından 50+1 ile ilgili ifadelerini sürdürdü.

50+1 SİSTEMİNİ AÇIKLADI

50+1 sistemini anlatan Bahçeli, "İyi Parti Başkanı yüzde 50+1 şahsıma sorulmasını istemiş. Gazete ve televizyonlarda bu tartışma devam etmektedir. Cumhurbaşkanının iki turlu seçimden doğrudan halk tarafından ve yüzde 50+1 oyla seçilme kuralı anayasa değişikliği ile kabul edilmiştir.

Bu unsur getirildiğinde anayasada parlamenter sistem öngörülmekteydi. Dünyada cumhurbaşkanı veya devlet başkanını seçen 99 ülkede geçerli oyların yüzde 50+1'ini alması anayasal norm olarak kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı ya da devlet başkanının halk tarafından seçilmesinde ikinci unsur yüzde 40+1 denilen sistemdir.

"BU KONUYU AÇMAK, SİSTEME GÜVENSİZLİĞİ KÖRÜKLER"

Bu sistem Bolivya, Kosta Rika, Arjantin'de geçerlidir. Cumhurbaşkanını halkın seçtiği tüm ülkelerde oyların salt çoğunluğu ile seçilmesi temel kaidedir. Bu konuyu tartışmaya açmak yönetim sistemine karşı güvensizliği körükleyecektir. Bu masum bir talep değildir.

Bize göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi lehine söylenebilecek argüman yüzde 50+1 için partiler arası uzlaşmayı artırmasıdır. Bundan geri adım atma anlamına gelen yüzde 40+1 başkalarının değirmenine su taşımaktır." dedi.

Devlet Bahçeli'nin MHP grup toplantısı konuşması VİDEO

"MHP, REFAHIN GÖZETİLMEDİĞİ HİÇBİR HEDEFİ KABUL ETMEYECEK"

Bahçeli, "MHP yek vücuttur, MHP milliyetçilik fikrinin son teşkilatıdır. Bizde sabır, akıl, şuur, iman, denge ve ihtiyat yer almaktadır. Türk milletini istismar ve sömürü çarkında öğütmek isteyen çevrelerle meselemiz vardır" dedi. MHP Lideri, "Demokratik milli devletlerde ortalama bir politik uzaklaşma arayışının temeli nasıl yaşayacağı, nasıl yönetileceği, hangi hakları talep edeceği gibi çağdaş beklentilerdir. Bir siyasi parti olarak bizim görevimiz tereddütleri kaynağında gidermektir. İnsanın maruz kaldığı her sorun siyasetin sahasına girmek mecburiyetindedir. MHP, içinde milletin olmadığı, insanımızın refahının gözetilmediği hiçbir hedefi kabul etmeyecektir." diye konuştu.

Devlet Bahçeli'nin MHP grup toplantısı konuşması

"KİM TÜRK'ÜN HASMIYSA BİZİM DE SONUNA KADAR HASMIMIZ"

Bahçeli, "Kim Türk milletinin hasmıysa bizim de sonuna kadar hasmımızdır. Hasımların kimler olduğunu bilmek mecburiyetindeyiz. Bizim tarafımız demokrasidir, Türk milletidir, mağdurlardır. Cumhur İttifakı'nı doğru anlatan ve sahip çıkacak Türkiye sevdalıları var olacaktır." ifadelerini kullandı.

Devlet Bahçeli'nin MHP grup toplantısı konuşması

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)