Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda konuştu

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Balkan turuna çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Hırvatistan'daydı.

Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli mesajlar verdi.

2016'dan bu yana ticaret hacmi 2,5 katına çıktı

Küresel krizin olduğu dönemlerde bayka ülkelere nazaran Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüme kaydettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve Hırvatistan bölgesel konumları ve ekonomileri itibarıyla ortak ülkelerdir. Son yıllarda ekonomik ve ticari iş birliğimizde yakaladığımız ivme bu konuda ümit vericidir. Hırvatistan'a bir önceki ziyaretimi gerçekleştirdiğim 2016 yılından bugüne ticaret hacmimiz 2,5 katına çıktı. 2015 sonunda 387 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 2021 sonunda 900 milyon dolara ulaştı.

"Hedefimiz, 2 milyar dolar"

O ziyaretim sırasında belirlemiş olduğumuz 5 yılda 1 milyar dolara ulaşma hedefine salgın nedeniyle küçük bir sapma oldu. Ancak bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum. 2022'nin ilk 8 ayı itibarıyla 760 milyon doları geçmiş durumdayız. Şimdi yeni hedefimizi kısa vadede 2 milyar dolar olarak belirledik. Orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolara ulaşmamızın önünde hiçbir engel görmüyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda konuştu VİDEO

"Dünya daralırken, Türkiye büyüdü"

Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar Türk ekonomisinin gücünü, dayanıklılığını ve son 20 yılda katettiği mesafeyi açıkça göstermiştir. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü 2020 yılında biz yüzde 1,8'lik büyüme oranı yakaladık.

Dünya ekonomisi ciddi daralma riski ile yüzleşirken 2022 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyreğinde 7,6 oranında büyüme kaydettik. İhracatımız bu ay itibarıyla yıllık bazda 250 milyar doların üzerine çıktı.

"Türkiye'ye güven duyuluyor"

2003-2021 döneminde 240 milyar dolar doğrudan yatırım çekmeyi başardık. Sadece geçtiğimiz yıl ülkemize 14 milyar dolar değerinde ilave doğrudan uluslararası yatırım geldi. Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa'da en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan 2. ülkeyiz.

İnsansız hava araçları teknolojilerinde geleceği okuyarak attığımız adım sayesinde bugün bu alanda dünyanın en başarılı 3 ülkesinden biriyiz. İnsansız Hava Aracı filomuzu, dünyanın bir numarası haline getirmeyi hedefliyoruz. Bütün bunlar Türkiye'ye duyulan güvenin en somut göstergesidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda konuştu

İkili ticari ekonomik ilişkiler

Hırvatistan ile yatırım alanında iş birliğinin giderek geliştiğini belirten Erdoğan, “Firmalarımız enerji, inşaat, alt yapı, turizm ve bankacılık başta olmak üzere çeşitli sektörlerde stratejik işlere imza atıyor. İş Forumu'nun ikili ticari ekonomik ilişkilerimizdeki güçlü ivmeyi artırmasını ve yeni iş imkanlarına vesile olmasını diliyorum. Devlet yöneticileri olarak bizler iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakta özellikle kararlıyız ve görevliyiz.

Sizlere de iş dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunma görevi düşüyor. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ekonomik ilişkilerin ve dostluk bağlarının pekişmesi için her birinizin samimi gayret göstereceğine şahsım ve arkadaşlarım inanıyoruz. Ticari diplomasi faaliyetleriyle Türkiye'nin girişimci vizyonunu yurt dışına taşıyan DEİK'e ve Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi'ne teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda konuştu

Yeni iş birliği çağrısı

“Hırvatistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının turizm, yenilenebilir enerji ve bankacılık sektörlerindeki yatırımları 200 milyon euroya ulaştı” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“3. ülkelerden gelen yatırımlarla birlikte bu rakamın esasen çok daha yüksek seviyede olduğunu biliyoruz. Önümüzde çok daha geniş bir iş birliği ve ticaret alanı bulunuyor. Dijitalleşme, turizm, tarım, sulama ve hayvancılık başta olmak üzere geniş bir yelpazede iş birliğimizi geliştirebiliriz. Avrupa birliği fonlarının sağlayacağı ivme ile enerji alt yapı ve dijitalleşme yatırımlarının Hırvatistan'da artması bekleniyor.

Türkiye bu alandaki imkanlarını Hırvat dostları ile paylaşmaya hazırdır. Nüfusunun yaklaşık 5 katı turist ağırlayan Hırvatistan turizmde de mutlaka değerlendirilmesi fırsatlar sunuyor. Ayrıca KOBİ'ler konusunda atılacak ortak adımların yeni iş birliklerinin önünü açacağı kanaatindeyim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda konuştu

Tarım, hayvancılık ve sulama projeleri

Potansiyel iş birliği alanları arasında özellikle tarım, hayvancılık ve sulama projelerinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Verimli toprakları, gelişmiş ulaşım altyapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücü olan Hırvatistan Avrupa pazarlarına yakınlık gibi ilave avantajlara da sahip. Türkiye ile Hırvatistan'ın gerçekleştirecekleri kapsamlı ekonomik ve ticari iş birliklerinin ülkelerimizin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacağına inanıyorum.

Türk yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü özellikle 2003 yılından bu yana iş hacmini giderek artırıyor. Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz bugüne kadar toplam 460 milyar dolar değerinde 11 bin 300 proje üstlendi. Firmalarımız dünyanın dört bir köşesinde son derece başarılı projelere imza atarak yerel istihdamı da sağlıyor.

Gerek Hırvatistan'ın alt yapı ve deprem sonrası yeniden imar faaliyetlerinde gerek se üçüncü ülkelerdeki projelerde firmalarımız beraber çalışabilir. Hırvat yetkililerden Türk firmaları ve iş adamlarına yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması ve teşvik politikalarının geliştirilmesi gibi konularda kolaylık göstermelerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda konuştu