Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi'yi kabul etti
AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'yi resmi törenle karşıladı.

Erdoğan, Felix Tshisekedi ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

İki lider, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"İLİŞKİMİZİN ÖZÜ KARDEŞLİKTİR"

Erdoğan, Türkiye'nin Afrika halkı ile yakınlığına değinerek "Afrika'nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıtanın sorunlarına en gerçekçi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz. Afrika'yla ilişkilerimizin özü samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır." dedi.

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde 28 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini söyleyen Erdoğan, "Kıtayla ilişkilerimizde yakaladığımız bu güçlü ivmeyi çok daha ileriye taşıyacağız. 3. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'ni de ele aldık. Hazırlık sürecimizi yürüteceğiz. Cumhurbaşkanı Sayın Tshisekedi'nin bu ziyareti için kendisine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi'yi kabul etti VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi'yi kabul etti

"OLUMLU BİR YAKLAŞIM İÇİNDEYİZ"

Bir çok konuda değerlendirmelerde bulunana Erdoğan, soru üzerine Kabil Havalimanı'nın işletilmesi konusuna da değindi.

En baştan olumlu bir yaklaşım içinde olduklarını belirten Erdoğan, "Süreci dikkatle takip ediyoruz. Geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok." dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA 3 ANLAŞMA İMZALANDI

Ortak basın toplantısı öncesinde yapılan anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Erdoğan ve Tshisekedi huzurunda, iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.

Buna göre, iki ülke hükümetleri arasındaki "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'apala tarafından imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Chrıstophe Lutundula Apala Pen'apala tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması Taslağı" ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Turizm Bakanı Nsımba Matondo Moderot tarafından imzalandı.

"KAZAN-KAZAN İLKESİ DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDECEĞİZ"

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi'nin konuşmasından öne çıkanlar:

"Bu samimi misafirperverlik için sizlere çok teşekkür ederim. Türkiye ile her alanda iş birliğine hazırız. Bence siz birçok konuyu dile getirdiniz. İkili görüşmelerimizde de bizler Türkiye'de Kasım ayının ikinci yarısında Türkiye-Afrika Zirvesi'nin düzenlenmesini ele aldık.

Türkiye, Afrika kıtası ile bizlerle, söz konusu pazarı daha da güçlendirmek adına iş birliğini güçlendirecektir. Sayın Cumhurbaşkanının dediği gibi, kazan-kazan ilkesi doğrultusunda hareket edeceğiz ve her iki ülke de kazanacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi'yi kabul etti

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)