Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'yle ilgisi yoktur
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Millet Kütüphanesi’nde "Kütüphane Söyleşileri" kapsamında gençlerle bir araya geldi.

Söyleşinin ilk konusu asrın projesi olarak nitelendirilen 'Kanal İstanbul' oldu.

Gençlerden biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kanal İstanbul'un avantajlarını ve projenin Montrö Sözleşmesi'yle ilgisini sordu.

"KANAL İSTANBUL'UN MONTRÖ İLE ALAKASI YOK"

Bunun üzerine proje hakkında bilgi veren Erdoğan, "Değerli arkadaşlar, burası 42-43 kilometre uzunluğu olan bir kanal. Bu kanalla Karadeniz'i Marmara'ya bağlıyoruz. Bununla birlikte Karadeniz'de ve Marmara tarafından gelen gemilerin oralarda bekleme veya beklememe, bu süreçler hepsi bizim kudretimizdi. Bunun Montrö Sözleşmesi ile yakından uzaktan alakası yok. Montrö, İstanbul Boğazı ile alakalı bir sözleşmeydi." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'yle ilgisi yoktur

"İSTANBUL BÜYÜK ZENGİNLİĞE KAVUŞACAK"

Kanal İstanbul'un sağlayacağı faydalara da değinen Erdoğan, cevabını şu sözlerle tamamladı:

"Burada; kendi bağımsızlığımızı, kendi egemenliğimizi tamamen tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Montrö ile alakası olmayan böyle bir Kanal İstanbul bizi çok daha huzurlu, rahat kılacaktır. Kanal İstanbul'u İstanbul'umuza kazandırdığımızda İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak. İstanbul Boğazı da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'yle ilgisi yoktur

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN DAHA GÜÇLÜSÜNÜ YAPACAĞIZ"

Söyleşinin ikinci konusu eleştirileri de beraberinde getiren 'İstanbul Sözleşmesi'nin feshi oldu.

Erdoğan'a, bu kararın hükümetin kadın hakları konusunda bir fikir değişikliğine gittiğine işaret olup olmadığı soruldu.

Sözleşmenin uygulaması itibariyle ülkemizde ve dünyada kadın haklarına saygıyı getirmediğini belirten Erdoğan, "Şu anda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ülkelerinden de 11 tanesi bundan çekilme arefesinde. Kadına şiddeti bizim Anayasamız reddediyor mu, reddediyor kabul etmiyor. Burada üzerinde durmamız gereken '6024 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddet' ile ilgili yasa. Bu zaten var, bizim dinimizde kadına şiddet haramdır. Biz bu sözleşmenin daha adilini, daha güzelini, daha güçlüsünü 'Ankara Sözleşmesi' diye bir sözleşme hazırlar, onunla yola devam ederiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'İstanbul Sözleşmesi' sorusu

"SÖZ KONUSU BİLDİRİ ÖZGÜRLÜKLE ALAKALI DEĞİL"

Söyleşinin bir diğer konusu ise 104 emekli amiralin imzasıyla gece yarısı yayınlanan 'darbe' imalı bildiri oldu.

Üçüncü soru, amiraller bildirisinin neden fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmediğiyle ilgiliydi.

Amiraller tarafından yapılan açıklamanın fikir özgürlüğü ile örtüşmediğini vurgulayan Erdoğan, "Askerin emeklisi veya emekli olmayanı olmaz. Asker askerdir. Bene de şu an Cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanıyım. Siz 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu sizin özgürlüğünüze alakalı bir konu değil ki. İçinizde bunu alışkanlık haline getirmiş olanlar var. Bu işi çok seviyorsanız, kalkıp siyasete soyunursunuz. Ama kalkıp da bunu 104 tane koordine olan, aynı düşünce kalıbı içerisinde böyle bir metnin ortaya konulmasını başkomutan olarak, Cumhurbaşkanı olarak tabii ki kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreç tamamen yargıya ait." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'emekli amiraller' sorusu

'DİKTATÖR' AÇIKLAMASINA TEPKİ: KENDİ TARİHİNDEN HABERİ YOK

Söyleşinin devamında İtalya Başbakanı Marlo Draghi'nin, Erdoğan'a yönelik küstah açıklaması konuşuldu.

Erdoğan'dan "Size diktatör denildi. Bu tarz üslup karşısında neler hissediyorsunuz?" sorusuna, şu yanıt geldi:

"İtalya Başbakanı'nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir. Türkiye-İtalya ilişkilerinin tam iyi bir noktaya geleceğini umduğumuz bir dönemde Draghi denen adam, bu açıklamayı yapmak suretiyle aramızdaki münasebetlere maalesef baltayı vurmuştur. Zaten sen atanarak oraya gelmiş birisin, seçimle gelmiş bir kişi değilsin. Tayyip Erdoğan'a böyle bir ifadeyi kullabilmen için her şeyden önce tarihinden haberin olması lazım ama gördük ki haberin yok. Biz milletimizden aldığımız güçle, milletimize hizmette yolumuza devam edeceğiz. O yüzden bunları hiç kafanıza takmayın, biz işimize bakalım."

Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi'in ithamlarına değindi

"İŞSİZLİKTE İYİ BİR NOKTAYA ULAŞTIK"

Söyleşinin beşinci sorusu üniversitelerden mezun olunduktan sonra yaşanan istihdam problemine ilişkin oldu.

İstihdam sağlamada planlama sorununun olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Erdoğan, ekonomide gelinen son noktayı değerlendirerek "İşsizlikte iyi bir noktaya geldik diyebilirim. O da şu, bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde özellikle de 13 civarında bir konumdayız. Turizimde çok iyi bir konumdaydık fakat Covid meselesi sebebiyle turizmdeki düşüş ister istemez istihdamı da olumsuz etkiledi. En çok istihdamı yapan bizim iktidarımızdır. Hem sağlıklı olanlar için, hem engelli olanlar için ciddi istihdamlar yaptık. İş nereye geliyor garanti noktasında kalifikasyona geliyor. Bir genç kalite kalifikasyon noktasında kendini ispatlıyorsa o zaman iş bulur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomik durumu değerlendirdi

"DOĞU AKDENİZ'DE ANLAYIŞ GÖSTERDİK"

Söyleşide Doğu Akdeniz ve Karadeniz'deki mevcut durumlar da ele alındı.

"Yakın gelecekte Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkileri ne yönde gelişme gösterecek? Türkiye bu konudaki mevcut statüsünü devam ettirecek mi?" şeklindeki soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz tabii çok ciddi sıçramaları Doğu Akdeniz'de ilk önce Libya ile yaptığımız anlaşmayla attık. Türkiye, Libya ile gerek sismik araştırmalara gerek sondaj çalışmalarına yönelik bir kararlılık ortaya koydu. Burada biz Libya ile ortak sismik araştırma da yaparız, sondaj da yaparız. Bundan Yunanistan rahatsız oldu çünkü kendisinde o imkanlar yok. Fakat burada Yunanistan'ın bizim haklarımız gibi hakları da yok.

Şu anda Doğu Akdeniz'deki bütün bu çatışmalarda, gerginliklerde bizim yumuşak bir üslubumuz olmamış olsaydı durum daha farklı yere giderdi ama biz anlayış gösterdik. Her zaman yeri geldiğinde sondaj gemilerimizi icabında tamir bakıma aldık, sismik araştırmaları tamir bakıma aldık ama bir şey söyledik. Dedik ki 'Kıbrıs ile ilgili olarak Kuzey Kıbrıs'ın haklarını asla kimseye yedirtmeyiz, yeri gelirse müdahale ederiz.' Şu anda gemilerimiz her an istim halinde, her an bazı adımların atılması gerekiyorsa bu adımları da atarlar ve biz görüşmelerden de kaçmıyoruz. Yeter ki Türkiye'ye saygı duymasını bilsinler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Doğu Akdeniz' cevabı VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'yle ilgisi yoktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'yle ilgisi yoktur