Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı
AA & Ensonhaber

Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da inşa edilen Geleneksel Sporlar Tesisi'nin açılış törenine katıldı.

Binicilik, okçuluk ve güreş gibi ata sporlarına yönelik faaliyetler için hazırlanan tesisin, bu alanlarda kendisini geliştirmek isteyenlere büyük bir imkan oluşturacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin 1,5 yıldır faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

"GENÇLERİMİZİN DÖRT ELLE SARILACAĞINA İNANIYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin aynı zamanda yeni bir nefes getireceğinin altını çizerek, "Yaklaşık 1,5 yıldır faaliyette olan tesisimizin resmi açılışı bugüne nasip oldu. Tesisimize gençlerimizin dört elle sarılacağına inanıyorum. Tesisimizin önümüzdeki dönemde en cazip yerleri arasına gireceğini düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

"MEDENİYETİMİZİN SEMBOLÜNE SAHİP ÇIKMAK, BOYNUMUZUN BORCUDUR"

Geleneksel sporların tarihteki yerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "At, ok, güreş. Bu üç spor dalı dahi binlerce yıllık Türk tarihini anlatmaya yetecek özelliklere sahiptir. Divan-ı Lügat-it Türk'te at ile ilgili 180 tabir yer alıyor. Bizde atlar uzak hayalleri yakın ettiği için kıymetlidir. At aynı zamanda Peygamber efendimize Miraç yolculuğunda eşlik eden Burak'tır. Tarihte hangi toplum atla tanışmış, bütünleşmişse büyüme, genişleme dönemine girmiştir. Osmanlı devletle birlikte sarayın at ihtiyacını karşılamak için Çiflik'at-ı Hümayunu kurmuştur. Tarihimizin ve medeniyetimizin bu önemli sembolüne sahip çıkmak boynumuzun borcudur." açıkalmalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

"MAZİDEN ATİYE, GÜÇLÜ KÖPRÜ KURMA GAYRETİNDEYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Yabancı devlet liderlerini karşılamak üzere, atlı muhafız birliğinin yer almasını temin ettik. Bundan rahatsız oldular. Aynı zihniyet bu tesisi de eleştirecek. Kökü olmayanların akıbeti, esen her rüzgarın önünde sürüklenip gitmektir. Biz tarihimize, kültürümüze sahip çıkarak maziden atiye güçlü köprü kurma gayreti içindeyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

"OKMEYDANI'NA ABDESTSİZ GİRİLMİYORDU"

Tarihçilerin bir kısmı, Türk devletini ordu devlet olarak açıklar. Kültürümüzde ok ve yay siyasetten sosyal hayata zengin anlamlara sahiptir. Yayın merkezi, okun ise uç beylikleri temsil ettiği bu simgeler devlet idaresinde hakimiyet nişanesi olarak görülüyor. İstanbul'un en önemli yerlerinden birisi doğduğum, büyüdüğüm yer olduğu için gurur duyuyorum; Okmeydanı. Okmeydanı'na abdestsiz girilmiyordu. Okçuluk müsabakaları öncesi muhakkak besmele çekilir ve salavat getirilirdi. Aynı değerler tüm spor dalları ile uğraşanlar için geçerliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

"GELECEĞİMİZE GÜVENLE BAKMALIYIZ"

Ata sporlarımızı ihya etmek için çalışırken bu değerleri yeni nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Onları kendi kültür ve medeniyet miraslarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. İnançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız. Yılların ihmalini giderecek, ata sporumuzu insanlarımıza tanıtacak, çocuklarımızın tarihlerine sahip çıkacağına her çabaya destek veriyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

Tarihçilerin bir kısmının Türk milletini "ordu millet" veya "asker millet" olarak tarif ettiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu tanımın sembollerinden biri at ise diğeri oktur. Kültürümüzde ok ve yay siyasetten sosyal hayata birçok göndermeye sahip zengin anlamlara sahiptir. Yayın merkezi, okun ise uç beyliklerini temsil ettiği siyaset geleneğimizde bu semboller devlet idaresinde hakimiyet nişanesi olarak görülür.

Ecdadın okçulukta gösterdiği başarı, dünyaya parmak ısırtacak derecededir. İstanbul'un en önemli yerlerinden birinin, doğduğum büyüdüğüm yer olması bakımından gurur duyuyorum, Okmeydanı olması tesadüf değildir. Osmanlı döneminde Okmeydanı'na abdestsiz ve sarhoş girilemiyordu. Aynı şekilde okçular kabza sınavında kabiliyetleri yanında ahlak ve karakterleriyle de imtihan ediliyorlardı. Okçuluk müsabakaları öncesinde muhakkak Besmele çekilir, Peygamber Efendimize Salavat gönderilirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

Bu alanda kendini geliştirmek isteyenlerin rekabetle beraber dayanışma, mücadele ve çelebilik hasletlerini de göstermesi gerekiyordu. Aynı değerler tüm spor dallarıyla uğraşanlar için de geçerliydi. Er meydanında yiğitlik gösteren pehlivanın, hayatının diğer kısımlarında da civan mert olması gerekiyordu. Ata sporlarımızı ihya etmek için çalışırken aynı zamanda işte bu değerleri yeni nesillere aktarmayı da hedefliyoruz."

"ATA SPORLARINI TANITACAK HER ÇABAYA DESTEK VERİYORUZ"

Çocukları binicilik, okçuluk ve güreşe yönlendirirken aslında onları kendi medeniyet ve kültür miraslarına sahip çıkmaya davet ettiklerinin altını çizen Erdoğan, "Kendini bilen, tarihini bilen, medeniyetini bilen, inançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız. Son dönemde tarihimizi ve kültürümüzü anlatan dizilerin ilgi çekmesinin gerisinde milletimizin geçmişini bilme, tanıma ve yaşatma heyecanı yatıyor. İşte bu anlayışla yılların ihmalini giderecek, ata sporlarımızı insanımıza tanıtacak, özellikle çocuklarımızın tarihlerine sahip çıkmasını sağlayacak her çabaya destek veriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

Açılışını yaptıkları tesisin Ankara'da geleneksel sporların gelişmesine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnşallah mevcut proje, hemen yanı başımızdaki yaklaşık 40 dönüm civarındaki yeri de tahsis etmek suretiyle en kısa zamanda daha da kapsamlı hale gelecek. Tüm vatandaşlarımızı, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bu güzel tesisten faydalanmaya davet ediyorum. Tesisimizin hayırlı olmasını diliyor. Şehrimize kazandırılmasında emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum."

TÖRENDEN NOTLAR

Açılışa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı da katıldı.

"EMEĞİ GEÇENLERİ TEBRİK EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle tesisin açılış kurdelesini kesti. Erdoğan, kurdeleyi keserken "Tesisimiz özellikle çocuklarımıza ve gençliğimize hayırlı olsun. İdeal bir gençliği yetiştirmek inanıyorum ki tüm anlattıklarımla buradan geçiyor. Rabb'im yar ve yardımcımız olsun. Emeğe geçenleri tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geleneksel Sporlar Tesisi açılışına katıldı

'ALPARSLAN' İSİMLİ ÖZEL HEDİYE

Törenin ardından Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 dünya rekoruna sahip 'Alparslan' isimli özel bir yay hediye etti.