Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile yaptığı görüşmeyi anlattı
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, dün bir araya geldi.

İki liderin merakla beklenen görüşmesi toplam 1 saat 10 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, toplantının samimi ve yapıcı bir havada geçtiğini vurguladı.

"EKONOMİK İLİŞKİLERİ DAHA YOĞUN DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Toplantının detaylarına değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Toplantıda Mevlüt Bey, İbrahim Bey ve Hakan Bey benimle birlikteydiler. Kendisinin yanında da Dışişleri Bakanı ile güvenlik ve istihbarattan sorumlu isimler vardı. Afganistan, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında iş birliğimizi güçlendirmenin yanı sıra özellikle de ekonomik ilişkilerimizi çok daha yoğun bir şekilde devam ettirme kararı aldık.

Bunun için de arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdik. Hemen Hazine ve Maliye Bakanlarımıza muhataplarıyla çok daha sık görüşmelerini söyledik. Böylece inşallah ekonomide ikili ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefimize ulaşırız ve bu yolda yürürüz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile yaptığı görüşmeyi anlattı

"F-16 TEDARİKİNİ GÖRÜŞTÜK"

Tabii NATO ittifakı ve stratejik ortaklık bağlamında atılacak adımları da istişare etme fırsatını bulduk. Hepsinden öte tabii bizim bu F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Bu konuda da kendilerinden olumsuz bir yaklaşım görmedim.

Tam aksine yine bununla ilgili de Savunma Bakanlarımız birbiriyle görüşecekleri gibi Dışişleri Bakanlarımız da muhataplarıyla görüşerek inşallah iki ülke ilişkilerini ilgilendiren bu hassas konuyu da neticelendirmeyi umuyoruz.

"BIDEN ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINI SÖYLEDİ"

Biden 'Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Biliyorsunuz iki farklı bölümden, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçiyor. Malum, durum 50-50 ama ben elimden geleni yapacağım' dedi. Ben de kendisine 'Bunu başarabileceğinize inanıyorum ve bu konuda şu anda ağırlığın sizde olduğunu görüyorum' dedim. İnşallah Savunma Bakanlarımız da birbirleriyle görüşmeleri devam ettirecekler.

Bugünkü toplantıya katılan arkadaşlarımızın bu işi yakın markajda tutmasıyla inşallah bunu nihayetlendirirsek, burada iki tane önemli başlığımız olacak; biri tedarik, biri de elimizdeki F-16’ların modernizasyonu. Bunların da o arada inşallah yapılma durumu söz konusu olacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile yaptığı görüşmeyi anlattı